Újabb Szent László-falfestmény Sepsikőröspatakon

2023. november 10., péntek, Kultúra

A Szakács Tamás restaurátorral folytatott kutatásunk nyomán egy eddig ismeretlen Szent László-legenda freskóciklus – talán az Ütközet jelenete – bontakozik ki a vakolat alól a kőröspataki római katolikus templom hajójának északi hossz­falán: eddig egy nyilazó és egy lovas alak részlete látható.

  • Új felfedezés a kőröspataki templomban
    Új felfedezés a kőröspataki templomban

A templom szentélyében már a 19. századtól ismert ún. „apostolgaléria” egyedülállóan gazdag falfestményei mellett, ha töredékesen is, de témája miatt rendkívül fontos Ütközet falképjelenet a 11. olyan középkori művészeti emlékünk Háromszéken, amely Szent László életének egyik meghatározó mozzanatát örökíti meg.

Mindeddig a következő háromszéki római katolikus, református és unitárius templomokban ismertük a híres legenda 14–15. századi falképábrázolásait: Besenyő, Bibarcfalva, Erdőfüle, Gelence, Gidófalva, Kilyén, Kökös, Maksa, Nagyajta, Szacsva. Ezek közül ma már az erdőfülei és a maksai képsorokról csak Huszka József (1854–1934) sepsiszentgyörgyi rajztanár akvarellmásolatai alapján tudunk.

A most napfényre kívánkozó teljes jelenet és a szentély nagyszerű apostolábrázolásai szakszerű restaurálásra várnak. Vidékünk műemlék-helyreállítási munkálatai között a kőröspataki falfestmények újjászületésének szakmai feltételei is rendelkezésre állnak. Már csak olyan intézmények vagy akár magánszemélyek támogatása hiányzik a nagy horderejű munkához, amelyek, illetve akik a felbecsülhetetlen művészeti értékek iránt elhivatást éreznek.

Jánó Mihály

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-10: Kultúra - :

Értékes könyv a minorita rendházról

Az elmúlt harminc esztendő minden egyes napján legalább kétszer találkoztam ezzel az épülettel, volt szerencsém megismerkedni múltjával: létrejöttével, virágkorával, hanyatlásával, elkerülhetetlennek tűnő pusztulásával, és volt alkalmam számba venni minden porcikáját, azokat a darabkákat is, amelyek már rég az enyészeté lettek.
2023-11-10: Emlékezet - :

„Álljon és virágozzék az idők végéig” (Négyszáz éves a nagybaconi iskola)

Nagybaconban ötven évvel ezelőtt, 1973. november 11-én, vasárnap ünnepelték az iskola alapításának 350. éves évfordulóját. A nagyszabású megemlékezésen jelen voltak nemcsak a szomszédos falvak és Barót város tanulói, tanárai, hanem az eseményre hazalátogató elszármazottak és a megye számos notabilitása: újságírók, a megyei kulturális élet képviselői és Nagy Ferdinánd Kovászna megyei pártfőtitkár is.