Tánczos Barna a székely zászló védelmében

2023. november 15., szerda, Belföld

Székelyföld volt, van és lesz, a székely zászlót továbbra is használni fogja, az RMDSZ megvédi a magyar emberek érdekeit, a közösség szimbólumait – jelentette ki Tánczos Barna, az RMDSZ szenátora tegnap arra reagálva, hogy a botránykeltéseiről elhíresült Diana Șoșoacă szenátor hétfőn a székely zászló kitűzése ellen rendezett kirohanást a román parlament felsőházában.

  • Fotó: Albert Levente
    Fotó: Albert Levente

„Valahányszor nemzeti, közösségi szimbólumainkat támadják vagy Székelyföld létét kérdőjelezik meg, a magyar közösség egy részét támadják. Amikor ezt a parlamentben teszik a szélsőséges szervezetek, akkor az etnikai konfliktuskeltés a cél, a magyar közösség lejáratása a szándék” – idézte Tánczos Barnát az RMDSZ sajtóirodájának közleménye. A Hargita megyei szenátor leszögezte: a magyarok nemzeti jelképei és közösségi szimbólumai nem képezik vita tárgyát: a magyar közösség alkotmányos joga identitása kifejezése és annak megélése.

„Székelyföld zászlaját továbbra is használni fogjuk, bárkit zavarjon ez, mert ez hozzátartozik identitásunkhoz. A parlamentben és minden fórumon megvédjük a magyar emberek érdekeit és szimbólumainkat, akkor is, amikor szélsőséges hangulatkeltők a szenátushoz méltatlan viselkedéssel támadnak minket” – mondta Tánczos Barna.

A szenátus hétfői ülésén Diana Șoșoacă szenátor ellenséges, agresszív és hisztérikus hangnemben a székely zászló kitűzése ellen szólalt fel, amelyre reagálva Tánczos Barna RMDSZ-es szenátor kifejtette: a székely zászlót továbbra is a törvényeknek megfelelően fogja kitűzni ez a közösség. A szélsőséges megnyilvánulásairól ismert Șoșoacă ezt követően hangos kiabálással támadt az RMDSZ frakciójára, megkérdőjelezve Székelyföld létét. Viselkedése miatt meg kellett szakítani a parlament felsőházának ülését.

Az incidens után Tánczos Barna arra hívta fel a figyelmet: a szenátusban olyan szabályokra van szükség, amelyek a demokratikus vitát, nem pedig egy közösség nyilvános megbélyegzését segítik elő.

„Egy demokratikus térben, egy demokratikus intézményben nincs helye az ilyen hisztériáknak. Őszintén hiszek minden demokratikus intézmény és minden történelmi régió fontosságában. Ezért megoldást kell találnunk arra, hogy egyszer és mindenkor­ra az ilyen stílusú vitákat és helyzeteket kiiktassuk a parlamenti munkafolyamatokból” – fogalmazott az RMDSZ-es szenátor.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-15: Belföld - :

Elfogadták a nyugdíjtörvény tervezetét

Elfogadta tegnap este a szenátus az új nyugdíjtörvény kormány által beterjesztett tervezetét, amelynek értelmében jövőre több mint 4,7 millió személy nyugdíját számolják újra.
2023-11-15: Belföld - :

Hírsaláta

NEM ELŐNY A SZEKUS MÚLT. Elfogadta tegnap a képviselőház azt a törvénytervezetet, amely szerint nem részesülhetnek állami kitüntetésben a Securitatéval vagy a politikai rendőrséggel egykor együttműködő személyek. A jogszabályjavaslat azt is előírja, hogy a jogerősen szabadságvesztésre ítélt személyek sem kaphatnak állami kitüntetést, csak ha időközben rehabilitálták őket.