Fiatalok megtelepedésének támogatásaOktóber 20-án indítanák a pályáztatást

2023. október 10., kedd, Gazdakör

George Chiriță, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) vezérigazgatója a múlt hét közepén a Falvak Antennája rádióban azt nyilatkozta, hogy az ügynökség október 20-án szeretné meghirdetni a fiatalok vidéken történő megtelepedését célzó pályázatot.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A vezérigazgató nyilatkozata szerint minden elő van készítve az indításhoz, a pályázat keretösszege 250 millió euró lesz. Viszont az igazgató azt is elismerte, hogy a végleges pályázati tájékoztató füzetet a meghirdetés előtt 15 nappal meg kellene jelentetni a minisztérium és az ügynökség honlapján. Lapzártáig a végleges füzet még nem jelent meg a honlapokon, így pár napos csúszásra számítani lehet majd.

„Két alösszetevő lesz, és jó tudni ezeket: a nem hegyvidéki zóna 175 millió euróra pályázhat, a hegyvidék pedig 75 millióra, mindenik a maga feltételeivel. A támogatás intenzitása 100 százalékos, vagyis nem kell önrész, a maximális támogatás pedig 70 ezer euró a gazdaság értékétől, nagyságától függetlenül. Az üzleti terv megvalósításának időtartama 3 év, a gyümölcstermesztésben és szőlészetben pedig 5 év. A pályázatok terepen való ellenőrzése ez évtől csak a sikeres pályázatok szerződéskötése előtt fog megtörténni, miután a pályázó leteszi a megyei vidékfejlesztési hivatalokhoz a szerződéskötéshez szükséges dokumentumokat” – ismertette a vezérigazgató.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-10-10: Gazdakör - Incze Péter:

Érdemes lesz pályázni a helyi öntözőrendszerek létesítésére (Vidékfejlesztés)

Az Országos Vidékfejleszési Ügynökségtől (AFIR) kapott információ szerint ebben az évben pályázható lesz a helyi öntözőrendszerek létesítésének támogatása is, az ideiglenes tájékoztató füzetet közvitára bocsátották, melynek határideje a napokban lejárt. Így néhány napon belül a vidékfejlesztési ügynökség honlapján meg fog jelenni a végleges változat, és utána rövidesen kiírásra kerül az intézkedés.
2023-10-10: Gazdakör - :

Legelőtámogatást igénylők figyelmébe

A kifizetési ügynökség közleményben hívja fel azoknak a gazdálkodóknak a figyelmét, akik idén kérték a legelők után járó támogatást, de az igényléskor nem bizonyították a 0,3 számosállattal való lefedést hektáronként, hogy október 15-e az utolsó nap a megfelelő dokumentumok letevésére.