Két medvét ütöttek el egy éjjel

2023. szeptember 19., kedd, Közélet

Péntekre virradóra két medvét ütöttek el Háromszéken, egy hét alatt pedig hármat – közölte a Kovászna Megyei Környezetőrség. Idén már tíz medve pusztult el balesetben megyénkben.

  • Fotó: Facebook / Garda de Mediu Covasna
    Fotó: Facebook / Garda de Mediu Covasna

A környezetőrséget szeptember 13-án 23.30 órakor a rendőrség értesítette arról, hogy a 13E országúton, Réty külterületén egy medve teteme található. A helyszínelő vegyes bizottság – amelyben a környezetőrség, a rendőrség, a környezetvédelmi hivatal és a rétyi önkormányzat képviselői, valamint a körzeti állatorvos és a vadgazdálkodási szervezet küldötte vett részt – megállapította, hogy a medve baleset áldozata lett.

Néhány órára rá pedig ugyanez a helyzet megismétlődött: szeptember 14-én 6.30-kor, ugyancsak rendőrségi hívásra, a 12-es országútra, Oltszem bejáratához vonult ki egy ugyanilyen összetételű bizottság, amely ugyanarra a megállapításra jutott. Mindkét medvetetemet engedélyezett hullaégetőbe szállították.

A környezetőrség vezetőjének közlése szerint az elmúlt héten összesen három medve pusztult el közúti balesetben: egy héttel ezelőtt is elütöttek egy példányt, ugyancsak Réty közigazgatási területén, a 11-es országúton. Lucian Cândea elmondta: idén összesen tíz medve lett baleset áldozata megyénkben. Ilyen esetekben a rendőrség száll ki elsőként, ők állapítják meg a baleset körülményeit és értesítik a többi hatóságot. A tetemek elszállítása és megsemmisítése az önkormányzatok feladata és költsége (zömük szerződést is kötött erre a Toro Impex lemhényi egységével), a gépkocsikban keletkezett kár pedig a jármű tulajdonosát terheli; néhányan ugyan próbálkoztak a vadásztársaság vagy az útügy beperelésével, de tudomása szerint nem jártak sikerrel. A múlt heti balesetekben az autók nagyon összetörtek, de személyi sérülés szerencsére nem történt.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-09-19: Közélet - Fekete Réka:

Felkészülni, kész, rajt! (Váradi József Általános Iskola)

A címben megnevezett nagyszebeni kezdeményezésű közösségi program (Ready, steady, go) munkatársai szervezésében pénteken a sürgősségi mentés különböző típusaival, az alapvető közlekedési szabályokkal, a kábítószer-fogyasztás veszélyeivel ismerkedtek a sepsiszentgyörgyi Váradi József Általános Iskola gimnáziumi osztályainak diákjai.
2023-09-19: Közélet - Bodor János:

Foci és főzés Zabolán

A hétvégén Zabolán több esemény is lezajlott. A Roy Chowdhury-Mikes Alapítvány, Zabola Estate Transylvania, Pro Zabola Egyesület és a helyi önkormányzat szervezésében a Kónya Endre Sportteremben tartották a XI. Mikes Kupát, a mögötte levő futballpályán pedig a VIII. Szent Mihály Havi Forgatagot. A Csángó Múzeumban az intézmény fennállásának 20. évfordulóját ünnepelték.