Migráció elleni küzdelemMarokkóra lehet számítani

2023. november 16., csütörtök, Világfigyelő

A felelőtlen politikát folytató Európai Unióval szemben Marokkóra továbbra is számíthat Magyarország az illegális bevándorlás elleni fellépésben – jelentette ki Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere tegnap Rabatban.

  • Szijjártó Péter és Nászer Burita. Fotó: Facebook / Szijjártó Péter
    Szijjártó Péter és Nászer Burita. Fotó: Facebook / Szijjártó Péter

A tárcavezető a marokkói kollégájával, Nászer Buritával közösen tartott sajtótájékoztatóján leszögezte, hogy Európa biztonsága ma ezer sebből vérzik, így Magyarország különösen nagyra értékeli azon partnereket, akik további súlyosbítás helyett hozzá tudnak járulni a helyzet javításához. Rámutatott, hogy a kontinensen és annak közvetlen szomszédságában is fegyveres konfliktus zajlik, és eközben folyamatosan nő a migrációs nyomás is, amely egyre nehezebben kezelhető az Európai Unió „teljesen felelőtlen” politikája miatt.

Ennek kapcsán kitért arra is, hogy idén megdőlhet az illegális határátlépési kísérletek számának hétéves rekordja az EU külső határain, Magyarországon is 173 ezer ilyet regisztráltak az év eleje óta. Marokkót az európai biztonság egyik védőbástyájának tartjuk. Köszönettel tartozunk Marokkónak a migráció féken tartása miatt, a régió stabilitása érdekében tett lépései miatt, s köszönettel tartozunk Marokkónak azért, hogy határozottan lép fel a terrorizmussal szemben – tette hozzá. Az európai békének és biztonságnak alapvető előfeltétele az afrikai béke és biztonság – vélekedett.

Szijjártó Péter hangsúlyozta, hogy az Európába irányuló migráció kizárólag a kiváltó okok felszámolása révén állítható meg, ezért is lényeges a magyar–marokkói együttműködés az afrikai biztonság erősítése, a terrorellenes küzdelem és a gazdaságfejlesztés terén.

A migrációt nem biztatni kell, mint ahogyan teszik Brüsszelben, hanem felelősségteljes politikával meg kell állítani, mint ahogyan mi, marokkóiak és magyarok ennek érdekében együttműködünk – közölte.

A miniszter végül beszámolt a gazdasági sikerekről is, és üdvözölte, hogy Marokkó mára Magyarország első számú afrikai kereskedelmi partnerévé vált. Tájékoztatása szerint tavaly a kereskedelem értéke megközelítette a rekordnak számító 300 millió dollárt, és idén is 36 százalékos bővülést jegyeztek fel.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2186
szavazógép
2023-11-16: Világfigyelő - :

Stratégiai vitára van szükség (Ukrajna-politika)

A magyar kormány álláspontja az, hogy gondolkodási időszakra és egy stratégiai vitára van szükség az Európai Unió Ukrajna-politikájáról, aminek be kell épülnie az Európai Tanács döntéseibe – jelentette ki Bóka János, Magyarország európai uniós ügyekért felelős minisztere tegnap Brüsszelben.
2023-11-16: Világfigyelő - :

Az antiszemitizmus ellen

A gyűlöletbeszéd és a gyűlöletből fakadó összetűzések számának növekedése miatt az antiszemitizmus elleni fellépés fokozására szólított fel nyilatkozatában a strasbourgi székhelyű, 46 tagot számláló Európa Tanács főtitkára tegnap.