Mi, hol, mikor?

2023. november 6., hétfő, Mi, hol, mikor?

Színház
VENDÉGELŐADÁSOK. A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától Bodies on the line – a Bukaresti Nemzeti Táncközpont (CNDB) vendégelőadása, rendező-koreográfus: Ioana Marchidan.

  • Jelenet a Hegedűs a háztetőn című előadásból
    Jelenet a Hegedűs a háztetőn című előadásból

* Sepsiszentgyörgyre érkezik a Csíki Játékszín társulatának egyik legsikeresebb idei előadása, a Hegedűs a háztetőn. Sheldon Harnick, Jerry Bock és Joseph Stein világhírű musicaljét Erwin Şimşensohn, a Konstancai Állami Színház igazgatója rendezte. A sepsiszentgyörgyi vendégjátékokra november 7-én, kedden és 8-án, szerdán 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. Jegyek válthatóak a központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház november 10-én, pénteken 19 órától a kamarateremben Ny. V. Gogol: Kártyások című előadását játssza, Zakariás Zalán rendezésében.
A SESISZENTGYÖRGYI JEGYIRODA nyitvatartási rendje: hétfőtől csütörtökig 9–16, pénteken 9–13 óráig. Előadásnapokon a kezdési időpont előtt egy órával nyit a pénztár.
SZÍNHÁZBÉRLET KOVÁSZNÁN. A 2023/24-es színházi évadban a Városi Művelődési Központ színpadán öt előadást láthatnak az érdeklődők. A felnőttbérlet ára 100 lej, a diák- vagy nyugdíjasbérlet 80 lej.
HUMOREST KÉZDIVÁSÁRHELYEN ÉS BARÓTON. Felméri Péter A jövő sem a régi című humorestjével november 7-én, kedden 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központ nagytermében (jegyár: 40 lej), valamint november 11-én, szombaton 17 órától Baróton a művelődési házban lép fel. A baróti előadásra jegyek elővételben ma és csütörtökön 10–18 óráig, illetve az előadás napján a művelődési ház jegypénztárában kaphatók, előzetes helyfoglalás a 0740 780 353-as telefonszámon.
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház Molnár Ferenc: A testőr című kétfelvonásos vígjátékát november 8-án, szerdán 19 órától Kovásznán a művelődési központban, 10-én, pénteken 19 órától Bereckben; 11-én, szombaton 19 órától Ozsdolán, 12-én, vasárnap 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központ nagytermében a Boér Géza-bérleteseknek játssza.

Képernyő
RTV1. Ma 15 órától: Heti krónika – a legfontosabb hírek háttérrovata. * Tanösvény Csíksomlyón. A csíksomlyói nyereg közismert zarándokhely, évről évre sokan felkeresik. Az idelátogatóknak és a helyieknek nyújthat hosszabb elcsendesedésre alkalmat, túrázási lehetőséget a Nagysomlyó-hegyét megkerülő nemrég kialakított tanösvény. A riportban középiskolás diákokkal járták végig a négy tájékoztató táblát és pihenőhelyet is érintő körutat. * Hátszegi arisztokraták (1. rész). A Retyezát-hegységbe igyekvő turisták közül kevesen keresik fel a Hátszeg környéki falvakat, pedig érdemes letérni a főutakról. A táj szépsége, különlegessége mellett talán nincs is olyan helység, ahol ne lenne több száz éves templom, vár, kastély vagy udvarház. Jókai-regény helyszíne, a Szegény gazdagok vidéke ez.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi ma zárva tart. A keddi műsor: 15.45-től Trollok: Együtt a banda (magyarul beszélő) és 16.45-től románul beszélő, 17.30-tól Öt éjjel Freddy pizzázójában (magyarul beszélő), 18.30-tól Tótem (román feliratos), 19.30-tól Megfojtott virágok (román feliratos), 20.30-tól Szeánsz Velencében (magyarul beszélő); szerdán: 15.45-től Apró hősök – kalandos vizeken (magyarul beszélő), 16.15-től Tarzan (románul beszélő), 17.30-tól Öt éjjel Freddy pizzázójában (román feliratos), 18 órától Még két sorsjegy (román vígjáték), 19.30-tól Megfojtott virágok (magyarul beszélő), 20 órától Magyarázat mindenre (magyar játékfilm); csütörtökön: 16.15-től A canterville-i kísértet románul beszélő és 16.30-tól magyarul beszélő, 18 órától Tovább (román életrajzi), 18.15-től Dzsungelhajsza (magyarul beszélő), 20 órától Egy zuhanás anatómiája (román feliratos), 20.30-tól A lápkirály lánya (román feliratos).

Hitvilág
LELKI NAP HÁZASPÁROKNAK. A Családpásztor Evangelizációs Szolgálat lelki napot hirdet házaspároknak „Kölcsönös szeretettel legyetek egymás iránt szüntelenül” (1Pf. 4.8) mottóval november 11-én, szombaton a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban. Bővebb információ és regisztráció a templom Facebook-oldalán.

Tortoma Önképzőkör
November 7-én, kedden 19 órától a Baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében Bizalommal, hittel és jó szándékkal Barótért, Erdővidékért címmel beszámoló és értékelő beszélgetésre kerül sor. Meghívott: Benedek-Huszár János polgármester (Barót). Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Előadás Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgyön a Fidelitas Hotel konferenciatermében (Gólya utca 14. szám) november 7-én, kedden 18 órától Gergely Orsolya szociológus, a Sapientia EMTE oktatója előadást tart Generációk a görgetés évszázadában címmel. Fő kutatási területe az erdélyi, székelyföldi női vállalkozók helyzete, több nemzetközi kutatási programban vesz részt. Tizenkét éve tagja a Sapientia Csíkszeredai Kara Társadalomtudományi Tanszékén működő médiakutató csoportnak, amely a média gyermekekre és fiatalokra gyakorolt hatását kutatja. Az előadás választ ad arra, hogy miért érdemes ismerni a különböző generációk sajátos jellemvonásait, és ezt a tudást hogyan érdemes kamatoztatni. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékot űrlap kitöltésével kell jelezni a Matthias Corvinus Collegium weboldalán (mcc.ro); az űrlap az esemény Facebook-oldalán is elérhető.

Pályázati felhívás
A Sepsiszentgyörgyi Diakónia Keresztyén Alapítvány 2010-ben létrehozta Romániában élő és alkotó, értelmi fogyatékkal élő, művészi tehetséggel megáldott személyek munkásságát értékelő és népszerűsítő Írisz-ház díját, melyet 2023 decemberében tizenharmadik alkalommal ítél oda. A pályázat szabályai: a pályázó betöltötte 18. életévét; értelmi fogyatékos, amit bizonyítania kell; 3 munkával kell pályázni, ebből egy munkának kötött a témája: Az égig érő fa. A pályamunkákat az Írisz Ház honlapján megtalálható, kitöltött jelentkezési űrlap kíséretében kell elküldeni november 25-ig (a beérkezés időpontja) a következő postacímre: Írisz Ház, Sepsiszentgyörgy, Gyöngyvirág utca 5. szám (Sfântu Gheorghe, jud. Covasna, str. Lăcrămioarei nr. 5.). A küldeményen tüntessék fel: Pályázat. Díjak: I. díj 2500 lej, II. díj 1500 lej, III. díj 1000 lej. Bővebb információk az iriszhaz.blogspot.com vagy az OutsiderArtIriszHaz Facebook-oldalon találhatók. További kérdéssel forduljanak Makkai Péter igazgatóhoz. Elérhetőségei: telefon: 0267 315 560, mobil: 0724 000 467, e-mail: iriszhaz@yahoo.com.

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai, élő adásai: 13 órától Szeretetláng rózsafüzér, 13.20-tól zenés köszöntő, 14.40-től és 17 órától imaszándékok fogadása, 15 órától Irgalmasság rózsafüzére, 17.15-től Örvendetes rózsafüzér, 18 órától szentmise Csíkszentmártonból, 18.50-től A hét plébániája, 19 órától Úrangyala, 19.30-tól műsorismertető, 19.40-től Zsolozsma – esti dicséret. Honlap: Mariarario.ro.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár a szolgálatos.

Röviden
VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy Sepsiszentgyörgyön ma 8–18 óráig digitális vízórák felszerelése miatt a következő utcákban szünetel az ivóvízellátás: Május 1., Őrkő, Kender, Irinyi János, Bartalis Ferenc, Orbán Balázs, Debren, Gát és Malomgát utca Május 1. utca felőli részei.
ÁRAMSZÜNET. Kommandón mától 10-éig naponta 9–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
ÚTLEZÁRÁS. Lezárták a forgalmat Sepsiszentgyörgyön a Gólya utcában a Tavasz utca és a Fenyves utca közötti szakaszon a Multi Trans közszállítási vállalat új végállomásának építése miatt. A munkálatok várhatóan jövő év elején fejeződnek be.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2087
szavazógép
2023-11-05: Elhalálozás - :

Elhalálozás

2023-11-06: Elhalálozás - :

Elhalálozás