Női kosárlabda, Eb-selejtezőEgy vereség és egy győzelem Konstancán

2023. november 13., hétfő, Sport

A női román kosárlabda-válogatott számára felemásra sikeredett az Európa-bajnoki selejtezősorozat rajtja, miután a Dan Calancea irányította alakulat vasárnap 93–77 arányban kikapott Szlovákiától, míg csütörtökön 82–70-re győzték le Izland legjobbjait. A nemzeti csapatban két háromszéki játékos mellett a bajnoki címvédő Sepsi-SIC egy játékosa is behívot kapott, s mindannyian parkettre léptek Konstancán.

  • Ștefania Cătinean (sárgában). Fotó: FIBA
    Ștefania Cătinean (sárgában). Fotó: FIBA

A női román kosárlabda-­válogatott hazai környezetben, a konstancai városi sportcsarnokban játszotta le a 2025-ös Európa-bajnokság selejtezőjének első két mérkőzését, a Dan Calancea irányította alakulat csütörtökön Izlanddal, tegnap pedig Szlovákiával mérkőzött meg a győztesnek járó két pontért. A nemzeti csapat az első Eb-selejtezőjét meggyőző teljesítménnyel, 82–70 arányban nyerte meg. A meccsen a Sepsi-SIC kosárlabdázója, Ștefania Cătinean közel 16 percet töltött a pályán, és a 9 szerzett pontja mellett 2 lepattanót, valamint 1 gólpasszt jegyzett. Mellette a Kolozsvári U sepsiszentgyörgyi kosarasa, Kelemen Kincső is lehetőséget kapott, aki 9 perc alatt 3 pontot, 1–1 leszedett labdát és asszisztot szerzett. Az Aradi FCC kézdivásárhelyi játékosát, Biszak Boglárkát nem nevezték erre a párharcra.

Tegnap már egy komolyabb ellenféllel mérkőzött meg Románia, amely sokáig tartotta magát a szlovákokkal szemben, ám végül 16 pontos különbséggel, 93–77-re kikapott. Cătinean majdnem 13 percet volt a pályán, 2 pont és 3 gól­passz került fel a neve mellé. Kelemen sajnos csak 6 percet kapott a hétvégén, és egy lepattanót jegyzett. Biszak a Szlovákia elleni találkozó véghajrájában jutott csak szóhoz, és egy szerzett labdával zárta a meccset.

Románia legközelebb jövő novemberben játszik újabb két selejtezőt: előbb az F-csoport éllovasához, Törökországba látogat, majd kevéssel később Izland vendégeként lép pályára. (t)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-13: Sport - :

Menetel a Capitaly és az S&Z (Ha hétfő, akkor minifoci)

Továbbra is két hibátlan csapata van a sepsiszentgyörgyi öregfiú minifoci-bajnokságnak, miután az éllovas és címvédő Capitaly, valamint a második helyezett S&Z hozta a kötelező győzelmet a pontvadászat 5. fordulójában. A küzdelemsorozat ma szünetel, ugyanis élvonalbeli teremlabdarúgó-csapatunk, a Sepsi-SIC a Szabó Kati Sportcsarnokban edz, ahol kedden 18 órától a Temesvári CFR együttesét fogadja.
2023-11-14: Riport - Fekete Réka:

Isten áldásával kezdték, bizakodással folytatják a tanévet (Moldvai magyar oktatás / 1.)

A bákói Szent Miklós-templomban Măriuț Felix forrófalvi plébános magyar nyelvű szentmiséjével indította szeptemberben a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) a huszonnegyedik tanévet a magyar oktatási programban. Jelenleg harmincnégy csángó településen fogadják naponta a gyermekeket délelőtti és délutáni váltásban a pedagógusok, hagyományőrzők és zeneoktatók. Olyan ez, mint egy körforgás: egyik csoport megy, a másik érkezik. Minden csángó falunak megvannak a jellegzetességei, helyenként változik a katolikus lakosság magyarnyelv-ismerete, ezekhez a sajátosságokhoz igazodva tanítanak a csángó szövetség pedagógusai. Ebbe a sokszínűségbe és mégis egységes moldvai magyar oktatásba és az MCSMSZ tevékenységébe pillantottam be Hegyeli Attila, az oktatási program irányítója és Pogár László, a szövetség elnöke segítségével.