Száz román állampolgárt kimenekítettek

2023. november 8., szerda, Világfigyelő

Elhagyhatja a Gázai övezetet a kimenekítésüket kérő román állampolgárok első csoportja – közölte tegnap a bukaresti külügyminisztérium.

  • Fotó: Facebook / Israel Defense Forces
    Fotó: Facebook / Israel Defense Forces

Az izraeli és az egyiptomi hatóságokkal kötött megállapodás alapján 103 román állampolgárnak és családtagjaiknak engedélyezték, hogy elhagyják Gázát és a rafahi határátkelőn keresztül belépjenek Egyiptom területére. Az eljárásról a rámalláhi román képviselet tagjai tájékoztatták őket, Egyiptomba történő evakuálásukat a keddi nap folyamán, az előírt eljárások betartásával hajtják végre – tudatta a minisztérium.

A kimenekített román állampolgárokat a tárca válságstábjának konzuli csoportja veszi át a rafahi határátkelőn, ezt követően az egyiptomi román külképviselet munkatársai Kairóba kísérik őket, ahonnan különgéppel utaznak Romániába.

A legfiatalabb kimenekített alig két hónapos, de köztük van egy féléves és egy kilenc hónapos baba is, öt egyéves kisgyerek és 17 kettő és tizennégy év közötti, 31 tizenöt és huszonöt év közötti fiatal, 25-en 46 év felettiek, a legidősebb 79 éves – derült ki a román külügy tájékoztatójából.

A kairói és tel-avivi román diplomáciai képviselet közben folytatja a párbeszédet az egyiptomi és az izraeli hatóságokkal annak érdekében, hogy befejezze a többi támogatást kérő román állampolgár és családtagjaik evakuálását a Gázai övezetből– olvasható a bukaresti külügyminisztérium közleményében.

Radu Filip külügyi szóvivő tegnap a Digi24 hírtelevízióban elmondta: 260 Gázában tartózkodó román állampolgár fordult a román hatóságokhoz, segítséget kérve a háborús térség elhagyásához. Az a tény, hogy egyelőre csak 103 román állampolgár számára sikerült megszerezni az evakuálási engedélyt, nem jelenti azt, hogy nem lesznek további kimenekített román csoportok, mivel azonban a térség biztonsági helyzete „nagyon képlékeny”, nem lehet megjósolni, hogy erre mikor kerül sor – mondta a külügyi szóvivő.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-08: Belföld - :

Szabályozzák az elektromos roller használatát

A képviselőház jogi bizottsága tegnap pozitívan véleményezte azt a törvénytervezetet, amely előírja, hogy csak a 16. évüket betöltött személyek járhatnak közutakon elektromos kerékpárral vagy rollerrel, a bérelhető rollerek estében pedig a fizetéskor egy öt kérdésből álló, a közúti jogszabályokra vonatkozó kérdőívet kell kitölteni.
2023-11-08: Világfigyelő - :

Gyászol Kárpátalja

Háromnapos gyász kezdődött hétfőn Kárpátalján, miután hétvégén brutális támadás érte a kárpátaljai hegyi rohamdandárt. Éppen egy ünnepségen vettek részt a katonák, amikor rakétatalálat érte őket. 19-en meghaltak és legalább 60-an megsérültek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vizsgálatot rendelt el, és ennek idejére felmentették a rohamdandár parancsnokát.