Mi, hol, mikor?

2023. november 3., péntek, Mi, hol, mikor?

Kiállítás
ERDÉLYI MŰVÉSZETI KÖZPONT. Kettős tárlatnyitóra várja az érdeklődőket ma a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központ, ahol Herman Levente és Bodoni Zsolt mutatkozik be egyéni tárlattal.

18 órakor az EMŰK földszinti kiállítóterében Vida Gábor író, a Látó szépirodalmi folyóirat főszerkesztője nyitja meg Herman Levente többnyire nagy méretű olajfestményekből álló kiállítását, majd 18.30-tól a harmadik emeleti kiállítótérben Zuh Deodáth filozófiatörténész, a kiállítás kurátora méltatja Bodoni Zsolt különleges fényhatások alkalmazásával megvalósult festészeti tárlatát. Házigazda: Bordás Beáta, az EMŰK vezetője. A tárlatok 2024. január 13-áig látogathatók.
ERDŐVIDÉK MÚZEUMA. Határtalanul Erdélyben címmel ma 18 órakor nyílik Erdővidék Múzeumának Kászoni Gáspár-termében Halápi Molli Csenge fotókiállítása. A Dabas közelében élő, képzőművészeti iskolában tanuló Halápi Molli Csenge egy Határtalan program részeként járt először Erdélyben, azóta visszatérő vendég. Házigazdák: Lakatos Csilla és Demeter László muzeológusok. A kiállítás november 16-áig látogatható hétköznapokon 8–16 óráig.

Szíház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. Ma 19 órától Sepsiszentgyörgyön a nagyteremben Pintér Béla – Darvas Benedek: Gyévuska című előadását játssza a társulat Hegymegi Máté rendezésében. November 5-én, vasárnap 19 órától a kamarateremben a Ny. V. Gogol: Kártyások című előadást lehet megtekinteni, rendező: Zakariás Zalán (időtartam: 1 óra 30 perc szünet nélkül). A jegyiroda nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig. Elő­adásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyit a pénztár.
VENDÉGJÁTÉK. Sepsiszentgyörgyre érkezik a Csíki Játékszín társulatának egyik legsikeresebb idei előadása, a Hegedűs a háztetőn. Sheldon Harnick, Jerry Bock és Joseph Stein világhírű musicaljét Erwin Şimşensohn, a Konstancai Állami Színház igazgatója rendezte. A vendégjátékra november 7-én, kedden és 8-án, szerdán 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. Jegyek válthatók a központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.
SZÍNHÁZBÉRLET KOVÁSZNÁN. A 2023/2024-es színházi évadban a Városi Művelődési Központ színpadán öt előadást láthatnak az érdeklődők. A felnőttbérlet ára 100 lej, a diák- vagy nyugdíjas bérlet 80 lej.
HUMOREST KÉZDIVÁSÁRHELYEN. Felméri Péter A jövő sem a régi című humorestjére kerül sor november 7-én, kedden 19 órától a Vigadó Művelődési Központ nagytermében. Jegyár: 40 lej.

Zene
JÓTÉKONYSÁGI KONCERT A VIGADÓBAN. A Szentkereszty Ste­phanie Egyesület javára jótékonysági koncertet rendeznek a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központban. November 4-én, szombaton 19 órától a Bod Péter Tanítóképző zenekara és a Zene Összeköt Egyesület lép fel László Attila vezetésével. Vendég előadók a Pusztinai Hagyományőrzők és a Kakasak Zenekar. Jegyár: 30 lej, regisztráció és további információk: 0730 600 279.
A SEPSISZENTGYÖRGYI MAGYAR FÉRFIDALÁRDA Misszió – 2023 programja keretében november 5-én, vasárnap hangversenyt ad a nagyajtai unitárius vártemplomban a 11 órakor kezdődő istentisztelet után.

Megemlékezés Barcaföldváron
Koszorúzással egybekötött megemlékező istentiszteletet tartanak – immár huszonnegyedik alkalommal – az egykori barcaföldvári fogolytábor helyén létesült emlékkertben a nemzeti gyásznapon, november 4-én, szombaton 15.30 órától.

Történészkonferencia és tárlatnyitás
„Azt mondták, csak néhány napi munka...” – A „malenykij robot” romániai változatai Erdélyben címmel történészkonferenciát tartanak ma 9 órától Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeumban a Kolozs megyei Historikus Egyesület, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, valamint a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete közös szervezésében. A közönség számára nyitott konferencián magyarországi és erdélyi kutatók elő­adásai hangzanak el második világháborús fogságról, ezen belül az 1944. őszi székelyföldi tömeges elhurcolásokról. A nap zárásaként, 16.30-kor a sepsiszentgyörgyi ’56-os Emlékmúzeumban megnyitják a székelyföldi elhurcolásoknak emléket állító Barcaföldvár, Foksány, Szovjetunió című tárlatot.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsorán: 16.15-től Mulan (magyarul beszélő), 16.30-tól  Trollok: Együtt a banda (románul beszélő), 18 órától Dzsungelhajsza (román feliratos), 18.15-től Totem (román feliratos), 20 órától A lápkirály lánya (román feliratos); szombaton: 11 órától Trollok: Együtt a banda (magyarul beszélő) és 11.15-től románul beszélő, 16.30-tól Tovább (román életrajzi), 17 órától A canterville-i kísértet (magyarul beszélő), 18.30-tól Szeánsz Velencében (magyarul beszélő), 19 órától Öt éjjel Freddy pizzázójában (román feliratos) és 21 órától magyarul beszélő, 20.30-tól Egy zuhanás anatómiája (román feliratos); vasárnap: 11 órától A canterville-i kísértet (magyarul beszélő) és 16.15-től románul beszélő, 11.15-től Apró hősök – kalandos vizeken (románul beszélő) és 16 órától magyarul beszélő, 18 órától Dzsungelhajsza (magyarul beszélő), 18.15-től Még két sorsjegy (román vígjáték), 20 órától Magyarázat mindenre (magyar játékfilm), 20.15-től Ne várj sokat a világvégétől (román filmdráma).

Hitvilág
MÁRIA-IMALÁNC. Mivel novemberben az elsőcsütörtök halottak napjára esett, a medjugorjei imacsoport által szervezett szentség­imádást ma tartják meg a sepsiszentgyörgyi Szent József-templomban. Ez egyben a Mária-imalánc záró szentmiséje is lesz, melyet 18 órától ft. Karácsony Tibor atya, a Mária Rádió műsor­igazgatója végez, és közvetíti a Mária Rádió.
VIRRASZTÁS. A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király altemplomban ma 22 órától kezdődik az Élet a Lélek plébániai imacsoport által szervezett virrasztás, amely a reggel 6.30-kor kezdődő szentmisével ér véget. Az eseményt a Mária Rádió élőben közvetíti.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön mától 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Szombaton és vasárnap napközben a bevásárlóközpontokban működő gyógyszertárakat lehet felkeresni. Kézdivásárhelyen ma a Molnár Józsiás utcai Szent Anna (0267 360 015), hétfőtől a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608); Kovásznán szombaton 8–12 óráig a Vipera (0267 342 851), szombaton és hétfőn 9–14 óráig (vasárnap zárva) a Farmacom (0267 340 914); Baróton szombaton 9–13 óráig a Szabadság utcai Mária (0729 935 431) gyógyszertár a szolgálatos.

Röviden
VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy digitális vízórák felszerelése miatt ma 8 és 18 óra között Sepsiszentgyörgyön a Május 1., Őrkő, Kender, Irinyi János, Bartalis Ferenc, Orbán Balázs, Debren, illetve a Gát és Malomgát utca Május 1. utca felőli részein szünetel a vízszolgáltatás.
ÚTLEZÁRÁS. Lezárták a forgalmat Sepsiszentgyörgyön a Gólya utcában a Tavasz utca és a Fenyves utca közötti szakaszon a Multi Trans közszállítási vállalat új végállomásának építése miatt. A munkálatok várhatóan jövő év elején fejeződnek be.
ÁRAMSZÜNET. Ma Zágonban 9–15 óráig, Erdőfülében 9–16 óráig és Sepsibükszádon 9–12 óráig, Kommandón november 6-ától 10-éig naponta 9–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
LAKOSSÁGI KONZULTÁCIÓ. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület közösségi konzultációt tart ma 14 órától az őrkői közösséggel a Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Központban.
TERMELŐI VÁSÁR. Sepsiszentgyörgy főterén november 4–5-én termelői vásárt tartanak az Urban-Locato Kft. szerve­zésében.
NYÍLT NAP A KUTYAMENHELYEN. A Tega Rt. által működtetett szépmezői kutyamenhelyen újabb nyílt napot hirdetnek szombaton 10–15 óráig. Jelenleg 169 kutya várja majdani gazdáját.
INGYENES MEGHALLGATÁS. A Nép Ügyvédje brassói területi irodájának képviselője meghallgatást tart november 6-án, hétfőn 10 órától Sepsiszentgyörgyön a prefektúrán. Iratkozni a 0267 315 444-es vagy a 0268 471 100-as telefonszámon lehet. A szolgáltatás térítésmentes, a magyar nyelv használata biztosított.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2088
szavazógép
2023-11-02: Máról holnapra - Nagy D. István:

Dalolva a káoszba

Alighanem három évtizedes rekordot döntött meg fejetlenségből, amatörizmusból és egyben arroganciából, gazemberségből a kormány múlt pénteken, amikor is nagyjából egy tollvonással a magán- és közszférát hosszú hónapokra megnyomorította a közpénzpazarlást visszaszorítani szándékozó, valójában kapkodva összefércelt, kiskapukkal teletűzdelt sürgősségi rendeletével.
2023-11-03: Elhalálozás - :

Elhalálozás