Vidékfejlesztési pályázatokSokan igényelték a biztosítási összegek megtérítését

2023. november 7., kedd, Gazdakör

A hét végén a megyei vidékfejlesztési irodánál érdeklődtünk a múlt keddtől indult pályáztatási időszakban letett pályázatok helyzetéről. A kapott információ szerint jelenleg négy intézkedésre lehet pályázni: a biztosítási összegek részleges megtérítésére (17.1-es intézkedés), a fiatal gazdák megtelepedésének támogatására (DR 30), mezei utak létesítésére és korszerűsítésére (DR 27), valamint községi utak létesítésére és korszerűsítésére (DR 28). Emellett két nemzeti programra is várják a pályázatokat.

  • Pályázatokat is ismertettek az októberi uzoni termésnapon. Incze Péter felvétele
    Pályázatokat is ismertettek az októberi uzoni termésnapon. Incze Péter felvétele

A 17.1-es intézkedés arról szól, hogy a mezei kultúrák és az állatok biztosítására kifizetett összeg 70 százalékát az AFIR megtéríti a pályázónak. Itt sokan éltek a lehetőséggel, és a hét végéig 49 pályázat érkezett be a megyei hivatalhoz a számítógépes rendszeren keresztül.

A fiatal gazdáknál a pályáztatás csütörtökön reggel indult el, összesen 250,7 millió euróra lehet pályázni, ebből 75,2 millióra a hegyvidéki fiatalok külön pályázhatnak. Ez az összeg a hegyvidéken 1074 fiatal támogatására elegendő, a nem hegyvidéki körzetben pedig 2507 pályázat fizethető ki. A megyéből még nem tettek le pályázatot, lehet, hogy az első hónapban a letevéshez szükséges 85 pontot tudják kevesen elérni, habár a vidékfejlesztési szakemberek információi szerint többen is vannak ekkora pontszámmal. Országos szinten a hét végéig hegyvidékről 28 pályázat érkezett be az országos ügynökség számítógépes rendszerébe, nem hegyvidékről pedig egy. De még van bőven idő, hiszen a kiírási időszak jövő év január 31-ig tart.

Az ugyancsak csütörtökön elindított mezei (itt összesen 100 millió euró pályázható) és községi utak (200,7 millió euró) létesítésénél, illetve korszerűsítésénél egyelőre nincs nagy tolongás, mindössze egy pályázatot tettek le községi utakra és hármat mezei utakra. Itt is nagyon magas az indulási pontszám, az első hónapban minimum 90. A pályázási időszak jövő év február 29-ig tart.

Lehet pályázni az Investalim programra, amely a mezőgazdasági feldolgozók létesítésére és korszerűsítésére irányul, a pályázható összeg 147 millió euró. A megyéből még nem tettek le egyetlen pályázatot sem. A programra november 27-ig lehet pályázni.

Nyitott a Zöld energia nemzeti támogatási program is, melynek keretében szél- és napenergiát felhasználó, elektromos áramot előállító berendezéseket lehet vásárolni. A programra pályázhatnak a cégbíróságon bejegyzett mezőgazdasági profilú cégek, mezőgazdasági feldolgozók, valamint a talajfeljavító szervezetek. Csak saját fogyasztásra felhasznált villamos energia előállítását támogatják. A pályázatokat november 9-től november 23-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2023-11-07: Gazdakör - Incze Péter:

Támogatási előleg az állattenyésztőknek

Október 16-án megkezdődött az APIA-támogatások 70 százalékos előlegének kifizetése, mely november 30-ig tart. A mezőgazdasági miniszter közben azon töri a fejét, hogy milyen intézkedésekkel lehetne megállítani az állatállomány csökkenését Romániában.
2023-11-07: Gazdakör - :

Közösségi trágyatárolók

Mircea Fechet környezetvédelmi miniszter bejelentése szerint a napokban elindították és év végéig lesz pályázható a közös trágyatárolók létesítését szolgáló támogatási program, amelynek neve: Az istállótrágya integrált összegyűjtési és értékesítési programja.