Elutasított kérelem

2023. november 1., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Az Európai Unió Bírósága nyilvánvalóan elfogadhatatlanként elutasította Eugen Tomac EP-képviselő keresetét, amelyben az EU Tanácsa Románia schengeni csatlakozását elutasító, tavaly december 8-i határozatának megsemmisítését kérte – derül ki a luxemburgi székhelyű intézmény honlapján közzétett ítéletből.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

Az indoklás szerint a schengeni csatlakozás kritériumai­nak ellenőrzése – ami Románia esetében már 2011-ben megtörtént – csak egy szakasza a tagfelvételi eljárásnak, amelyet az Európai Parlamenttel folytatott konzultációnak kell kísérnie, a döntést pedig az EU Tanácsa egyhangúlag hozza meg. Így a schengeni tagfelvételi eljárás előzetes szakaszainak lezárása azt jelenti, hogy a Románia schengeni csatlakozására irányuló eljárás még nem ért véget, tehát a tavalyi elutasító határozat nem egy megtámadható uniós jogszabály – szögezi le a bíróság.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-01: Pénz, piac, vállalkozás - :

Tovább lassul a hazai gazdaság (Az OTP Bank elemzése)

Az OTP Bank elemzése szerint tovább lassul a hazai gazdaság, a fiskális intézkedések és a magasabb olajárak átmenetileg megállíthatják az infláció csökkenését. Az intézmény sajtóközleményében ismerteti az elemzést, amelyben a szakértők megállapítják: a költségvetési kockázatok jelentősek, ugyanakkor további intézkedésekre van szükség a 3 százalékos hiánycél eléréséhez 2024-re.
2023-11-01: Pénz, piac, vállalkozás - :

Terjeszkedő olasz bank

Az olasz Intesa Sanpaolo SpA bankcsoport bővíti jelenlétét Romániában, miután átvette a First Bankot a JC Flowers & Co. befektetési alaptól – írja a Bloomberg.