Huszonhárom éve működik a vidékfejlesztési ügynökség

2023. október 31., kedd, Gazdakör

Működésének 23. évét ünnepli ebben az évben a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR). Tevékenysége a SAPARD előcsatlakozási program lebonyolításával kezdődött, majd jött a két vidékfejlesztési terv, a 2007 és 2013, illetve a 2014 és 2020 közötti, s a két év átmeneti időszak, 2021 és 2022 után most indul a 2023 és a 2027 közötti stratégiai tervben megszabott intézkedések pályáztatása.

  • George Chiriță. Fotó: Facebook / AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale
    George Chiriță. Fotó: Facebook / AFIR - Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale

Az ügynökség eddig 181 890 kifizetési szerződést kötött mezőgazdasági vállalkozásokkal és helyi tanácsokkal, amelyek értéke meghaladja a 14,3 milliárd eurót. Viszont a kifizetések értéke ennél nagyobb, összesen 20,1 milliárd euró, mivel az unió vidékfejlesztési alapjából fizetik ki a zöldítéses, környezetkímélő és klímaváltozást megelőző, valamint a hegyvidéki és az ökogazdálkodásra járó kiegészítő APIA-s támogatásokat is.

George Chiriță ügynökségi vezérigazgató szerint eddig 37 346 termelő kapott támogatást a vidékfejlesztési programokon keresztül, 20 836 fiatal jutott megtelepedési támogatáshoz, ebből 4355 a hegyvidéki övezetben. A támogatott gazdaságok nagysága több mint 815 ezer hektár, 3629 növénytermesztő, illetve állattenyésztő gazdaság kapott fejlesztési támogatást, 709 feldolgozó létesítési vagy korszerűsítési támogatást, a létrehozott, korszerűsített mezei utak hossza pedig 1265 kilométer. Az elmúlt években törekedtek a bürokrácia csökkentésére és a pályáztatás egyszerűsítésére, 2015-től a hangsúlyt a digitalizálásra helyezték, így most már minden online történik a pályázat letevésétől a beruházási támogatások kifizetésének igényléséig. (i. p.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2402
szavazógép
2023-10-31: Gazdakör - Incze Péter:

Segítség mezőgazdasági líceumoknak

Kovászna megye négy iskolája élhet azzal a támogatási lehetőséggel, melyet mezőgazdasági oktatással foglalkozó intézményeknek biztosítanak az uniós felzárkóztatási alapból.
2023-10-31: Riport - :

Ha baj van, rájuk számíthatunk (A gelencei önkéntes tűzoltók)

Október 22-én, vasárnap Gelencén a múltba tekintettek és kopjafát avattak a köztudatba „répások”-ként bevonult 27 áldozat emlékére – másnap, október 23-án, már a jövőre gondolva, a Gelencei Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei és a Vitézi Rend Katasztrófavédelmi Századának erdélyi egysége közös katasztrófavédelmi gyakorlaton vett részt, melynek célja a hatékony együttműködés és a katasztrófahelyzetek szakszerű elhárításának elsajátítása volt.