Egy halálhír olvastán

2023. november 10., péntek, Nyílttér

Megdöbbenve olvasom a Háromszék november 7-i számában, hogy Zakariás Miklós (Möte) németországi otthonában meghalt.

Mötét (mindenki így hívta) kezdő tanárként Csíkszépvízen ismertem meg. A Zakariás örmény eredetű neves család idősebb fia akkor hetedikes, öccse, az örök mozgékony Möte (talán) ötödikes volt. Velem is az történt, ami mindenkivel, aki elsőéves tanárként mindent elfelejt a kritikus helyzetek kezeléséről, amire egyetemi éveink során felhívták a figyelmünket; a gyakorlati buktatókon mindenki átesik. A pofont, amit sorozatos rendetlenkedése miatt kapott tőlem, Möte azzal torolta meg, hogy kővel bedobta akkori otthonom, a csíkszépvizi bentlakás emeleti ablakát. Első tanári konfliktusom volt, amit rosszul kezeltem.

Később a csíkszeredai líceumban találkoztam Mötével, ott folytatta tanulmányait. Egyszerre kerültünk a ma Márton Áron nevét viselő, nagy hagyományú középiskolába. Akkor már mindketten jót nevettünk a felidézett történteken. Ő a büntető pofonra emlékezett, én pedig az ablak betörésével járó kellemetlenségekre, amit nem lehetett eltitkolni.

Középiskolai tanulmányainak befejezése után elvesztettem a kapcsolatot vele, így életének további útjáról nem tudtam. A gyászjelentést németországi otthonából küldik közlésre, gondolom, hogy van háromszéki rokonsága is, másképp miért közölné a szomorú hírt megyei újságunk.

A régi emlék felidézésével majd kedvenc tanítványommá vált Mötétől így búcsúzom. Halálhíre olvastán gyermeki külseje jelent meg előttem. Bizonyára szép életutat járt be családja körében. Feleségének és két gyermekének, valamint közeli, gyászoló rokonainak együttérzésemet fejezem ki.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-10: Nyílttér - :

Sír az Úz pataka

Amikor a vesztőhelyre kísérték a keresztet cipelő Jézust, a nép sírva követte őt. Jézus azt mondta: ne rajtam sírjatok, hanem saját magatokat sirassátok. Ma az úzvölgyi román cirkuszi elő­adásokat az Úz pataka siratja.
2023-11-10: Életutak - Csinta Samu:

Egy programtervezet áldozatai (Beszélgetés Nagy Benedek egykori ötvenhatos elítélttel)

Az 1956-os események Erdély- és Partium-szerte is rengeteg áldozatot követeltek. A magyar forradalmat követő romániai megtorláshullám a csíkszeredai Nagy Benedeket is elsodorta, akivel arról is beszélgettünk, hogyan értesültek az elítéltek a Bolyai Tudományegyetem felszámolásáról.