SzemélyesTörődj magaddal!

2023. szeptember 21., csütörtök, Család

Ha megkérdeznélek nap végén, hogy „milyen napod volt, mit csináltál?”, biztos vagyok benne, hogy rengeteg elvégzett feladatot sorolnál fel. Mert mindannyian sokfelé tartozunk felelősséggel, kötelezettségeink vannak, amiket el kell végezni.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Foglalkoznunk kell a családdal, gyerekkel, háztartással, munkával, illetve innen adódnak a mindenféle szerepeink, amit eljátszani ér: szülő, házastárs, rokon, barát, kolléga, szomszéd stb., és ezen túl még mint a fogyasztói társadalom tagja: ingó- és ingatlantulajdonos, bérlő, eladó, vásárló, szolgáltató stb.

A felsorolás hosszúra nyúlt, pedig csak a legnyilvánvalóbbak kerültek említésre. Ezeknek a szerepeknek eleget kell tenni, és az sem mindegy, hogyan. És azon túl, hogy mindenkiben megvan az igyekezet, hogy feladatait a lehető legjobban teljesítse, társulnak hozzá még nehezítő tényezők, éspedig: elvárások, határidők, teljesítménykényszer, perfekcionizmus, versengés stb.

Tehát „egyszerű” hétköznapjaink/mindennapjaink nagyrészt arról szólnak, hogy helyt kell állni különböző szituációkban, szerepet/feladatot kell teljesíteni – másoknak és másokért. Ez a sok „kifelé” cselekvés sokszor rutinos, és tesszük, mert tenni kell. Ha nem figyelünk oda, könnyen elkap a mókuskerék, amelyből nehéz kiszállni, ha nem vagyunk tudatosak. Vagy – legrosszabb esetben – kidob a mókuskerék, ha már nem talál hasznosnak.

Jó lenne többször megállni, önmagunkra/befelé figyelni, így elkerülhető vagy megelőzhető lenne a baj, a kiégés, a betegség. Megállni néhány csendes percre és örülni a magánynak, meglelni a lelki békét, választ keresni néhány fontos kérdésre. Ha levetnéd az álarcokat, amelyeket mindennapjaidban viselsz, vajon mit találnál mögötte? Szerepek, pozíciók nélkül vajon ki vagy? Hallod/ismered belső hangod/lelked hangját? Mennyit törődsz magaddal? Mennyit fektetsz magadba?

Az önmagadra figyelés, az önfejlesztés, az önmegismerés (önismeret), a saját (élet)célod felé törekvés, a testi/lelki egészség megőrzése mind figyelmet és törődést érdemel, hiszen ha bennünk béke van, akkor a mindennapjainkban is meg tudjuk teremteni a harmóniát. Az önmagunkba fektetett munka által gazdagodunk valójában értékkel, erénnyel, és ezek maradnak mindörökre a mieink.

Keresztes Erika bizalmi tanácsadó

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2267
szavazógép
2023-09-21: Család - :

Ízletes tőkegomba és fenyves sisakgomba (A gombák összetéveszthetőségéről / 13.)

Kevés olyan gomba van, mely annyira jellegzetes illatú, mint az ízletes tőkegomba (Kuehneromyces vagy Pholiota mutabilis), mely főleg lombos fák tuskóin terem áprilistól októberig.
2023-09-21: Család - Józsa Zsuzsanna:

Önbizalomról, önbecsülésről

Uzsalyné dr. Pécsi Rita neveléskutató, a Váci Apor Vilmos Katolikus Főiskola tanára, négy gyermek édesanyja, számos könyv szerzője Sepsiszentgyörgyre látogat a Krisztus Király-plébánia és a Háló Egyesület vendégeként. Szeptember 30-án, szombaton 16 órától a Krisztus Király-templomban tart előadást Önbizalom, önbecsülés a nevelés tükrében címmel.