Mindenszentek éjszakája

2023. november 3., péntek, Nyílttér

November első estéje már a késő délutáni órákban beköszönt. De ebben az időben még sokan serényen mozognak, különösen a temetőkben, felekezeti hovatartozástól és nemzetiségtől függetlenül. Ekkorra ugyanis ezeket – szerencsére – törülni lehet. Mindenkit csak egy cél vezérel ilyenkor: kellően megemlékezni eltávozott szeretteinkről.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

Aki csak járni tud, vagy csak ezután fog megindulni, minden korosztály fellelhető a sírok körül. Nagy a serénykedés, a szebbnél szebb friss virágok hívják fel a figyelmet arra, hogy díszbe is lehet borítani az eltávozás rideg tényét, meggyúlnak a gyertyák, világítanak a mécsesek. Szolidan, csendben történik mindez.

Aztán lejárnak a temetőkben a szertartások, egyre hidegebb lesz, fázni kezdenek a szorgos kezek, és mindenki lassan-lassan hazatér, lelkiismeretében megnyugodva, nyugovóra. Azonban a csend beköszöntével halandóként eljárni a temető(k) mellett, az valami egészen hidegrázós. Nemcsak szép látvány, hanem egyenesen az emberség, a kötődés meglévő szimbólumának is tekinthető. Jelzi, hogy él a közösség legkisebb formája, a család, még akkor is, ha már hiányoznak belőle meghatározó láncszemek, akikkel az életünk igazán teljes volt, még ha néha nem is fordítottunk ennek tudatára kellő figyelmet.

A kis szellőkkel dülöngélő fények mintha mozgást indítanának el az év többi felében fakulón álló keresztek, kopjafák, sírkövek között. Olyan, mintha a lelkek visszatérnének az egykori testük előtt tisztelegni. Egymással találkoznak ők is, akárcsak néhány órával korábban az oda látogató hozzátartozók, talán még ők is elbeszélgetnek egymással. De ebben aztán már nincs gondterheltség, betegség, anyagi és egyéb probléma. Ez már nem téma, és minek is lenne az?! Könnyező lelkek már ezek, hálásak, mert a meggyújtott fények azt jelentik, érdemes volt élniük pont úgy, ahogy tudtak. Neveltek, mellettünk álltak örömben és bánatban, egyszóval támaszaink voltak mindaddig, amíg szükség volt rájuk.

Köszönjük szépen, hogy voltak nekünk! Emlékük legyen örök!

Lőrinczi Dénes

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?

eredmények
szavazatok száma 1624
szavazógép
2023-11-03: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-11-03: Nyílttér - Bedő Zoltán:

Megbocsátunk, de nem feledünk! (Mai levelünk)

A történelem folyamán nem csak messziről jött, idegen hordák fosztogatták és irtották a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellene szövetkezett szomszéd népek is, melyek a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté. E vérzivataros idők tragikus eseményeinek következtében Kárpát-medence-szerte tömegsírok domborulnak, amelyek sok esetben jelöletlen hantjai alatt állati kegyetlenséggel legyilkolt nemzettársaink porhüvelyei várnak a feltámadásra.