Olvass többet! konferencia Kovásznán

2023. november 1., szerda, Közélet

A kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Líceum és a debreceni Ady Endre Gimnázium szervezésében szombaton, október 28-án olvasásnépszerűsítő nemzetközi konferenciát tartottak Kovásznán Olvass többet! címmel. A rendezvény fő támogatója a fürdőváros önkormányzata, védnöke pedig Gyerő József polgármester volt.

  • Z generációsok előadása a „digitális bennszülöttekről”. Fotó: Molnár Júlia
    Z generációsok előadása a „digitális bennszülöttekről”. Fotó: Molnár Júlia

A konferencia első kiadását Debrecenben rendezték 2016-ban, majd négyszer a fürdővárosban: 2018-ban, 2019-ben, 2022-ben és idén. Az idei rendezvény mottója: Olvasók az olvasókért. Amint Molnár Júlia, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum magyar szakos tanára, a konferencia egyik szervezője lapunknak összefoglalta: a fő cél lehetőséget teremteni az olvasás megszerettetését, népszerűsítését szívügyüknek tekintő, szakmai tapasztalattal rendelkező pedagógusoknak, könyvtárosoknak, hogy megosszák egymással jó gyakorlataikat, ötleteiket, bevált praktikáikat, melyekkel a mai gyerekeket, az alfa és a Z generáció (1995 után született gyermekek/fiatalok – szerk. megj.) tagjait olvasásra serkentik.

Idén 19 előadót sikerült megszólítani, akik között volt elismert költő, elemi iskolai tanítónő, általános és középiskolai tanár, egyetemi adjunktus, könyvtáros, könyvkereskedő és Z generációs fiatal is.

A konferencián többek között elhangzott: az olvasás megszeretése már az anyaméhben elkezdődik, és ha megfelelő körültekintéssel kiválasztott, minőségi irodalmi alkotásokkal találkozik a nyiladozó elme, akkor az a későbbiekben sem válik kényszerré, hanem az önmagunk és a világ megismerésének legfontosabb eszköze lesz. A szép számban összegyűlt érdeklődő megismerkedhetett drámapedagógiai és biblioterápiás módszerekkel, végigkövethették egy projektmódszer lépéseit, megtudhatták, milyen előnyei vannak a közösségben való olvasásnak, a közös olvasmányoknak, hogy milyen lehetőségei vannak egy iskolai könyvtárosnak az olvasás népszerűsítésére, milyen pályázati lehetőségek léteznek az olvasásnépszerűsítő projektek, rendezvények megszervezésére, illetve hogy miként küzdhető le a nyelvi hátrány és a diszlexia az olvasás segítségével.

A rendezvény záróakkordjaként a jelenlevők szombat este ízelítőt kaptak egy Erasmus+ projektből – debreceni, érsekújvári és kovásznai diákok előadásában –, majd a Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad bemutatta Petőfi Sándor János vitéz című elbeszélő költeményét Molnár János tanár rendezésében.

A konferencián részt vevő Beregszászi Ábel a debreceni Ady Endre Gimnázium diákja, valamint Ambrus Édua és ifj. Gyerő József, a Kőrösi Csoma Sándor Líceum tanulói vasárnap este zenés összeállítással nyújtottak élményt a csomakőrösi temető fölötti dombtetőn a székely autonómiáért és békéért gyújtott őrtűz köré szép számban összesereglett kovásznaiaknak és csomakőrösieknek.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?













eredmények
szavazatok száma 1853
szavazógép
2023-11-01: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Csúszhatnak a beruházások (Antal Árpád az év végi megszorításokról)

Jövőre kell halasztani 17 beruházást, 20 tervezési munkálatot, a Best of Sepsi gálát, de még egy kiégett utcai villanykörte cseréjét is, mivel a kormány pénteken elfogadott sürgősségi rendelete minden efféle kiadást megtilt az önkormányzatoknak – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármester, aki szerint ezekkel az intézkedésekkel a kormány több gondot okoz, mint amennyit megold.
2023-11-01: Közélet - Bartos Lóránt:

Diákok takarították a temetőt

Civil kezdeményezésként a refis diákok mindenszentek és halottak napja közeledtével kitakarították a kézdivásárhelyi református temetőt. Az akcióra első alkalommal került sor.