Izraeli–Palesztin háborúKettéosztották a Gázai övezetet

2023. november 7., kedd, Világfigyelő

Éjjel az izraeli légierő bunkerromboló bombákat használt, amelyek behatolnak a föld alá, hogy károsítsák a Hamász föld alatti alagút-, bunker- és lőszerraktár-rendszerét, melyeket a civil lakosságot élő pajzsként használva lakóépületek, kórházak, iskolák és közintézmények alá építettek – tudatta az izraeli hadsereg.

  • Fotó: Facebook / Israel Defense Forces
    Fotó: Facebook / Israel Defense Forces

Az izraeli légierő hírszerzési irányítással hétfő reggel megölte a Hamász több magas rangú parancsnokát, köztük Dzsamál Muszát, a terrorszervezet különleges biztonsági egységének főnökét.

Jonatan Konrikosz, az izraeli hadsereg nemzetközi szóvivője vasárnap este azt mondta, hogy Izrael két órára abbahagyta a tüzelést, hogy a palesztinok átjussanak a Gázai övezet északi, harcok sújtotta részéből a biztonságosabb déli részébe. Egyúttal ismételten felszólították a palesztinokat, hogy vonuljanak délre.

Az izraeli erők két részre osztották az övezetet, s középen folyosót nyitottak a harcok elől menekülő palesztinok számára. Becslések szerint a még mindig az északi részén élő több százezer gázai közül még sokan fognak útnak indulni dél felé. Az izraeli hadsereg szerint a Hamász fegyverrel igyekszik megakadályozni, hogy a civilek délre meneküljenek.

Benjámín Netanjáhú izraeli miniszterelnök vasárnap este beszélt a Vöröskereszt elnökével, Miriana Spolirikkal, és sürgette, hogy a Vöröskereszt követelje az izraeli túszok azonnali szabadon bocsátását – ahogy azt a nemzetközi jog megköveteli. Netanjáhú azért is síkra szállt, hogy a Vöröskereszt tartsa fenn azon jogát, hogy haladéktalanul meglátogathassa az összes elrabolt izraelit biztonságuk és egészségük biztosítása érdekében.

Az Egyesült Államok Középső Parancsnoksága bejelentette, hogy Ohio osztályú atom-tengeralattjáró érkezett a Közel-Keletre. A háború kezdete óta az Egyesült Államok két repülőgép-hordozót küldött a régió­ba, a Gerald Fordot és a Dwight Eisenhowert.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-07: Világfigyelő - :

Zelenszkij meghívta Trumpot Ukrajnába

Több támogatást kért Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az Egyesült Államoktól, s meghívta Donald Trump volt amerikai elnököt Ukrajnába, hogy meggyőződhessen a konfliktus mértékéről.
2023-11-07: Közélet - Szekeres Attila:

Minél teljesebben váljon ismertté (A „málenkij robot” romániai változatai Erdélyben)

„Azt mondták, csak néhány napi munka...” – A „málenkij robot” romániai változatai Erdélyben címmel tartottak történészkonferenciát pénteken Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók-termében, a Benkő Levente és Papp Annamária által alapított Historikus Egyesület, a Magyarországi Németek Pécs-Baranyai Nemzetiségi Köre, valamint a Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete közös szervezésében. A bemutatott anyagokból jövőre konferenciakötetet állítanak össze.