Új erdei fürdőzőhely

2023. szeptember 19., kedd, Közélet

Egy nyári reggelen tucatnyi lelkes önkéntessel együtt érkeztünk a Baróttól pár kilométerre eső néhai Papferedő szomszédságába. A Baróti Ifjak Közössége közösen az RMDSZ Baróti Választmányával egy új fürdőzőhely elkészítését tűzte ki maga elé, amely a régi medence vizéből táplálkozna és a jövőben talán egy új turisztikai desztináció szerepét is betöltené.

  •  Fotó: Balázs Tamás
    Fotó: Balázs Tamás

A terület felmérése, valamint az elsődleges tervek elkészítése után Barót Polgármesteri Hivatala támogatásával lekaszálták és megtisztították a Baróti Közbirtokosságához tartozó területet, ahol az új medence kapott helyet. Ezek után a Zöldút vállalattól Tóth Leventével közösen a közbirtokosság emberei­vel kiásták az új fürdőző medencéjét s a tápláláshoz és a túlfolyóhoz tartozó csövezet is helyére került. A Gerend Kft. segítségével a közbirtokosság faanyagát méretre vágták és a helyszínre szállították a kaláka munkanapjának reggelén. A deszkák és gerendák lepakolása után a kiásott gödör kiigazításához kezdtünk, főként a talapzat vízszintbe hozásához. A következő lépés a nejlonfólia elhelyezése volt, amely a medence vízhatlanságáért felelős. Ezt követően a feredő keretét építettük a gerendák bevágásával és egymásra helyezésével, a kellő magasság elérése után jöhetett a lepadoláshoz szükséges deszkák szegelése.

A több napra tervezett kaláka végül közel tizenkét óra becsületes munkával, egy nap alatt befejeződött. A legvégső fázis a kész medence vízzel való feltöltése volt, ezt a map végén sikerült elindítani. A szerényen csörgedező víz arra engedett következtetni, hogy napok kellenek majd, mire elérjük a megfelelő vízszintet, azonban a természet is legalább annyira motiváltnak tűnt, mint mi, így meglepődésünkre másnapra majdnem teljesen feltelt a medence.

Az új Papferedő fürdőzőhelyet több útvonalon keresztül meg lehet közelíteni, a város végén található Keleti-tó környékéről azonban kék-fehér turistajelzések segítenek az eligazodásban. Az további útvonalakat a Google-térkép segítségével is meg lehet keresni. Az önkéntesek és a kezdeményezők elérték céljukat, mivel megvalósították elképzelésüket. Ezek után csak az maradt hátra, hogy mi, erdővidékiek igénybe vegyük a helyet, a túraútvonalakat és a sok más turisztikai látványosságot, amellyel térségünk büszkélkedik.

A kezdeményezők részéről bízunk benne, hogy sikerült egy legalább annyira maradandó helyet alkotni, mint az elődje, valamint, hogy népszerű célpontja lesz a túrázni kedvelőknek. Nem zárkózunk el az ehhez hasonló ötletektől a jövőben sem, éppen ezért már a BRIK és az RMDSZ Baróti Választmánya tervei közt szerepel egy többemeletes kilátó építésének kezdeményezése, amely egyedülálló szerepet töltene be térségünkben.

Balázs Tamás

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-09-19: Közélet - Fekete Réka:

A sikerért dolgozni kell (Ötvenéves a Puskás Tivadar Szakközépiskola)

Egykori és jelenlegi iskolaigazgató, a város polgármestere, a megyei főtanfel­ügyelő, a pedagógusszövetség képviselője, a pécsi testvériskola küldöttsége köszöntötte az ötvenéves sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskolát a pénteken tartott évfordulós ünnepségen. Ismertették az iskola történetét, méltatták az elért eredményeket, de az iskola igazi szellemisége azokból a visszaemlékezésekből kerekedett ki, amelyeket sikeres véndiákok mondtak el.
2023-09-19: Közélet - Józsa Zsuzsanna:

Cserkészkiállítás Sepsiszentgyörgyön

30 éves határkőnél címmel nyílt cserkészkiállítás Vitek Norbert cserkészvezető, történelem szakos tanár irányításával Sepsiszentgyörgyön az egykori dohánygyár épületében. Az eseményen részt vett Puskás Attila öregcserkész, biológus, író, lapunk külmunkatársa, aki édesapja, Puskás Lajos cserkészvezető tárgyi emlékeiből adott kölcsön a kiállítás anyagához, és beszélt sokrétű munkásságáról a megnyitón. A kiállítás Gyergyószárhegyről indult, ahol a szövetség 1990-ben újjáalakult, eddig nyolc megye 13 településén volt látható. Az anyag különböző gyűjteményekből, illetve több csapat tárgyaiból állt össze.