Véget ért az egészségbiztosítók tiltakozásaKésve kapják fizetésüket a kórházi alkalmazottak

2023. november 16., csütörtök, Közélet

A tegnapra esedékes fizetéseket leghamarabb ma kapják meg a háromszéki kórházi alkalmazottak, a pénzt ma utalja át a Kovászna Megyei Egészségbiztosítási Pénztár – tudtuk meg az intézmény elnökétől. Dragoș Tatu lapunk megkeresésére elmondta, a kormányrendelettel jóváhagyott költségvetési tételek alapján mától a gyógyszertárak, családorvosok számláira is pénz kerül, minden területen annyit törlesztenek, amennyi jut.

  • A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. Fotó: Albert Levente
    A Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház. Fotó: Albert Levente

Miután a november 2-án kezdődött tiltakozási akció eredményeként kedden a képviselőház elfogadta az országos egészségbiztosítási pénztár (CNAS) alkalmazottjainak bérét emelő törvénytervezetet, szerdától rendes program szerint fogadták a megyei intézmények az ügyfeleket, és mától megkezdik a kifizetést az egészségügyi szolgáltatók felé. Eszerint átutalják a fizetésekre szükséges összegeket a kórházaknak, és a szolgáltatások egy részére is fordítanak a meglévő pénzkeretből, de lesznek még elmaradások – mondta Dragoș Tatu.

A mintegy ezernyolcszáz háromszéki kórházi alkalmazottat, patikákat, családorvosokat, az egészségbiztosítási rendszerben szerződéssel dolgozó magánrendelőket, diagnosztikai központokat érintő kifizetési késlekedés oka nem kizárólag a biztosítási pénztár alkalmazottainak tiltakozási akciója, erre utal az a tény is, hogy már korábban megszorítások voltak bizonyos költségvetési tételeknél, szinte havonta korlátozták a betegszabadságra fordítható összegeket, de a térítésmentes és ártámogatott gyógyszerekre sem jutott elegendő pénz az utóbbi hónapokban.

A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház kilencszázhatvan alkalmazottja tegnap még nem kapott fizetést, ma talán a számláikon lesz a pénz, de azt a megye legnagyobb egészségügyi intézménye vezetőségével tegnap még nem közölték, mire számíthatnak az elvégzett szolgáltatások kifizetése terén – mondta lapunk megkeresésére András-Nagy Róbert kórházmenedzser.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2187
szavazógép
2023-11-16: Közélet - Matekovics János Zoltán:

Diákszínjátszás a Székely Mikó Kollégiumban (Krecht Gyöngyvér Mária könyvbemutatója)

Népes hallgatóság gyűlt össze kedd este Krecht Gyöngyvér Mária könyvbemutatójára a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A százhetvenöt oldalas, dokumentumértékű fényképekkel, korabeli plakátokkal gazdagon illusztrált könyv a szerző doktori dolgozatának könyvváltozata, a Diákszínjátszás a Székely Mikó Kollégiumban a kezdetektől a II. világháború végéig címet viseli és a Tinta Kiadó jelentette meg. Az est szervezője a sepsiszentgyörgyi Liszt Intézet volt.
2023-11-16: Máról holnapra - Nagy D. István:

Patkányok a süllyedő hajón

Bár senkinek sem hiányzik, úgy néz ki, az idei év vége az ország dolgait illetően még siralmasabb lehet, mint amire számíthattunk. A jelek szerint nem elegendő az egy ideje nyakunkba lihegő, egyre csak mélyülő gazdasági válság, a nap mint nap kaotikusabb és károsabb kormányzati teljesítmény, az éppen regnáló politikusok úgy gondolják, ideje az egészet megtoldani egy egészséges politikai krízissel is, koalíciós szakítással, kormányválsággal.