Szakmai fórum Bálványoson

2023. november 15., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A hét végén Bálványosfürdőn zajlott a második Regionális Turisztikai Konferencia, amelyen főként három megye, Kovászna, Hargita és Maros több mint 200 turisztikai szereplője volt jelen. A globális trendeket és a turizmus helyi lehetőségeit szem előtt tartva a rendezvény fókuszában a kapcsolatépítés, a közös fejlődés és a kompetenciafejlesztés állt.

  • A turisztikai ágazat helyzetéről, lehetőségeiről tanácskoztak. Fotó: Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület
    A turisztikai ágazat helyzetéről, lehetőségeiről tanácskoztak. Fotó: Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület

„Abban mindannyian egyetértünk, hogy olyan gyémánt van a birtokunkban, amelyet nem csomagolhatunk egy egyszerű papírba, legalább dísz­doboz illik hozzá. Viszont az nem elég, ha a mi szemünkben önmagáért beszél térségünk szépsége, mások számára is láthatóvá kell azt tennünk” – fogalmazott Jakab István Barna, Kovászna Megye Tanácsának turizmusért felelős alelnöke az esemény megnyitóján. Bíró Barna Botond, Hargita Megye Tanácsának alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt tíz évben a minősítéssel nem rendelkező szálláshelyek iránti érdeklődés nagymértékben csökkent, a három-, négy- és ötcsillagos minősítéssel rendelkezőkre pedig nőtt a kereslet. 

 

Fontos ágazat

Ezek jegyében a szakemberek az új turisztikai kínálat, utazási szokások gyakorlatát vették górcső alá – áll a konferencia közleményében. Ennek megfelelően Kovács Balázs nemzetközi turisztikai szakértő és Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnökének részvétele a Bécs–Budapest–Bálványosfürdő körkapcsolásban zajlott beszélgetésen a konferencia egyik fénypontja volt. 

Rasztovits Dávid, a Digitális Turizmus Zrt. vezérigazgatója globális kitekintést adva a szektorról a Turisztikai Világtanács éves ruandai kongresszusán szerzett tapasztalatairól számolt be. A háromnapos fórumon a világ legmagasabb szinten jegyzett turisztikai cégeinek vezetői, valamint az adott küldött országok miniszterei és fejlesztési miniszterei tanácskoztak arról, hogy mit hozhat a jövő, hogyan tudunk átállni a világjárványos időszak után egy fenntarthatóbb fejlődési szintre. Azt is vizsgálták, hogy milyen lehetőségek előtt állnak azok a fejlődő térségek, országok, amelyek még nem alkalmazzák a turisztikaidesztináció-menedzsmentet, és nem alakították ki azokat az ágazati digitalizációs rendszereket, amelyekkel mérni tudják a teljesítményüket. Hangsúlyozta, a turizmus az egyik legfontosabb iparág, hiszen közel 10 százalékát adja a világ GDP-jének. 

 

Székelyföld turizmusa

A három megye turisztikai egyesületeinek ügyvezető igazgatói külön-külön ismertették a megyék statisztikáit. Deák Gyöngyvér, a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület ügyvezető igazgatója szerint a száraz számokból nem sok minden olvasható ki, a folyamatok viszont azt mutatják, hogy a járvány utáni belföldi korlátozások feloldása és a nemzetközi korlátozások bizonytalansága a hazai lakosokat a belföldi turizmus felé terelte, ami Háromszéknek különösen jót tett.  Szántó Lóránt, a Visit Maros Egyesület ügyvezető igazgatója a megye turisztikai teljesítményének adatait ismertetve leszögezte: nem az a fontos, hogy a három székelyföldi megye közül ki vezet adatokban, hiszen mindháromnak külön erősségei és külön gyenge pontjai vannak, a trendekre, a turizmus állapotára kell figyelnünk. Szabó Károly, a Hargita Közösségi Fejlesztési Társulás ügyvezető igazgatója szerint pedig a turizmus soha nem egy önmagában létező jelenség. A Székelyföldön is megmutatkozó trend – ami egyébként egész Romániára jellemző –, hogy a korábbi nagy fel­ívelés után egy nagy esés következett be, hogy aztán a járványidőszak után ismét magára találjon az ágazat. 

 

Gasztronómia a főszerepben 

A konferencián kiemelt figyelmet kapott a gasztronómia, amely külön szekcióként a Taste of Transylvania tematikájához illeszkedett. Olyan szakmailag elismert és sikeres előadók beszélgettek, mint Lőrincz Szilárd, a brassói One Soul étterem vezető séfje, Péter Szabolcs, a székelyudvarhelyi Schwarz-Bistro tulajdonosa, Szőcs Előd gasztrotanácsadó, Falvai János, a sepsiszentgyörgyi B The Hotel vezető séfje, András Zsigmond, a gyergyószentmiklósi K & K Bistro mesterszakácsa, Zsigmond István, a marosvásárhelyi 112 Coffee&Co társtulajdonosa, Vinczellér Árpád, a székelyudvarhelyi Vekker Kávéközösség létrehozója, Balázs Hunor, a farkaslaki Kotyogó étterem mesterszakácsa, Csapó Sándor, a marosvásárhelyi Petry Bistro Grill and Wine vezető séfje. Az édességek világába Horváth Orsi, a sepsiszentgyörgyi Orka cukrásza és tulajdonosa, valamint Madaras Gizella Aliz, a gyergyószentmiklósi D’Alice Cake Studio cukrásza avatta be a résztvevőket. Ugyanakkor gasztrofotó és marketing témában Simon Gabriellával, a Bertis cégcsoport és Máté Adéllal, a Petry cégcsoport marketingszakemberével, valamint Olasz László gasztro- és termékfotóssal beszélgetett a gasztroblokk két moderátora, László Endre, a Székelyföldi Turisztikai Desztináció Menedzsment Klaszter elnöke és Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány elnöke és ügyvezető igazgatója. Sztárvendég volt Veres István, az ország első magyar Michelin-csillagos szakácsa. 

 

Egészség- és gyógyturizmus

A konferencia második napján kiemelt figyelmet kapott a spa, az egészség- és gyógy­turizmus. A köszöntések után – Beke Mihály András, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának első beosztott konzulja és Mezősi Csilla, a European Spas Association főtitkára – Ioana Marian, a despreSpa.ro alapítója és ügyvezető igazgatója bemutatta az általuk kínált két programot, a díjmentes Spa&Balneo menedzsment-mentorprogramot, valamint a szintén ingyenes, úgynevezett Terapeuta csereprogramot, amely jelenleg országos szinten működik, de nemzetközivé fejlesztését tervezik.

A Kovászna Megyei Művelődési Központ A székelyföldi mofetták hiánypótló és korszerű népszerűsítése című projektjét, amelyet nemrég Gyógyfürdői nevelés innovációs díjjal ismert el az Európai Gyógyfürdő Egyesület, Incze Réka pedagógus, környezettudományi szakértő és Szőts-Papp Zsuzsa, a művelődési központ kulturális örökségvédelmi szakelőadója, a Kovászna Megyei Értéktár vezetője ismertette. 

A délutáni panelbeszélgetésben Szarvadi-Téglás Zsuzsa és Szarvadi Loránd tulajdonosok bemutatták a rendezvénynek otthont adó Balvanyos Resortot, a folyamatban lévő fejlesztéseket és a PeakTure nevű brandépítés folyamatát. Gyerő József polgármester Kovászna fürdőfejlesztéseiről, kiemelten az épülő Balneoklimaterikus Központról számolt be. Ruszinkó Ádám, a Magyar Egészségturizmus Marketing Egyesület elnöke online előadásán az egészségi állapot fenntartása, illetve annak javítása érdekében történő utazásokról, a magyarországi orvosi turizmusról, gyógyturizmusról és wellnessturizmusról beszélt. 

 

Utánpótlás-nevelés

A szakképzés küldetése, hogy egy egészséges humánerőforrás-utánpótlást tudjunk biztosítani, a lehető legjobb minőségi szakembereket tudjunk nevelni mind elméleti, mind gyakorlati szempontból – hangsúlyozta Mayer Gyula, az MKIK Turizmus-vendéglátás Ágazati Készség Tanács elnöke és a kézdivásárhelyi Kanta Szakképző Központ oktatója. 

A második Regionális Turisztikai Konferencia résztvevői Incze Réka szakmai idegenvezetésével ellátogattak az Apor lányok feredőjéhez. A két nap alatt 216 résztvevő, 33 előadó és 2 sommelier vett részt a 37 előadáson és beszélgetésen. Az idei év újdonsága az is, hogy létrejött a Regionális Turisztikai Konferencia Facebook-oldala, ahol a szervezők folyamatosan közvetítették a konferencia eseményeit.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
A megyei önkormányzati választásokon mely párt tanácstagjelöltjeit támogatja?

eredmények
szavazatok száma 1869
szavazógép
2023-11-15: Kármentő - László Zsuzsa:

November

Sötét van újra, lassan érkezik a tél. Ha jön, ha lesz hó, ha lesz igazi tél… Hó ide vagy oda – bár egyáltalán nem mindegy – a sötétség beállt. Nem tesz jót a léleknek, idegrendszernek. Az enyémnek biztosan nem, de gondolom, ezzel sem vagyok egyedül.
2023-11-15: Pénz, piac, vállalkozás - :

Lassuló infláció és növekedés

A szeptemberihez képest 0,7 százalékponttal, 8,1 százalékra lassult októberben az éves infláció – közölte az Országos Statisztikai Intézet. Szeptemberhez viszonyítva átlagosan 0,57 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak.