Egyszerre jár le minden személyi

2023. szeptember 21., csütörtök, Közélet

2031 augusztusában egyszerre jár le nagyon sok személyazonossági igazolvány érvényessége, ez a határidő jelenik meg minden újonnan kiadott kártyán. A sepsiszentgyörgyi lakosság-nyilvántartó hivatal szerint ez a központi program által megszabott dátum, de arra valószínűleg nem kerül sor, hogy nyolc év múlva a teljes lakosság egyszerre cseréljen személyit, mert addig itt is be kell vezetni az elektronikus igazolványokat.

  • A sepsiszentgyörgyi lakosság-nyilvántartó hivatal. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi lakosság-nyilvántartó hivatal. Fotó: Albert Levente

Kolozsváron már két éve lehet kiváltani az új, mikrocsippel ellátott személyazonossági kártyát, mely kisebb a jelenleginél (bankkártya méretű), és egészségbiztosítási kártyaként is szolgál; nyilván a biztonsági elemei is korszerűbbek, mint a mostaniaké. Azt nem tudni, mikor terjesztik ki az egész országra az új kártyákat, de azt igen, hogy Románia máris megkésett: az Európai Unió 2019-ben kérte, hogy 2021-től kezdjék bevezetni az EU-s szabványoknak megfelelő igazolványokat, ez azonban még csak kevés helyen történt meg.

A biztonságosabb új kártya kiváltása amúgy nem lesz kötelező, 2031 augusztusától azonban a régiekkel már nem lehet külföldre utazni, aki nem akar elektronikus személyit kérni, az kénytelen lesz útlevelet csináltatni.

És új személyazonosságit is, akár ilyent, akár olyant, mert a mostanában kiadott kártyák nem az illető évek múlva esedékes születésnapján (legyen az év bármelyik hónapjában) veszítik el az érvényességüket, ahogy eddig volt (a 14 éveseknek 4, a 18 éveseknek 7, a 25 éven felülieknek pedig 10 évre szólt az igazolványuk), hanem mind egyszerre jár le, 2031 augusztusában.

Azt nyilván nem tudni, hogy milyen változások lesznek a következő nyolc évben, de a jelenlegi szabályozás szerint új személyazonosságit hat hónappal a régi lejárta előtt is lehet kérni. Utólag is persze, de azért már bírságot kell fizetni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-09-21: Jegyzet - Mózes László:

Máté Bence, a példakép

Sepsiszentgyörgy főterén augusztus közepétől látható Máté Bence világhírű természetfotós Vértelen vadászat című, egyszerre látványos és dokumentumértékű remek fotókiállítása, amely a nyár végétől annyira hozzánőtt a városhoz, hogy szeptember 24-ét követően, miután elbontják és elszállítják az óriáspannókat, hiányozni fognak.
2023-09-21: Közélet - Bartos Lóránt:

Vasazzák az uszoda külső falait (Kézdivásárhely)

A nagymedence tartóelemei, illetve a műszaki alagsor már készen van a kézdivásárhelyi uszoda épületénél, és vasalják már a külső alapozását is. Mint megtudtuk: a medencéket darabokban szállítják a helyszínre, és ott hegesztik össze.