Mi, hol, mikor?

2023. november 15., szerda, Mi, hol, mikor?

Könyvbemutató

Jászberényi Sándor író lesz a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár vendége ma 18 órától. A Gábor Áron-teremben az író legutóbbi, Mindenki másképp gyászol című regényét mutatják be. A meghívottat Miklóssi Szabó István író kérdezi. Beszélgetésük témája nemcsak a kötet, hanem az ukrajnai és a gázai hadi helyzet is. Ehhez illeszkedik egy alkalmi fotókiállítás a szerző hadszíntereken készített felvételeiből, mely a bemutató alkalmával megtekinthető. A szerző cikkeiért 2005-ben Szabad Sajtó-díjat, 2007-ben Minőségi Újságírásért Díjat, 2009-ben Junior Prima díjat kapott. 

Zene

TIBERIUS FESZTIVÁL. Az idei Tiberius Nemzetközi Kamarazene Fesztiválon a műfaj jeles hazai és külföldi képviselőit látja vendégül a Marosvásárhelyi Filharmónia és az Árkosi Kulturális Központ. A Sepsiszentgyörgyön fellépő művészek: 17-én, pénteken 18 órától Fidelio Quartet: Schwartz Zoltán (hegedű, Magyarország), Marley Erikson (hegedű, Amerikai Egyesült Államok), Sándor József (brácsa, Magyarország), Izumi Hagiwara (cselló, Japán); 18-án, szombaton 18 órától Resonance Quartet: Szabó B. L. Rubin (hegedű, Románia), Silvana Ghermet (hegedű, Románia), Adela Bărăștean (brácsa, Románia), Ashley Green (cselló, Amerikai Egyesült Államok); 19-én, vasárnap 18 órától Osimun Quartet (Spanyolország): Maria Bel Serra (szoprán szaxofon), Fátima Alcázar (alt szaxofon), Inés González (tenor szaxofon), Ricard Martínez (bariton szaxofon). A jegy ára: 20 lej/koncert. A fesztivál öt koncertjére érvényes jegycsomag ára 60 lej. Diákoknak és egyetemistáknak 5 lej/koncert. Jegyek elővételben az Árkosi Kulturális Központ sepsiszentgyörgyi székhelyén, az Olt utca 6. szám alatt kaphatók naponta 9 és 15 óra között. Telefon: 0267 373 651.
DOBVERSENY. A sepsiszentgyörgyi Művészeti és Népiskola november 18-án, szombaton 11 órától dobversenyt szervez a Háromszék Tánc­stúdióban. A rendezvényen a Romániában működő népiskolákban doboló diákok legjobbjai szállnak versenybe. A megmérettetésre az ország több népiskolájából érkeznek jelentkezők, és zenekari kíséret segítségével mutatják meg tudásukat. Szakmai partnerként és egyben zsűriként elfogadta a meghívást és értékeli a versenyzőket Marius Popa, a Popas Band alapító tagja, Sárosi Péter Zsolt nemzetközileg is elismert zenész, illetve Marcel-Radu Moldovan, a Smiley együttes dobosa. A belépés minden érdeklődő számára ingyenes.

 

Kiállítás

LÁBAS HÁZ. November 17-én, pénteken 18 órakor Sepsiszentgyörgyön a Lábas Ház emeleti kiállítótereiben megnyílik Fülöp József (Csíkszereda, 1982) az elmúlt tíz év munkásságát összefoglaló egyéni kiállítása. Alkotói munkája mellett a csíkszeredai Megyeháza Galéria kiállításait gondozza. A kiállítás Miklós Szilárd képzőművész együttműködő tervezése alapján valósult meg. 
ERDŐVIDÉK MÚZEUMA. November 17-én, pénteken 18 órakor egy különleges festészeti kiállítás nyílik Baróton az Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár-termében. A Kék című, a pop-art mozgalomnak és Puskás Lenke Rozália művésznek szentelt kiállítást megnyitja Szabó Rita Sarolta és Sorina Barbu. Házigazdák Lakatos Csilla és Demeter László muzeológusok.

 

Mozi

SEPSISZENTGYÖRGY. A Művész mozi mai műsora: 15.45-től Trollok: Együtt a banda (magyarul beszélő), 16.30-tól Space pups (románul beszélő), 17.30-tól Dzsungelhajsza (román feliratos), 18.15-től Jeanne Du Barry – A szerető (román feliratos), 19.30-tól Megfojtott virágok (magyarul beszélő), 20.30-tól Repülés kezdőknek (angol–izlandi–német vígjáték).
KÉZDIVÁSÁRHELY. A Vigadó Művelődési Központban ma 9 órától, 9.50-től, 10.40-től, 11.30-tól és 12.20-tól a Linxy című animációs filmet vetítik. 

 

Színház

TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi színház ma 19 órától a nagyteremben Ivan Viripajev: Iráni konferencia című előadását játssza Bocsárdi László rendezésében. Korhatár: 16+, időtartam: 2 óra 30 perc szünet nélkül. Jegyek válthatók a központi jegyirodában és a biletmaster.ro honlapon. 

 

Bábszínház

CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ. November 18-án, szombaton 11 órától Sepsiszentgyörgyön játsszák a Tamási Áron Szüntelen király című mesejátéka alapján készült bábelőadást a Cimborák Bábszínház stúdiótermében (Szabadság tér, 1. szám), ahová várnak minden 8 év fölötti nézőt. Rendező: Nagy Lázár József. Jegyeket foglalni, az előadással kapcsolatban érdeklődni a 0755 335 400-as telefonszámon lehet. 

 

Rádió

A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 7 órától szentmise Szatmárnémetiből, 7.50-től A hét plébániája, 8 órától Ébredjen a Mária Rádióval!, 9 órától imaszándékok fogadása, 9.15-től Dicsőséges rózsafüzér, 12 órától Úrangyala, 12.05-től Zsolozsma – napközi imaóra. Honlap: mariaradio.ro.

 

TEDx Sepsiszentgyörgy
Második alkalommal kerül sor a TEDx Sepsiszentgyörgy rendezvényre, mely ismét megnyitja azok számára az ajtót, akik érdeklődnek az inspiráló előadások és mély gondolatok iránt. November 18-án, szombaton 10 órától a Tamási Áron Színházban zajló rendezvény témája az Erőteljes gyökerek. Jegyvásárlás és részletes információk a tedxsepsiszentgyorgy.com honlapon.

 

Ingyenes ügyintézés Bereckben
Az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének munkatársai ma 16–18 óráig Bereckben a kultúrotthonban fogadják az érdeklődőket. Az igénylőknek összeállítják a magyar állampolgársági kérelmüket, segítenek a gyerekek, házasságok és halálesetek anyakönyvezésében, a hadifogságban elvesztett szülők és élettársak után járó kárpótlás kérvényezésében, illetve anyasági és életkezdési támogatással kapcsolatos kérdésekben. 

 

Műhelymunka szülőknek
Sepsiszentgyörgyön is útjára indul a Szárnyalj Velem... című műhelymunka szülőknek a Kós Károly út 31. szám alatt. Műhelyvezetők: Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér és Tibódi Enikő. A cél az aktív együttlét és az érzelmi intelligencia fejlesztése a családokban, hogy játék és aktív figyelem által gyerekek és szüleik közelebb kerüljenek egymáshoz. A foglalkozás hat alkalomból áll, az utolsó alkalom egy nagy játéknap a gyerekeknek és a szülőknek közösen. Elérhetőség: Ferencz-Gyöngyössy Gyöngyvér (0744 244 777), Tibódi Enikő (0741 283 074), e-mail: kopegobetanoda@gmail.com. Az első találkozó időpontja: november 16., csütörtök 18 óra.

 

Diákok figyelemfelkeltő felvonulása
A Kovászna Megyei Közegészségügyi Igazgatóság partnerségben a Kovászna Megyei Kábítószer-ellenes Ügynökséggel, a Kovászna Megyei Tanfelügyelőséggel és a megyei rendőrséggel dohányzás elleni felvonulást szervez november 16-án 13.30 órától 14.30 óráig Sepsiszentgyörgyön, amelyen közel hatszáz diák vesz részt. A felvonulás, amely a dohányzás ártalmaira hívja fel a figyelmet, az Erzsébet parki Gróf Mikó Imre-szobortól indul, a Sugás Áruház és a polgármesteri hivatal előtt elhaladva a Tamási Áron Színház előtti kőszínpadhoz érkeznek vissza, ahol a szervezők beszédet tartanak.

 

Röviden

VÍZELZÁRÁS.  A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy Sepsiszentgyörgyön ma 8–18 óráig a Dózsa György, Erdő, Budai Nagy Antal, Bolyai János, Zöld Péter, Bogáts Dénes, Csorgó, Virág, Stadion (Szász Károly utca), a Dózsa György és Virág utca közötti szakaszon, a József Attila, a Dohány és a Beke György utcában; 16-án 8–18 óráig a Cigaretta, Patak, Dohány, Beke György, Energia, Füzes, Márton Áron, Bányai János, Sylvester Lajos, Kis­szék, Birtalan Ákos, Lőrincz Csaba, Veress Dániel, Gyár utcában, a Grigore Bălan úti ANL-tömbházakban, az Angyali Üdvözlet ortodox templom épületében, a Fazakas Dental Klinikán, a csendőrség épületében, a Pro Vitam klinikán, a gyermekjogvédelem épületében, az OXY és a Kings autómosóban, valamint a Puskás Tivadar Szakközépiskola sporttermében szünetel az ivóvízellátás.
ÁRAMSZÜNET. Sepsiszentgyörgyön a Forrás utcában ma 8–14 óráig, a Hajnal, Szegfű és Rózsa utcában ma és 17-én 8–14 óráig; Kisborosnyón és Kispatakon ma 9–15 óráig; Uzonkafürdőn 16-án 9–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
JOGI TANÁCSADÁS. Balogh Klára jogtanácsos ma 13 és 15 óra között fogadja szerkesztőségünkben a jogi tanácsot igénylőket.  

 

Ügyelet

Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig az 1918. december 1. úti Adonis gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 324 903). Kézdivásárhelyen ma a Dózsa György utcai Ambrózia II. gyógyszertár a szolgálatos. 

 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-09: Autóvilág–Technika - :

Környezetbarát újítások a gépkocsi-iparban: Útnyitás a fenntartható jövő felé /X/

Abban a világban, amely egyre inkább tudatában van az éghajlatváltozás következményeiben, a gépkocsiipar a jelentős változások élvonalában áll. A gyártók, a környezettel kapcsolatos kérdések, valamint a kormányok intézkedései által motiválva forradalmi technológiákat és újításokat vezetnek be, hogy minél kisebb legyen az ökolábnyomuk. Ez a mélyreható kutatás elemzi mindazt a haladást, amit tesznek a gépkocsik környezetbarátabbá tételéért, rendkívüli hangsúlyt fektetve a katalizátor konverter fontos szerepére.
2023-11-15: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Templombúcsúk ideje a Mezőföldön

Az utolsó rendszerváltás utáni időkben eddig nem ismert érdeklődés követte a vidék katolikus templomainak-imaházainak búcsúit mindenütt a Felső-Mezőföldön, Kézdimárkosfalvától Szentkatolnáig. Volt, ahol már elhangzott az ünnepi harangszó, máshol ezután szólal meg majd hívogató hangja. Székelypetőfalván október elején, Szent Ferenc napján kezdődtek a szentföldi búcsúk, az utolsó Katalin napján, közvetlen a karácsonyi ünnepkör kezdete előtt, advent küszöbén lesz.