Akik egy életre igent mondtak egymásnak

2023. október 16., hétfő, Közélet

„Ha a Jóisten valakinek társat rendel, akkor félteni valót, szeretni valót és őrizni valót rendel” – fogalmazott beszédében Dénes Katinka református lelkipásztor azon a bensőséges ünnepségen, mely keretében virágcsokorral, emléklappal, közös ebéddel köszöntötte tegnap Sepsiszentgyörgy önkormányzata azon idős házaspárokat, akik 50, 60, illetve 70 éve fogadtak egymásnak örök hűséget.

  • Vargyasi Levente felvétele
    Vargyasi Levente felvétele

Az arany- és gyémántlakodalmasok köszöntésének immár több mint tízéves hagyománya van a megyeszékhely önkormányzatánál, az ünnepségre az idős párokat gyakran családjaik is elkísérik – így történt ez tegnap délben is a városháza esketőtermében. Az eltelt időszakban mintegy háromszázhúsz arany- vagy gyémánlakodalmas párnak gratuláltak hűségükért, kitartásukért, szeretetükért – idézte fel a tegnapi eseményen Vargha Fruzsina alpolgármester. Ezúttal 22 idős párt köszöntöttek, köztük egy-egy olyant is, akik hatvan, illetve hetven éve házasok.

„Áldalak búval, vigalommal, féltelek szeretni valómmal, őrizlek kérő tenyerekkel: búzaföldekkel, fellegekkel” – Dénes Katinka, a sepsiszentgyörgyi református vártemplom lelkésze József Attila szavait hívta segítségül, hogy megfogalmazhassa, milyen, amikor valakinek társat s ezzel együtt félteni valót, szeretni valót és őrizni valót rendel a Jóisten. „Áldott az az ember, akinek van őrizni valója, aki meg tudja állítani a társát az ajtóban, és azt tudja mondani neki: vedd fel a kabátot, vigyázz magadra, megfázol. (...) Áldott az az ember, aki megőrizheti a másik ember szívét és lelkét, mert rábízta a mindenható Isten. És áldott az az ember, akinek van szeretni valója, van valaki mellette, akinek a rezdüléseit, ősz haját ismeri és szereti, akire ha rátekint, arra gondol: megajándékozta őt vele az Isten” – vélekedett.

Antal Árpád polgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az ünnepségen „sok ismerős arcot” lát, köztük olyanokat, akikkel tíz évvel ezelőtt találkozott, és olyanokat is, akiket a 100. vagy a 101. születésnapján köszönthetett. Úgy vélte, az ünnepeltek komolyan gondolták, amikor kimondták az igeneket egymásnak, és ezt az életre szóló példamutatást köszönte meg nekik. „A fiataloknak szoktam mondani, hogy a házasság ugyanakkor dacszövetség is a világ ellen, két ember szövetsége, akik együtt akarják megélni a jót, de elviselni a rosszat is egymásért. Gratulálok, hogy példát mutatnak a mai fiataloknak, köszönöm azt is, amit a városért tettek, hogy azon a területen, ahol tevékenykedtek, értéket teremtettek. Önök építették ezt a várost, és mi ezt a munkát próbáljuk folytatni” – nyomatékosította.

Az ünnepség hangulatát a Plugor Sándor Művészeti Líceum diákja, Molnár Anita és pedagógusa, Lőfi Gellért hegedű- és zongorajátéka emelte.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-10-16: Közélet - :

Budapesten jubilál az Osonó

Századik alkalommal kerül bemutatásra az Osonó Színházműhely Nem vagyok, csak mások látnak című, József Attila szövegeiből készült előadása.
2023-10-16: Közélet - Tibodi Ferenc:

Jelképes ­sorsvállalás

Nyolc székelyföldi településen – köztük Sepsiszentgyörgyön és Kézdivásárhelyen – egyszerre lobbantak lángra a szolidaritás gyertyái pénteken kora este, a Gyulafehérvári Caritas által szervezett akción idén több mint 1900-an vettek részt, és rászoruló embertársaink megsegítésére összesen 19 656 lej gyűlt össze.