Nyolc magyart kimenekítettek Gázából

2023. november 3., péntek, Világfigyelő

A tizenötből nyolc magyar állampolgár el tudta hagyni a Gázai övezetet, a többi hét személlyel továbbra is folyamatos lesz a kapcsolattartás a minél előbbi evakuáció érdekében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap Asztanában.

  • Szijjártó Péter Asztanában. Fotó: Facebook / Szijártó Péter
    Szijjártó Péter Asztanában. Fotó: Facebook / Szijártó Péter

A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető arról számolt be, hogy az izraeli fegyveres konfliktus számos magyart is veszélybe sodort, több mint 550 főt sikerült kimenekíteni a közel-keleti országból, de tizenöt magyar állampolgársággal is rendelkező ember Gázában rekedt, ahogyan nagyjából hétezer más külföldi állampolgár is. „Az ő evakuálásuk érdekében próbáltunk minden követ megmozgatni, de az elmúlt hetekben nem volt lehetősége arra senkinek, hogy Egyiptom felé, a rafahi határátkelőhelyen elhagyja a Gázai övezetet.” Elmondta, az előző héten arra kérte egyiptomi kollégáját, hogy tegyék lehetővé a magyarok kimenekítését Egyiptom irányába, ő pedig jelezte, segíteni fognak az evakuációban, amennyiben a gázai hatóságok engedélyezik a kilépést az érintettek számára. A magyar kormány szerdán értesítést kapott, miszerint megkezdődik a kettős állampolgárok biztonságba helyezése, és mivel alapvetően az izraeli hatóságok hagyják jóvá a távozók listáját, azonnal fel is hívta Eli Cohen izraeli külügyminisztert. „Segítséget kértem tőle, tegyék lehetővé, hogy a tizenöt magyar állampolgár a lehető legrövidebb idő alatt elhagyhassa a Gázai övezetet” – tudatta, hozzátéve, hogy meg is kapták az engedélyeket. „Még egyszer szeretném kifejezni a köszönetemet az egyiptomi és az izraeli külügyminiszternek, hogy a személyes, illetve telefonos konzultációink után segítettek abban, hogy a magyar állampolgárokat az evakuáció kezdetének gyakorlatilag legelején el tudtuk hozni, illetve segíteni tudtunk nekik, hogy kijöjjenek a Gázai övezetből” – fogalmazott.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-03: Világfigyelő - :

Terrorszervezetek a magyar határon

Mostantól nyilvános a titkosszolgálatok jelentése a migráció és a terrorizmus összefüggéseiről: világosan látszik, micsoda kockázatot jelent Európa biztonságára a felelőtlen brüsszeli migrációs politika – írta Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője tegnap a Facebookon.
2023-11-03: Világfigyelő - :

Elegük van a háborúból az európaiaknak

Az európaiak az orosz–ukrán háború lezárását várják el vezetőiktől, nem annak finanszírozását – olvasható a Századvég Alapítvány 28 uniós tagországra kiterjedő közvélemény-kutatásában, amelynek megállapításait tegnap ismertették.