Mai levelünkMegbocsátunk, de nem feledünk!

2023. november 3., péntek, Nyílttér

A történelem folyamán nem csak messziről jött, idegen hordák fosztogatták és irtották a magyarságot, hanem a területszerzési szándékkal ellene szövetkezett szomszéd népek is, melyek a Magyar Királyság védőszárnyai alatt cseperedtek nemzetté. E vérzivataros idők tragikus eseményeinek következtében Kárpát-medence-szerte tömegsírok domborulnak, amelyek sok esetben jelöletlen hantjai alatt állati kegyetlenséggel legyilkolt nemzettársaink porhüvelyei várnak a feltámadásra.

  • Szekeres Attila archív felvétele
    Szekeres Attila archív felvétele

Ezek egyike a Brassó megyei Barcaföldvár határában található, ahol az 1944. augusztus 23-án bekövetkezett, átállásnak nevezett bukaresti köpönyegforgatást követően magyar és német anyanyelvű férfiak tömegeit tartották fogva. Az ide összegyűjtött szerencsétlenek egyetlen bűne a származásuk volt, ami viszont elég súlyosnak bizonyult ahhoz, hogy mindent elkövessenek a mielőbbi elpusztulásuk érdekében. Ezúttal pedig nem golyó vagy kötél által végeztek a szerencsétlenekkel, hanem a kiéheztetés és agyondolgoztatás módszerét választották. Ugyanakkor a táborban uralgó embertelen körülmények következtében fellépő járványok és betegségek is tizedelték őket.

De ez is volt a cél. Az Észak-Erdély visszaszerzésére törekedő román hatóságok etnikai tisztogatásba fogva próbáltak a területen fennálló, számukra kedvezőtlen nemzetiségi arányokon „javítani”. A hírhedt Maniu-gárda és a barcaföldvári haláltábor hóhérai egyaránt e feladat hatékony megoldásán fáradoztak, mondhatni sikeresen, hiszen működésének bő éve alatt csak ez utóbbiból több mint ezer lelket küldtek a túlvilágra.

E tömeggyilkosságok borzalmát a kommunista diktatúra és a sovinizmussal fűszerezett vadkapitalizmus sem tudta a nemzet emlékezetéből kitörölni. Felhajtóerővé vált, amely az erre hivatottakat a méltóságteljes kegyeletnyilvánítás feltételeinek megteremtésére ösztökélte. Hosszas és állhatatos küzdelmük eredményeként hajthatunk fejet immár évek óta tisztességgel megjelölt helyen, az ártatlan áldozatok kőbe vésett emléke előtt, vallván, hogy szükséges ugyan a megbocsátás, de a történteket nem szabad feledni.

 

Borítókép: Szekeres Attila archív felvétele

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-03: Nyílttér - :

Mindenszentek éjszakája

November első estéje már a késő délutáni órákban beköszönt. De ebben az időben még sokan serényen mozognak, különösen a temetőkben, felekezeti hovatartozástól és nemzetiségtől függetlenül. Ekkorra ugyanis ezeket – szerencsére – törülni lehet. Mindenkit csak egy cél vezérel ilyenkor: kellően megemlékezni eltávozott szeretteinkről.
2023-11-03: Képzőművészet - :

Vetró András 75

Vetró András (Temesvár, 1948. október 14.) hetvenötödik életévében az életművét összegző kiállítások sorozata mellett megvalósításra váró új tervek szöknek szárba, az újragondolás áldott állapotában intenzíven tágítja a határt az alkotói én és a világ között.