Segítség mezőgazdasági líceumoknak

2023. október 31., kedd, Gazdakör

Kovászna megye négy iskolája élhet azzal a támogatási lehetőséggel, melyet mezőgazdasági oktatással foglalkozó intézményeknek biztosítanak az uniós felzárkóztatási alapból.

  • Bartos Lóránt felvétele
    Bartos Lóránt felvétele

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség közölte, hogy honlapján, a www.afir.ro-n megtalálható A mezőgazdasági líceumok infrastrukturájának javítása című intézkedés pályázati tájékoztató füzete és a letevéshez szükséges dokumentumok sora (a Finanțare tárhelyen). A tanügyminisztériummal kötött megegyezés alapján a pályázatok lebonyolításával a vidékfejlesztési ügynökség foglalkozik. A pályázható pénz az unió által biztosított helyreállítási és felzárkóztatási alapból származik, az országos terv részeként. Összesen 43 millió euró pályázható meg, a pályázatokat november 21-én éjfélig lehet feltölteni a célra létrehozott online platformra, a https://proiecte.pnrr.gov.ro/#/home tárhelyre.

A támogatás intenzitása 100 százalékos, tehát nem kell hozzá önrész. Az elnyerhető összeg maximális értéke 650 ezer euró. A támogatásból elszámolható új iskolák építése, meglevők felújítása, hangsúlyt fektetve a külső szigetelésre, valamint a berendezések korszerűsítése (fogyóanyagok, bútorzat, digitális berendezések vásárlása). A támogatásra olyan líceum jogosult, amelynek a mezőgazdasági, illetve erdészeti profilú osztályai meghaladják az osztályok 10 száza­lékát. Pályázhat maga a líceum vagy az a helyi tanács, amely az iskola fenntartója.  

A vidékfejlesztési ügynökség honlapján megtalálható a 14 intézkedési melléklet, amely tartalmazza azon szaklíceumok névsorát, amelyek pályázhatnak a támogatásra. A megyéből négy iskola szerepel a listán (zárójelben a mezőgazdasági profilú osztályok aránya): a kézdivásárhelyi Apor Péter (42%) és Gábor Áron (19%) Líceum, a baróti Baróti Szabó Dávid Líceum (16,6%) és a bodzafordulói Nicolae Bălcescu Líceum (25%).

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1770
szavazógép
2023-10-31: Gazdakör - Incze Péter:

Az ismeretátadás támogatása

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy az országos ügynökség honlapjára (www.afir.ro) felkerült az Ismeretátadás támogatása nevű intézkedés (DR 37) végleges pályázati tájékoztató füzete. A hivatalos információk szerint ezt az intézkedést is kiírják november elején, pontosabban 5-étől.
2023-10-31: Gazdakör - :

Huszonhárom éve működik a vidékfejlesztési ügynökség

Működésének 23. évét ünnepli ebben az évben a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR). Tevékenysége a SAPARD előcsatlakozási program lebonyolításával kezdődött, majd jött a két vidékfejlesztési terv, a 2007 és 2013, illetve a 2014 és 2020 közötti, s a két év átmeneti időszak, 2021 és 2022 után most indul a 2023 és a 2027 közötti stratégiai tervben megszabott intézkedések pályáztatása.