A gombák összetéveszthetőségéről / 13.Ízletes tőkegomba és fenyves sisakgomba

2023. szeptember 21., csütörtök, Család

Kevés olyan gomba van, mely annyira jellegzetes illatú, mint az ízletes tőkegomba (Kuehneromyces vagy Pholiota mutabilis), mely főleg lombos fák tuskóin terem áprilistól októberig.

  • Fenyves sisakgomba. A szerző felvétele
    Fenyves sisakgomba. A szerző felvétele

Mézre, illetve gyümölcsre emlékezteti az őt szaglászót, s ha jól megkészítik, finom az íze is. Kis kalapjait régóta lesem az erdőt járva, és főleg a szag az, ami nem engedi, hogy súlyosan mérgező, hozzá nagyon hasonlító gombával tévesszem össze, amely lisztszagú, s főleg fenyőkön terem szeptembertől novemberig.

Az ízletes tőkegomba alapja 2–8 cm átmérőjű, okkeres színű, majd kifakul, felülete lecsupaszodó. Lemezei rozsdabarnák, tönkjén múlékony, barnás színű gallér van, amely felett a tönk csupasz, alatta viszont finom, barnás színű pikkelykékkel díszített. Főleg lombos fák tuskóin, sokszor nagy csokrokban nő. Finom, ehető gomba, de könnyen összetéveszthető a halálosan mérgező fenyves sisakgombával (Galerina marginata, régebbi magyar nevei: fenyőtőkegomba, fenyves turjángomba), melynek szaga dohos lisztre, illetve retekre emlékeztet, s tönkjén fehéres szálazottság figyelhető meg.

Az ízletes tőkegomba étkezésre való felhasználása elterjedt ott, ahol ismert, de sajátos megkészítési módjáról nem tudunk.

Zsigmond Győző

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2267
szavazógép
2023-09-21: Család - :

Érzelmi kiürülést okoz az információáradat

Freund Tamás Széchenyi-díjas neurobiológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke szeptember 15-én a Budapesti Demográfiai Csúcs nyitó előadásában az emberi agy szerepéről beszélt a kulturális örökség átadásában, a tanulási képesség, valamint a kreativitás fejlesztésében. Hangsúlyozta, az egyre növekvő információáradat túlterheli az emberi agyat, aminek végső soron érzelmi kiürülés a következménye.
2023-09-21: Család - :

Törődj magaddal! (Személyes)

Ha megkérdeznélek nap végén, hogy „milyen napod volt, mit csináltál?”, biztos vagyok benne, hogy rengeteg elvégzett feladatot sorolnál fel. Mert mindannyian sokfelé tartozunk felelősséggel, kötelezettségeink vannak, amiket el kell végezni.