Gyászol Kárpátalja

2023. november 8., szerda, Világfigyelő

Háromnapos gyász kezdődött hétfőn Kárpátalján, miután hétvégén brutális támadás érte a kárpátaljai hegyi rohamdandárt. Éppen egy ünnepségen vettek részt a katonák, amikor rakétatalálat érte őket. 19-en meghaltak és legalább 60-an megsérültek. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vizsgálatot rendelt el, és ennek idejére felmentették a rohamdandár parancsnokát.

  • Fotó: Facebook / Volodimir Zelenszkij
    Fotó: Facebook / Volodimir Zelenszkij

Pénteken megrendítő erejű orosz csapás érte a kárpátaljai alakulatot, amelyben a legtöbb magyar is szolgál. Zaporizzsja megyében, egy fronthoz közeli faluban történt a tragédia. Az alakulat tisztjei és szakaszvezetői azért találkoztak, hogy kitüntetéseket vegyenek át. Nem sokkal később az oroszok Iszkander rakétákkal támadtak rájuk, ugyanis a ceremóniát egy orosz megfigyelő drón is kiszúrta.

„A tragédiát elkerülhette volna Ukrajna” – mondta Volodimir Zelenszkij a támadás után, és együttérzéséről biztosította az áldozatok hozzátartozóit. Azt ígérte: szigorú vizsgálat lesz az ügyben.

„Büntetőeljárás indult, és már tart a nyomozás. A legfontosabb, hogy kiderítsük, pontosan mi történt, és megelőzzük a tragédia megismétlődését. A nyomozásnak tisztességes választ kell adnia a hozzátartozóknak és a társadalomnak a pontos körülményekre, és hogy ki adott rossz parancsot” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök.

Hétfőn este Zelenszkij közölte, a vizsgálat idejére felmentették a kárpátaljai 128-as rohamdandár parancsnokát. Hozzátette, hogy tárgyalt a vezérkarral, megbeszélték a dandárra mért csapás körülményeit. Zelenszkij szerint a tanácskozáson mások mellett jelentést tett neki a történtekről Rusztem Umerov ukrán védelmi miniszter és Vaszil Maljuk, az ukrán belbiztonsági szolgálat (SZBU) főnöke. „Megvitattuk a tényeket, amit már sikerült kideríteni a tragédia körülményeiről, kinek az utasításai tették lehetővé a tragédia bekövetkeztét” – mondta Zelenszkij.

Egyben kijelentette, hogy senki sem menekül meg a felelősségre vonástól.

Korábban az Obsesztvennoje című lap a dandár forrásaira hivatkozva közölte, hogy Dmitrij Liszjuk parancsnok életben maradt, mivel elkésett a katonák kitüntetéséről és néhány perccel a csapást követően érkezett. A ceremónia november 3-án 9 órakor kezdődött volna, de el kellett halasztani fél órával. Ekkor a katonák már felsorakoztak és parancsnokukat várták. Az alakulatot 10 óra 10 perckor érte csapás, a parancsnok pedig a forrás szerint két perccel később érkezett.

Már Kárpátalján is mindennapossá váltak a katonatemetések. Sokan arra hívják fel a figyelmet, hogy a kárpátaljai katonákat az orosz–ukrán háború kezdete óta egyszer sem küldte pihenőre a kijevi hadvezetés. Ráadásul a leghevesebb harcokban vetik be őket. A dandár ott harcolt Herszonnál, majd a bahmuti és szoledari „húsdarálóban” is teljesítette a feladatát.

A 128. hegyi rohamdandár a háború kezdete óta súlyos – köztük igazoltan magyar – veszteségeket szenvedett, többször a teljes megsemmisülés veszélye fenyegette.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-08: Világfigyelő - :

Száz román állampolgárt kimenekítettek

Elhagyhatja a Gázai övezetet a kimenekítésüket kérő román állampolgárok első csoportja – közölte tegnap a bukaresti külügyminisztérium.
2023-11-08: Világfigyelő - :

Lemondott a portugál miniszterelnök

Benyújtotta lemondását António Costa portugál miniszterelnök – írja a Politico. A portugál miniszterelnökségen a rendőrség tartott razziát tegnap, ahol korrupció gyanújával őrizetbe vették a kormányfő hivatalvezetőjét, Vítor Escáriát és Costa személyes tanácsadóját, Diogo Lacerdát.