Pályázati lehetőség az energiafüggőség megszüntetésére

2023. november 14., kedd, Gazdakör

A Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) sajtóközleményben adta hírül, hogy az ügynökség honlapján megjelent A zöld villamos energia nemzeti támogatási programja. A pályázatokat november 20-tól december 15-ig lehet feltölteni az ügynökség számítógépes rendszerébe. (Módosult tehát a pályázási időszak, melyet november 7-én a Gazdakör rovatban közöltünk – szerk. megj.) A megszerezhető támogatás mellé nem kell önrészt biztosítani.

  • Fotó: Pixabay
    Fotó: Pixabay

A programra pályázhatnak a cégbíróságon bejegyzett mezőgazdasági profilú cégek, mezőgazdasági feldolgozók, valamint a talajfeljavító szervezetek. Csak a saját fogyasztásra szánt, a szél-, illetve a napenergia felhasználásával nyert áram előállítását támogatják.

A program többéves, 2023-tól 2028-ig tart, a pályázható keretösszeg erre az időszakra 500 millió euró lesz. Az éves pályázható összeget 150 millió euróban állapították meg. A pályázati pénzt az Energetikai Minisztérium költségvetéséből, annak korszerűsítési alapjából biztosítják, a pályázat lebonyolítását pedig az AFIR-ra ruházták át.

A 2023-ra járó 150 millió eurót megosztották: 100 millió euróra lehet pályázni 1 megawattnál kisebb energiatermelő berendezések vásárlásánál, 50 millióra pedig ennél nagyobb teljesítményű berendezések beszerzésénél.

A szélenergiát felhasználó berendezéseknél 1 megawatt alatt a támogatás maximális értéke 1,4 millió euró, az 1 megawattosnál nagyobb berendezések esetében 700 ezer euró számolható el megawattonként. A napenergiát felhasználó berendezéseknél 1 megawatt alatt a támogatás értéke 1 millió euró, a nagyobb teljesítményűeknél 500 ezer euró mega­wattonként.

A támogatás csak teljesen új berendezések vásárlására használható, vagyis már meglevők korszerűsítésére nem lehet pályázni.

A pályázati tájékoztató és a szükséges dokumentumok sora megtalálható a vidékfejlesztési ügynökség honlapján: www.afir.ro – a Finanțare tárhelyen, a Schema de Energie alpontnál.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2402
szavazógép
2023-11-14: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-11-14: Gazdakör - Incze Péter:

Egyelőre kevesen pályáznak

A megyei vidékfejlesztési hivatalnál érdeklődtünk múlt hét végén a nyitott vidékfejlesztési intézkedésekre letett pályázatok helyzetéről. A szakemberek szerint, talán az első hónapra érvényes magas letevési pontszám miatt, nincs nagy tolongás.