Patkányok a süllyedő hajón

2023. november 16., csütörtök, Máról holnapra
Nagy D. István

Bár senkinek sem hiányzik, úgy néz ki, az idei év vége az ország dolgait illetően még siralmasabb lehet, mint amire számíthattunk. A jelek szerint nem elegendő az egy ideje nyakunkba lihegő, egyre csak mélyülő gazdasági válság, a nap mint nap kaotikusabb és károsabb kormányzati teljesítmény, az éppen regnáló politikusok úgy gondolják, ideje az egészet megtoldani egy egészséges politikai krízissel is, koalíciós szakítással, kormányválsággal.

A Nemzeti Liberális Párt legalábbis igen szorgosan ebbe az irányba tolja a szekeret, szinte nem telik el nap, hogy valamelyik politikusuk ne szidalmazná az állítólag partner Szociáldemokrata Pártot. A másik oldalt sem kell félteni, a Marcel Ciolacu vezette társaság is alaposan ráver a liberálisokra, ahol csak teheti, lásd például a nyugdíj körüli cirkuszt: a kérdést alaposan kiforgatva végül sikerült a liberálisokat kihozni mumusnak, gonosznak, a járandóságok emelése ellenségének.

Nem szükséges szakértőnek lenni, hogy egyértelmű legyen: az eredetileg sem felhőtlen kapcsolatra épülő koalíción belül súlyos bajok vannak, és e fura házasság felei legszívesebben megszabadulnának egymástól. Ha hitelt adunk a liberálisok egyre vadabb megnyilvánulásainak, már fikarcnyi bizalom sem maradt, a közös kormányzás mostanra főképp arról szól, hogy kígyót-békát egymásra hordanak, folyik a bűnbakkeresés, hibáztatás, felelősséghárítás, röviden: egyre elviselhetetlenebb a PSD-vel egy hajóban evezni az erkölcstelen, sportszerűtlen húzásai miatt. Érthető módon, ezért már elkezdtek másfelé kacsingatni, új partnereket keresnek.

Kétségkívül van igazság mindabban, amit a PNL szócsövei hangoztatnak, kívülről is látszik, hogy viharos a viszony a koalíción belül, amint az is, hogy esetenként még a bírálataik is helytállóak. A gond az, hogy a liberálisok legalább annyira hibásak a mostani helyzetért, mint az általuk gyalázott szociáldemokraták. Együtt hozták meg azokat a rosszabbnál-rosszabb döntéseket, építgették a lég- és kártyavárakat, soha be nem érkező aranytallérokra alapozva csillogó ígéreteket hangoztattak, majd amikor kiderült, hogy a király bizony meztelen, ismét csak közösen okoztak fejetlenséget, káoszt. Amiért a jelek szerint most már nem akaródznak vállalni a felelősséget.

A liberálisok viselkedése kísértetiesen emlékeztet a süllyedő hajóról menekülő patkányokéra, azzal a különbséggel, hogy olcsó cselekkel próbálják álcázni, tulajdonképpen mire is készülnek. Szánalmas és szomorú, hogy minekutána vastagon részt vettek a rombolásban, visszavonulásukat, menekvésüket a felelősségteljesség, megfontoltság, az ország és népe iránti elkötelezettség palástjával próbálják leplezni. A valóság viszont ennél sokkal prózaibb: egyrészt egyre gyérülnek soraik (embereik egymás után vándorolnak át más pártokhoz), ezért mentenék a menthetőt, másrészt az ország gazdasági és politikai gondjai egyre égetőbbek, minél hamarabb le kéne lépni, az elszámoltatást elkerülendő.

 

Borítókép: Facebook / Partidul Naţional Liberal

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-16: Közélet - Fekete Réka:

Késve kapják fizetésüket a kórházi alkalmazottak (Véget ért az egészségbiztosítók tiltakozása)

A tegnapra esedékes fizetéseket leghamarabb ma kapják meg a háromszéki kórházi alkalmazottak, a pénzt ma utalja át a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár – tudtuk meg az intézmény elnökétől. Dragoș Tatu lapunk megkeresésére elmondta, a kormányrendelettel jóváhagyott költségvetési tételek alapján mától a gyógyszertárak, családorvosok számláira is pénz kerül, minden területen annyit törlesztenek, amennyi jut.
2023-11-16: Közélet - Bartos Lóránt:

Közvitán a főteret is érintő rendezési tervek (Kézdivásárhely)

Néhány tucatnyi érdeklődő vett részt azon a keddi közvitán, melyet a kézdivásárhelyi városháza kezdeményezett: a jelenlévőknek a városközpont és környéke átalakításával kapcsolatos elképzeléseket kellett véleményezniük. A legnagyobb vitát a gépkocsiforgalom alakulásának a kérdése képezte, jóllehet, az övezeti rendezési terv ezt csak távlati elképzelésként kezeli.