Támogatási előleg az állattenyésztőknek

2023. november 7., kedd, Gazdakör

Október 16-án megkezdődött az APIA-támogatások 70 százalékos előlegének kifizetése, mely november 30-ig tart. A mezőgazdasági miniszter közben azon töri a fejét, hogy milyen intézkedésekkel lehetne megállítani az állatállomány csökkenését Romániában.

  • Fizetik az előleget, fiatalítanák az állományt. Albert Levente felvétele
    Fizetik az előleget, fiatalítanák az állományt. Albert Levente felvétele

Az idei támogatásra bejelentett állomány összesítése után a vonatkozó agrárminiszteri rendelet alapján a kifizető ügynökség közölte a termeléshez kötött támogatások 2023-ra érvényes értékét. A fejőstehenek után járó támogatás eszerint 338 euró. Így a várható 70 százalékos előleg 236,6 euró, azaz 1176,70 lej egyedenként. A húsmarha-támogatás 279 euró, az előleg tehát 195,3 euró, vagyis 971,32 lej. Az új vidékfejlesztési stratégiában a juhoknál és kecskéknél 20 euró támogatást terveztek, de a juhállomány növekedése miatt csak 16,94 euró jut anyajuhonként, illetve kecskénként. Így a juhtartók előlegben 11,86 eurót
kapnak, vagyis 58,99 lejt egyedenként.

Jövőtől lehet, hogy csak a tíz év alatti szarvasmarhák és a hét év alatti juhok kapnak APIA-s támogatást – mondotta múlt hétfőn Florin Barbu agrárminiszter a nemzeti tévéadó Agrárstratégia című műsorában. A miniszter ezzel azt szeretné elérni, hogy a minisztérium programjainak és az APIA-s támogatásoknak a segítségével az állatállomány csökkenése megáll, és növekedésbe fordul. „Azt észleltem, hogy az utóbbi négy évben rengeteg pénzt fizettünk ki támogatásként, és gyakorlatilag az eredmény az volt, hogy csökkent az állatállomány, nem nőtt. Ezért szeretném megváltoztatni az állattenyésztők hozzáállását, a közös probléma megközelítését, és ebben lennénk mint minisztérium partnerek és segítők” – nyilatkozta a miniszter.

Mint elmondta, már tárgyalt a szarvasmarhatartók egyesületeivel és a közeljövőben a juhtartók egyesületeivel folytatja a tárgyalásokat arról, hogy miképpen lehetne megállítani az állat­állomány csökkenését. Azt szeretné, hogy például a feldolgozóknak szánt, most elindított Investalim program eredményeként ne exportáljunk több élő állatot, hiszen sokkal nyereségesebb, ha feldolgozott vagy késztermék hagyja el az ország területét.

Ugyanakkor a miniszter jövőtől szeretné új feltételhez kötni az APIA-s közvetlen támogatásokat, szerinte jó lenne, ha a szarvasmarháknál csak a tíz év alatti egyedek kapnának támogatást, a juhoknál pedig a hét év alattiak.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-11-07: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-11-07: Gazdakör - Incze Péter:

Sokan igényelték a biztosítási összegek megtérítését (Vidékfejlesztési pályázatok)

A hét végén a megyei vidékfejlesztési irodánál érdeklődtünk a múlt keddtől indult pályáztatási időszakban letett pályázatok helyzetéről. A kapott információ szerint jelenleg négy intézkedésre lehet pályázni: a biztosítási összegek részleges megtérítésére (17.1-es intézkedés), a fiatal gazdák megtelepedésének támogatására (DR 30), mezei utak létesítésére és korszerűsítésére (DR 27), valamint községi utak létesítésére és korszerűsítésére (DR 28). Emellett két nemzeti programra is várják a pályázatokat.