Feleki István fotográfiái az erdélyi időről

2023. október 13., péntek, Kultúra

Egy véget nem érő utazás fekete-fehér képeit hozta el a Sepsiszentgyörgyön zajló Visor Székelyföldi Fotófesztiválra Feleki István kolozsvári fotóművész. Trans-paysage című tárlata a Lábas Házban tekinthető meg.

  • Henning János, Vargyasi Levente és Feleki István a Trans-paysage című tárlat megnyitóján. Fotó: Facebook / Visor / Toró Attila
    Henning János, Vargyasi Levente és Feleki István a Trans-paysage című tárlat megnyitóján. Fotó: Facebook / Visor / Toró Attila

Meg-, avagy magával ragadó, sodró fotóesszé, avagy az erdélyi létezés fekete-fehér remek fotográfiái. Olyan sorozat, amelyet Feleki István évek, évtizedek óta készít, e folyamat valójában véget nem érő. Képeit utazás közben exponálja, vonatablakból vagy az autó ablakából, több fotón megjelenik a visszapillantó tükör látványa is. A fotográfus mindig mozgásban van, képei tudatosan elmosódottak, visszaadják tehát a mozgás érzetét, ám mindig vannak fix, a képmezőben éles kontűrrel kirajzolódó pontjai. Emberek, egy részük mozdulatlan, várakozik – a várakozás képei ezek, vallja maga Feleki István is. Erdélyi, leegyszerűsített életek pillanatképei ezek, illetve tájak, hullámzóak, fákkal, dombokkal, rétekkel – középen tűéles gólyával –, olyan fekete-fehér fotográfiák, amelyeket csak itt lehet elkészíteni. Fénnyel írt versek. Az erdélyi keserédes létezés megannyi tükre, amelyek nemcsak az utazások, tájak, vidékek, emberek hangulatát adják vissza, hanem befelé is terelik a néző tekintetét, a nézőt, ha eddig netán nem látta volna, hát vegye észre, hol él, hol élünk. Megállt az idő, megállt volna az idő? Ez is kijelenthető, külföldi szemlélők meg is teszik, de mi, akik itt élünk inkább azt állítanánk, hogy ez maga a hamisítatlan, örök erdélyi idő. Minden szomorúságával és bájával együtt. És ezt az erdélyi időt sejtelmesen és megrendítő szépséggel, összefüggő egységben érzékelteti az örök utazó, a kíváncsi megfigyelő, a fotográfus Feleki István. Banális jelenetek, mégis, az erdélyi élet nagy pillanatai ezek. Akit megérint az erdélyi létezés, aki megéli és megérti ennek szépségét is, nem csupán keserűséget, reménytelenséget, helyben járást, toporgást vél felfedezni e tájban és embereiben, azt megérinti Feleki István kiállítása is.

Minden fotográfiáján feltünteti a készítés időpontját: év, hónap, nap. Dokumentarista szempontból ez fontos is, ugyanakkor a pillanat e módon történő rögzítésével el is helyezi a képet az időben. Ez meghatározó a fotográfiában, miként ma már az is rögzíthető, noha az alkotói szabadság határtalan, a folyamatok megörökítésének, követésének maradt igazán létjogosultsága. Látjuk, például, amint 2006-ban a La Rodica nevű kávézó – pontosabban: falusi kocsma – előtt két férfi sörözve beszélget, kerékpárjaik falnak támasztva. Asszonyok az út szélén, férfi a sínek mellett – épp vonatra vár. Igyekvő gyermekek, mögöttük elmosódott felnőttek. Szintén 2006-ból maradt meg a régi Dacia személygépkocsi látványa, a vasúti átjáró előtt, mögötte földutak futnak össze. Aztán 2016-ból egy kerítésre feszítve egy paripás, hintós kép is látható, egy faluban, mintha csak egy jobb, másabb, korszerűbb világ illúzióját keltené...

Vége lesz ennek a várakozásnak? – kérdezem Feleki Istvántól. Nem – válaszolja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-10-13: Kultúra - Mózes László:

Jégkorongozó lányok képen, pályán (Visor székelyföldi fotófesztivál)

Egyedi, különleges témával lepték meg az érdeklődőket a Visor fotófesztivál szervezői: Fodor Zsuzsanna fekete-fehér fényképei kapcsán a székelyföldi női jégkorongról beszélgettek fotósok és sportolók kedd este a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Miként elhangzott, ez azért is fontos, mert a sepsiszentgyörgyi, „egyre intenzívebbé váló sportélet” a jégkorong révén is kapcsolódik a „székelyföldi sportforradalomhoz”.
2023-10-13: Képzőművészet - :

Az újraszentelt szentdemeteri templomról

2023. szeptember 24-én az örökségvédelem ünnepnapja volt Erdélyben: a budapesti Teleki László Alapítvány által kezdeményezett és a magyar kormány finanszírozásában működő Rómer Flóris-terv keretében egy nap öt felújított templom ünnepélyes átadására került sor.