Kárpátaljai levelekKárpátalja gyászol

2023. november 6., hétfő, Jegyzet

Egy orosz rakétacsapás következtében legalább huszonkét katona halt meg a munkácsi 128-as hegyi dandár kötelékéből. A tömeges tragédia a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye egyik frontközeli településén történt.

Megmagyarázhatatlan, hogy egy ilyen helyre összehívták a legismertebb kárpátaljai katonai alakulat tisztjeit, szakaszparancsnokait, hogy kitüntetéseket nyújtsanak át nekik. Helyette az orosz agresszor erők egy Iszkander-rakétával lemészárolták őket. Húsznál is több halálos áldozatról tudni, sok a sérült, köztük civilek is. Az ukrán védelmi miniszter vizsgálatot rendelt el a körülmények tisztázása céljából, de ez egyetlen halott katona életét sem adja vissza...

Jellemző, hogy a katonai vezetés csak azok után tett közzé hivatalos tájékoztatást a rettenetes tragédiáról, miután annak híre már bejárta a közösségi médiát. Most derült ki az is, hogy már korábban is összehívták egy helyre a katonákat, az oroszok potenciális céltáblájává változtatva őket. Eközben az Ungvárhoz közeli Szerednyén posztumusz érdemrendeket adtak át a munkácsi 128-as dandár elesett katonái hozzátartozóinak. A Hősök keresztje kitüntetés azonban nem csillapítja a félárván maradt gyerekek, özvegyek és anyák kínkeserves bánatát.

Kárpátalján háromnapos gyászt hirdettek. Mondjunk el egy imát értük! Napról napra több az áldozat, csak az ungvári Kálvária sírkertben száznál is több az új katonasír, és számuk napról napra bővül... Meddig még?

Legyen béke!

Dunda György

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-06: Közélet - Iochom István:

Jótékonysági hangverseny

Szombat este a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ színháztermében a Bod Péter Tanítóképző és a Zene Összeköt Egyesület László Attila vezetésével jótékonysági koncertet tartott a Szentkereszty Stephanie Egyesület javára, a gyerekotthonosok támogatására.
2023-11-07: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
SEPSISZENTGYÖRGY. Vetített képes könyvbemutató lesz november 8-án, szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. Vendég Korniss Péter világhírű fotográfus, aki a csíkszeredai Bookart Kiadónál megjelent, Hosszú úton. Szék 1967–2022 című fotóalbumáról mesél.