November

2023. november 15., szerda, Kármentő
László Zsuzsa

Sötét van újra, lassan érkezik a tél. Ha jön, ha lesz hó, ha lesz igazi tél… Hó ide vagy oda – bár egyáltalán nem mindegy – a sötétség beállt. Nem tesz jót a léleknek, idegrendszernek. Az enyémnek biztosan nem, de gondolom, ezzel sem vagyok egyedül.

A november a legnehezebb, holt idő. Nem azért, mert megszűnnek a feladatok, a tennivalók, nem azért, mert leáll az élet, de valahogy mégis. Decemberben már el lehet kezdeni a tervezést, ünnepekre való készülődést. Kitalálni, hogy kivel, hogyan, hol? Kinek milyen ajándékkal lehet majd örömet szerezni, hogyan lehet a családdal, barátokkal tartalmas időt tölteni. Decemberben felpezsdül az élet. (Csak azok a karácsonyi zenék ne szólnának időnap előtt, úton-útfélen!) Januárban kezdődik az új év, nyomon követhetjük a szilveszteri fogadalmainkat, februárban várjuk a tavaszt. A novembert túl kell élni!

És a november nemcsak önmagában lehangoló, hanem annyi mindennel együtt, amiben folyamatosan élünk, ami körülöttünk zajlik. De akárcsak az éjszakában, novemberben is mintha a gondok felerősödnének. Mégis, a napokat el kell indítani, és – lehetőleg ép ésszel – le is kell zárni. Sokat segíthetünk apró dolgokkal. Egy hangulatvilágítással, jó zenével, filmmel, könyvvel, beszélgetéssel. És persze a napi feladatokkal. Kinek mit jelentenek ezek, nem kell percenként megváltani a világot. Mindez úgy hangzik, mintha egy készülő túlélő könyv igen okos, mindent tudó gondolatait nyomnám ezerrel. Hát, egyáltalán nem! Csak az történik, hogy itt kínlódom ezzel a novemberi sötétséggel, és úgy érzem, ha megosztom, könnyebb lesz. Közben felkapcsolva az összes kis lámpa, szól a zene, nemrég jöttem haza a barátaimtól, ahol egész jót beszélgettünk. Igen, tudom, hogy sok a magányos ember, hogy valamiért nem mindenki tud átpattanni a barátaihoz, és nem mindenkihez pattannak át barátok. Tudom, hogy sok a kétségbeesett beteg ember, és sorolhatnám… Naponta szorongok én is, naponta meg kell küzdenem a félelmeimmel, aggodalmaimmal. Mégsem szeretném, hogy mindenre ráadásul maga alá gyűrjön a november. Igazából magamat győzködöm mindazzal, amit most hangosan kimondok. Van, amin az istennek sem tudok változtatni, bármennyire is szeretném, ami miatt naponta szétmehetne az agyam, feladhatná a lelkem. Ha hagynám. De világéletemben makacs ember voltam, szóval, nem hagyom. Azért mégiscsak megvannak a napi kis örömök, csak észre kell venni őket. Ezt sem én találtam ki, nem vagyok a világ nagy okosa.

És azt sem valami hirtelen bekövetkezett megvilágosodás után gondolom, hogy mindahhoz képest, ami körülöttünk zajlik, ez mégiscsak egy – korán ránk szakadó sötétséggel járó – újabb november. Bocsánat, hogy néha többes számot használtam. Tulajdonképpen magamról írtam, most épp novemberben…

 

Borítókép: Albert Levente

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-15: Közélet - :

Cófalván jó öregedni

Mintegy 25 hatvanöt év feletti cófalvi szépkorút köszöntöttek vasárnap a református egyházközség által szervezett Idősek Vasárnapja keretében. Az alig százötven lelket számláló faluban második alkalommal rendezték meg az idős tagok tiszteletére az eseményt, és a tavalyi esztendőhöz hasonlóan idén is sokan megjelentek az erre a célra szervezett programon.
2023-11-15: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Szakmai fórum Bálványoson

A hét végén Bálványosfürdőn zajlott a második Regionális Turisztikai Konferencia, amelyen főként három megye, Kovászna, Hargita és Maros több mint 200 turisztikai szereplője volt jelen. A globális trendeket és a turizmus helyi lehetőségeit szem előtt tartva a rendezvény fókuszában a kapcsolatépítés, a közös fejlődés és a kompetenciafejlesztés állt.