Tízéves a Mondókázó mozgalom

2023. szeptember 19., kedd, Közélet

Fennállásának tizedik születésnapját hangulatos közösségi eseménnyel, szabadtéri piknikkel egybekötött találkozóval ünnepelte a sepsiszentgyörgyi kisgyermekes családok körében igen népszerű mozgalom, a Mondókázó.

  • Fotó: Facebook / Com’ON Sepsi
    Fotó: Facebook / Com’ON Sepsi

Szombat délelőtt az Erzsébet parkban, ragyogó napsütésben készítette elő az ünnepi mondókázás helyszínét és kellékeit, az előző évek találkozóinak hangulatát idéző fényképeket, a piknikezés finom harapnivalóit segítőivel a mozgalom szervezője és éltetője, Dombay Imola. A pszichológus, mentálhigiénés szakember a Com’On Sepsiszentgyörgy projekt révén nyert támogatást a közösségi esemény megvalósítására, az érdeklődés pedig nem maradt el: sok kisgyermekes család érkezett a szabadtéri mondókázásra, és eljöttek a nagyobbak is, akik évekkel ezelőtt látogatták szüleikkel a hangulatos találkozókat.

Hogy milyen sokoldalú eszköz a mondókázás, az a szabadtéri pikniken is kiderült, kicsik és nagyok együtt mondták, énekelték az ismerős versikéket, együtt mozogtak és nevettek. Az első alkalommal 2020-ban megjelent és az évfordulóra ismét kiadott Mi a csoda az a mondóka? című kiadvány – melyet a résztvevők közt osztottak szét a szervezők – arra is kitér, hogy az ölbeli játékokat már nagyszüleink, dédszüleink is ismerték, alkalmazták. Az egyszerű ritmusok, dallamok mellé ma is a gyermekbeszédből kölcsönzött szövegek társulnak, egyszerre szórakoztatnak és játékosan oktatnak, miközben elősegítik a mozgást és az értelmi fejlődést, az érzelmi kapcsolatok elmélyítését és erősítik az anya-gyermek kapcsolatot. A mondókázás ugyanakkor a beszédindítás eszköze is, az első lépcsőfok a kisgyermekek számára az őket körülvevő világ megismerésében.

Dombay Imola elmondta, az évek során több száz baba-mama páros kapcsolódott be a játékos fejlesztésbe, a találkozók jó alkalmat teremtettek az édesanyáknak a tapasztalatcserére, valamint az ismerkedésre.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 545
szavazógép
2023-09-19: Máról holnapra - Mózes László:

Mennyit ér egy emberi élet?

Miközben országos botrány övezi a Május 2. üdülőtelepen történt tragikus autóbalesetet, egy másik, szintén végzetes kimenetelű háromszéki baleset – 2021. december 2-án egy részeg rendőr egy 28 éves sepsiszentgyörgyi férfi halálát okozta – változatlanul elgondolkodtatja, sőt, mélységesen fel is háborítja a helybéli közösséget.
2023-09-19: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Elsősegély, csillagászat és más programok (Com’ON Sepsi)

Háromnapos elsősegélynyújtási gyorstalpaló, csillagászati vita, kávéműhely, oktatási alternatívák és további 21 kezdeményezés nyert támogatást Sepsiszentgyörgy önkormányzatától a Com’On Sepsi idei kiadásában. A programok ingyenesek és minden érdeklődő számára nyitottak.