Mi, hol, mikor?

2023. november 7., kedd, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató
SEPSISZENTGYÖRGY. Vetített képes könyvbemutató lesz november 8-án, szerdán 18 órától a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. Vendég Korniss Péter világhírű fotográfus, aki a csíkszeredai Bookart Kiadónál megjelent, Hosszú úton. Szék 1967–2022 című fotóalbumáról mesél.

A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth-díjas és Pulitzer-emlékdíjas szerző könyve világpremier, még senki sem dokumentálta fotókkal 55 éven át egy település életét. Az album korlátozott számú kiadásban jelent meg, a helyszínen megvásárolható és dedikáltatható. A rendezvényt bevezeti Hajdú Áron, a Bookart vezetője. Házigazda: Szonda Szabolcs könyvtárigazgató.
ALSÓCSERNÁTON. A Sylvester Lajos Könyvtárban november 8-án, szerdán 18 órától bemutatják Salamon Ferenc El van bütülve, Háromszéki szólások, kifejezések című könyvét. Bevezető gondolatait Ágoston József osztja meg a hallgatósággal. A harmadik, bővített kiadású, élőnyelvi gyűjtemény hiányt pótol, népszerű és időszerű, valamint úttörő munka, hiszen a nyelvi elszürkülés folyamatában üdítően hat a székely ember beszédének természetessége, a székely nyelv sokszínűségének zamata.

Kiállítás
A sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet partnerségben Kovászna Megye Tanácsával, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusával és Zágon Művelődési Házával a Nagy Anna festőművészeti utazása szülőföldje táján, Zágontól Csíkdánfalváig című kiállítására várja az érdeklődőket a zágoni Szentkereszty–Mikes-kúriába november 9-én 17 órától. Köszöntőt mond Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke, Kiss Augusztin, Zágon polgármestere és Szebeni Zsuzsanna kurátor.
Házigazda: Márton János tanácsos.

Színház
VENDÉGELŐADÁSOK. Sepsiszentgyörgyre érkezik a Csíki Játékszín társulatának egyik legsikeresebb idei előadása, a Hegedűs a háztetőn. Sheldon Harnick, Jerry Bock és Joseph Stein világhírű musicaljét Erwin Şimşensohn, a Konstancai Állami Színház igazgatója rendezte. A sepsiszentgyörgyi vendégjátékokra ma és 8-án, szerdán 19 órától kerül sor a Tamási Áron Színház nagytermében. Jegyek válthatóak a központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon.
HUMOREST KÉZDIVÁSÁRHELYEN. Felméri Péter A jövő sem a régi című humorestjével ma 19 órától Kézdivásárhelyen a Vigadó Művelődési Központ nagytermében lép fel (jegyár: 40 lej) .
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház Molnár Ferenc: A testőr című kétfelvonásos vígjátékát november 8-án, szerdán 19 órától Kovásznán a művelődési központban játssza.
SZÍNHÁZBÉRLET KOVÁSZNÁN. A 2023/2024-es színházi évadban a Városi Művelődési Központ színpadán öt előadást láthatnak az érdeklődők. A felnőttbérlet ára 100 lej, a diák- vagy nyugdíjasbérlet 80 lej.

Tánc
A 33. Népzene- és Néptánctalálkozó programjában november 10-én, pénteken 19 órától a Tamási Áron Színház nagytermében tekinthető meg Sepsiszentgyörgyön a Magyar Állami Népi Együttes Hajnali Hold című előadása, rendező-koreográfus: Mihályi Gábor. Az előadásra jegyek a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában kaphatóak 40 lejért. Az előadásra szóló belépő egyben a péntek esti táncházba való belépést is biztosítja.
A 33. Népzene- és Néptánctalálkozó előadásaira és programjaira a központi jegyirodában, illetve a helyszínen vásárolhatnak jegyeket az érdeklődők. Az iroda nyitvatartási rendje: hétfőn és szerdán 8–16 óráig, kedden és csütörtökön 8–18 óráig és pénteken 8–15 óráig. Telefonszám: 0267 312 104.

Hitvilág
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermében.
LÁTÁSSÉRÜLTEK TALÁLKOZÓJA. November 11-én, szombaton 15 órakor a sepsiszentgyörgyi központi római katolikus Szent József-plébánia hittantermében szeretettel hívják és várják a látássérült sorstársakat ismerkedésre, beszélgetésre, lelki felfrissülésre kísérőikkel együtt (akinek szüksége van), szövetségi tagságtól, életkortól, felekezeti hovatartozástól függetlenül.

Tortoma Önképzőkör
A Baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében ma 19 órától Bizalommal, hittel és jó szándékkal Barótért, Erdővidékért címmel beszámoló és értékelő beszélgetésre kerül sor. Meghívott: Benedek-Huszár János polgármester (Barót). Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Előadás Sepsiszentgyörgyön
Sepsiszentgyörgyön a Fidelitas Hotel konferenciatermében ma 18 órától Gergely Orsolya szociológus, a Sapientia EMTE oktatója előadást tart Generációk a görgetés évszázadában címmel. Fő kutatási területe az erdélyi, székelyföldi női vállalkozók helyzete, több nemzetközi kutatási programban vesz részt. Az elő­adás választ ad arra, hogy miért érdemes ismerni a különböző generációk sajátos jellemvonásait, és ezt a tudást hogyan érdemes kamatoztatni. Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékot űrlap kitöltésével kell jelezni, ez megtalálható a Matthias Corvinus Collegium honlapján (mcc.ro) vagy az esemény Facebook-oldalán.

Asztalitenisz-bajnokság
A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület partnerségben az Önkormányzat Sportirodájával november 8-án, szerdán 16 órától a Kicsid Gábor Sportcsarnok előterében amatőr sportolóknak asztalitenisz-bajnokságot szervez. A következő korosztályok jelentkezhetnek: 2018/2017, 2016/2015, 2014/2013, 2012/2011-ben születettek, valamint ifjúsági korosztály és felnőttek. A fiúk és a lányok külön kategóriában szerepelnek, a mérkőzések hat asztalon zajlanak. Bővebben a zoldnap.info-n.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 15.45-től Trollok: Együtt a banda magyarul beszélő és 16.45-től románul beszélő, 17.30-tól Öt éjjel Freddy pizzázójában (magyarul beszélő), 18.30-tól Totem (román feliratos), 19.30-tól Megfojtott virágok (román feliratos), 20.30-tól Szeánsz Velencében (magyarul beszélő).

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Mihai Viteazul téri Hygea gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 351 057). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Ambrózia I. (0267 360 608) gyógyszertár a szolgálatos.

Röviden
VÍZELZÁRÁS. A Közüze­mek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy
Sepsiszentgyörgyön ma és szerdán 8–18 óráig digitális vízórák felszerelése miatt a következő utcákban szünetel az ivóvízellátás: Kálvin tér, Vár, Borvíz utca, a Gát és Malomgát utcában a Borvíz utca és Debren-patak közötti részen.
ÁRAMSZÜNET. Kommandón péntekig naponta 9–15 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
SZORGOS KEZEK. A sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás, gyöngyfűzés) várja az érdeklődőket a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör.
HUMORPINCE ÉS CSEREBERE KLUB. A gyűjtőket szerdán 16 órától a Cserebere Klubba, a humorkedvelőket, kikapcsolódni vágyókat 18 órától a Humorpincébe várják a sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési
Házban.
MEGHALLGATÁS. Dr. Ráduly István, Kovászna megye prefektusa november 9-én, csütörtökön 12 órától meghallgatást tart a kovásznai polgármesteri hivatalban. Az audienciára a 0267 315 444-es telefonszámon lehet feliratkozni.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2087
szavazógép
2023-11-06: Jegyzet - :

Kárpátalja gyászol (Kárpátaljai levelek)

Egy orosz rakétacsapás következtében legalább huszonkét katona halt meg a munkácsi 128-as hegyi dandár kötelékéből. A tömeges tragédia a délkelet-ukrajnai Zaporizzsja megye egyik frontközeli településén történt.
2023-11-07: Elhalálozás - :

Elhalálozás