Mi, hol, mikor?

2023. november 2., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Címertani kalandozások Európában
Erdélyi, székelyföldi jelképeket bemutató előadást szervez ma 18 órától az Erdélyi Címer- és Zászlótudományi Egyesület a magyar tudomány napja alkalmából Sepsiszentgyörgyön, a frissen újranyílt Székely Nemzeti Múzeumban. A szervezet elnöke, az idén a Nemzetközi Címertani Akadémia tagjává választott Szekeres Attila István sepsiszentgyörgyi heraldikus Címertani kalandozások Európában című előadásában ízelítőt nyújt az utóbbi tíz évben Európa különböző országaiban világkongresszusokon, nemzetközi konferenciákon tartott címertani, zászlótudományi, genealógiai és pecséttani előadásaiból.

Megemlékezés Barcaföldváron
Koszorúzással egybekötött megemlékező istentiszteletet tartanak – immár huszonnegyedik alkalommal – az egykori barcaföldvári fogolytábor helyén létesült emlékkertben a nemzeti gyásznapon, november 4-én, szombaton 15.30 órától.

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Ma és november 3-án, pénteken 19 órától Sepsiszentgyörgyön a nagyteremben Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska című előadását játssza a társulat Hegymegi Máté rendezésében. November 5-én, vasárnap 19 órától a kamarateremben a Ny. V. Gogol: Kártyások című előadást lehet megtekinteni, rendező: Zakariás Zalán (időtartam: 1 óra 30 perc szünet nélkül). A jegyiroda nyitvatartási rendje: hét­főtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig. Előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyit a pénztár.
SZÍNHÁZBÉRLET KOVÁSZNÁN. A 2023/2024-es színházi évadban a Városi Művelődési Központ színpadán öt előadást láthatnak az érdeklődők. A felnőttbérlet ára 100 lej, a diák- vagy nyugdíjas bérlet 80 lej.

Bábszínház
CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. Ma 18 órától Tamási Áron Szüntelen király című bábjátékát lehet megtekinteni Sepsiszentgyörgyön a bábstúdióban (rendező: Nagy Lázár József). Az előadást 8 év feletti nézőknek ajánlják. Jegyfoglalás a 0755 335 400-as telefonszámon Csüdöm Eszternél.

Zene
A SEPSISZENTGYÖRGYI MAGYAR FÉRFIDALÁRDA Misszió – 2023 programja keretében november 5-én, vasárnap hangversenyt ad a nagyajtai unitárius vártemplomban a 11 órakor kezdődő istentisztelet után.
JÓTÉKONYSÁGI KONCERT A VIGADÓBAN. A Szentkereszty Stephanie Egyesület javára jótékonysági koncertet rendeznek a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központban. November 4-én, szombaton 19 órától a Bod Péter Tanítóképző zenekara és a Zene Összeköt Egyesület lép fel László Attila vezetésével. Vendégelőadók a Pusztinai Hagyományőrzők és a Kakasak Zenekar. Jegyár: 30 lej, regisztráció és további információk: 0730 600 279.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16 órától Tarzan (magyarul beszélő), 16.15-től Apró hősök – kalandos vizeken (románul beszélő), 17.45-től Házasság pénzért (román vígjáték), 18 órától Magyarázat mindenre (magyar játékfilm), 19.30-tól Ne várj sokat a világvégétől (román filmdráma), 20.45-től Feláldozhatók (magyarul beszélő).

Kiállítás

TEIN TEAHÁZ. Természeti legjeink címmel fotókiállítás nyílik Sepsiszentgyörgyön a Tein teaházban ma 17 órától. A Sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola fotószaka tanoncainak Kommandón és a Vargyas-szorosban készült felvételeinek válogatott tárlata Barót és Bukarest után a megyeszékhelyen kerül közszemlére. A kiállítást megnyitja Huszár Szilamér, az iskola fotószakának vezetője. Közreműködnek Mátyás Attila, Csutak Krisztina, Csutak Apolka zongoraszkos diákok; felkészítő tanár: Szőcs Botond.

ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT. Kettős tárlatnyitóra várja az érdeklődőket november 3-án, pénteken a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ, ahol Herman Levente és Bodoni Zsolt mutatkozik be egyéni tárlattal. 18 órakor az EMŰK földszinti kiállítóterében Vida Gábor író, a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője nyitja meg Herman Levente többnyire nagy méretű olajfestményekből álló kiállítását, majd 18.30-tól a harmadik emeleti kiállítótérben Zuh Deodáth filozófiatörténész, a kiállítás kurátora méltatja Bodoni Zsolt különleges fényhatások alkalmazásával megvalósult festészeti tárlatát. Házigazda: Bordás Beáta, az EMŰK vezetője. A tárlatok 2024. január 13-ig látogathatóak.

ERDŐVIDÉK MÚZEUMA. Határtalanul Erdélyben címmel november 3-án, pénteken 18 órakor nyílik Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-termében Halápi Molli Csenge fotókiállítása. A Dabas közelében élő, képzőművészeti iskolában tanuló Halápi Molli Csenge egy Határtalan program részeként járt először Erdélyben, azóta visszatérő vendég. Házigazda: Lakatos Csilla és Demeter László muzeológusok. A kiállítás november 16-ig látogatható, hétköznapokon 8--16 óra között.

Török nemzeti est
A Zöld Nap Egyesület szervezésében ma 18 órakor a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ dísztermében török nemzeti estre kerül sor. Az est házigazdái Gülcan Babir és Sinem Tosun, a Heal the Earth, Reloaded Edition II. projekt törökországi önkéntesei.

Hitvilág
MÁRIA-IMALÁNC. Mivel novemberben az elsőcsütörtök halottak napjára esik, a medjugorjei imacsoport által szervezett szentség­imádást pénteken tartják. Ez egyben a Mária-imalánc záró szentmiséje is lesz, melyet ft. Karácsony Tibor atya, a Mária Rádió műsor­igazgatója végez és a Mária Rádió is közvetíti.
VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-altemplomban pénteken 22 órától kezdődik az Élet a Lélek plébániai imacsoport által szervezett virrasztás, amely a reggel 6.30-kor kezdődő szentmisével ér véget. Az eseményt a Mária Rádió élőben közvetíti.

Pályázati felhívás Ady Endre-ösztöndíjra
A Kulturális és Innovációs Minisztérium megbízásából a Nemzeti Kulturális Támogatáskezelő a Nemzeti Tehetség Program végrehajtásának 2023–2024. évi cselekvési programja alapján pályázatot hirdet a határon túli tehetséges magyar középiskolás tanulók támogatására. A pályázat célja: pénzügyi segítségnyújtás a romániai magyar nyelvű közoktatásban részt vevő, kiemelkedően tehetséges, VI–XII. osztályos, szociálisan hátrányos helyzetű tanulók számára annak érdekében, hogy a támogatás révén zavartalanabbul folytathassák tanulmányaikat. A tanulók által ösztöndíjként elnyerhető támogatás 100 ezer forintnak megfelelő lej/tanuló a 2023–2024-es tanévre. A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanácsnál a Brassó, Bákó, Hargita, Kovászna és Maros megyei lakhelyű tanulók pályázhatnak. Benyújtási határidő: november 30., csütörtök 24 óra. A pályázati adatlapot elektronikusan az alábbi postacímre küldhetik: Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács,
520014 Sfântu Gheorghe, Str. Bisericii nr. 1A, jud. Covasna. További információk: sztt@tehetsegpont.ro, facebook.com/SZ.T.T.2018 vagy a 0744 616 449-es telefonon.

Nyitott kapuk a hegyivadászoknál
Nyílt órákat tartanak a sepsiszentgyörgyi Cireșoaia hegyivadász-zászlóalj székhelyén ma 9 és 13 óra között a hegyivadászok napja alkalmából – közölte szerkesztőségünkkel Ciprian-Nicolae Hopulele őrnagy, az alakulat tisztje. Bemutatják a hegyivadászok által használt eszközöket, gyalogsági és tüzérségi fegyvereket, páncélos harci járműveket, valamint a lovas felszerelést. (sz.)

Röviden
VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy digitális vízórák felszerelése miatt ma 8 és 18 óra között Sepsiszentgyörgyön a Hóvirág, Világlátó, Varga Nándor, Ibolya, Cserey Jánosné, Lósy-Schimdt Ede, Mikszáth Kálmán, Szabédi László, Diószeghy László, Ion Luca Caragiale, Millennium, a Vadász és Akácos utca Hóvirág utcán felüli részein; pénteken a Május 1., Őrkő, Kender, Irinyi János, Bartalis Ferenc, Orbán Balázs, Debren, illetve a Gát és Malomgát utca Május 1. utca felőli részein szünetel a vízszolgáltatás.
ÚTLEZÁRÁS. Mától lezárják a forgalmat Sepsiszentgyörgyön a Gólya utcában a Tavasz utca és a Fenyves utca közötti szakaszon a Multi Trans közszállítási vállalat új végállomásának építése miatt. A munkálatok várhatóan jövő év elején fejeződnek be.
ÁRAMSZÜNET. Ma Papolcon 9–15 óráig, november 3-án, pénteken Zágonban 9–15 óráig, Erdőfülében 9–16 óráig és Sepsibükszádon 9–12 óráig, Kommandón november 6-ától 10-éig naponta 9–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
LAKOSSÁGI KONZULTÁCIÓ. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület közösségi konzultációt tart ma 18 órától a szépmezői közösséggel az ipari park gyűléstermében, november 3-án, pénteken 14 órától az őrkői közösséggel a Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Központban.
ZÁRVA. Halottak napján nem látogatható a Székely Nemzeti Múzeum és a Lábas Ház.
PARNASSZUS IRODALMI KÖR. A sepsiszentgyörgyi unitárius egyház tanácstermében szombaton 17 órától műhelymunkát tartanak az irodalmi körön.
TERMELŐI VÁSÁR. Sepsiszentgyörgy főterén ezen a hétvégén, november 4–5-én termelői vásárt tartanak az Urban-Locato Kft. szervezésében.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Grigore Bălan tábornok úti Richter II. gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 025). Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015) gyógyszertár a szolgálatos.

Nyitott kapuk a hegyivadászoknál
Nyílt órákat tartanak a sepsiszentgyörgyi Cireșoaia hegyivadász-zászlóalj székhelyén ma 9 és 13 óra között a hegyivadászok napja alkalmából – közölte szerkesztőségünkkel Ciprian-Nicolae Hopulele őrnagy, az alakulat tisztje. Bemutatják a hegyivadászok által használt eszközöket, gyalogsági és tüzérségi fegyvereket, páncélos harci járműveket, valamint a lovas felszerelést. (sz.)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2088
szavazógép
2023-11-02: Sport - :

Szentgyörgyi díjazott az idényzárón (Tenisz)

A sepsiszentgyörgyi Tóth Attila dobogón fejezte be az ifjúsági korosztály számára meghirdetett tenisz Kitartás Kupa második kiírását, a 16 évesek viadalában a második helyen végzett.
2023-11-02: Család - :

Új oltási kampány indult (Humán papillomavírus)

A HPV (humán papillomavírus) elleni szer az egyik legjobb oltás, amelynek nagyon kevés mellékhatása van – jelentette ki Alexandru Rafila miniszter kedden, az oltási kampány elindításán. Szerinte a szülők lassan elkezdtek bízni az oltásban. Egy tavaly őszi népszerűsítési kampány szervezőinek véleménye szerint Romániában évente több mint 1500 nő hal meg a vírus okozta méhnyakrákban, és közel 3400-nál diagnosztizálják a kórt.