Elfogadták a nyugdíjtörvény tervezetét

2023. november 15., szerda, Belföld

Elfogadta tegnap este a szenátus az új nyugdíjtörvény kormány által beterjesztett tervezetét, amelynek értelmében jövőre több mint 4,7 millió személy nyugdíját számolják újra.

  • Albert Levente felvétele
    Albert Levente felvétele

A jogszabályjavaslat 85 támogató és hat elutasító szavazatot kapott, 19 szenátor tartózkodott.

A több mint 100 kormánypárti módosító indítvány mintegy egyharmadát fogadta el a szenátus munkaügyi, illetve költségvetési-pénzügyi bizottsága tegnapi összevont ülésén, az ellenzék összes javaslatát elutasították.

A jogszabály hatályba lépése esetén januártól egységesen – a 2023-as átlagos infláció mértékével, 13,8 százalékkal – nőnek a nyugdíjak, 2024 szeptemberéig pedig lezárulna a járandóságok újraszámítása, amely Marcel Ciolacu miniszterelnök szerint mintegy hárommillió idős ember esetében további nyugdíjemelést eredményez, átlag 40 százalékkal. Ciolacu liberális koalíciós partnerei attól tartottak: a szociáldemokrata kormányfő adóemeléssel próbál majd költségvetési fedezetet teremteni nyugdíjemelési ígéreteire, és erre az esetre kilátásba helyezték, hogy kilépnek a kormányból.

A vitát a koalíciós pártok vezetőinek hétfői megállapodása zárta le. Sem Marcel Ciolacu, a PSD, sem Nicolae Ciucă, a PNL elnöke nem részletezte, milyen megoldást találtak a nyugdíjemelés finanszírozására, csak annyit jeleztek, hogy törvénytervezetet terjesztenek a parlament elé az adócsalás megfékezése érdekében.

A munkaügyi bizottság elnöke, Ion Rotaru és a költségvetési-pénzügyi bizottság vezetője, Nicolae Neagu a vitán hangsúlyozták, hogy az új nyugdíjtörvény méltányossá teszi a nyugdíjrendszert. Előbbi politikus emlékeztetett arra, hogy a kormány a tervezet összes előírásáról egyeztetett az Európai Bizottsággal és a Világbankkal.

A tervezetet a képviselőház vitatja meg döntő házként.

A kormány szerint a nyugdíjreform az igazságosság és szolidaritás elvét követve járulékbefizetésen alapuló járandóságot irányoz elő minden jogosultnak. A nyugdíjak újraszámítása során az egyik alapelv az, hogy a nyugdíj nem csökkenhet. A nők nyugdíjkorhatára 2035-ig a jelenlegi 63-ról fokozatosan 65 évre emelkedik. A kormányhatározattal megszabott nyugdíjpont értéke jelenleg 1785 lej, 2024. január 1-jétől pedig havi 2032 lej lesz. A továbbiakban a törvénytervezet szerint a nyugdíjakat minden évben automatikusan emelni kell majd az átlagos infláció mértékével, amit kiegészítenek az országos átlagbérnek megfelelő reálkereset-növekedés 50 százalékával.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-15: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-11-15: Belföld - :

Tánczos Barna a székely zászló védelmében

Székelyföld volt, van és lesz, a székely zászlót továbbra is használni fogja, az RMDSZ megvédi a magyar emberek érdekeit, a közösség szimbólumait – jelentette ki Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora tegnap arra reagálva, hogy a botránykeltéseiről elhíresült Diana Șoșoacă szenátor hétfőn a székely zászló kitűzése ellen rendezett kirohanást a román parlament felsőházában.