Ösztöndíj az anyanyelvükön tanulóknak

2023. november 16., csütörtök, Belföld

A szórványmagyar közösségek a nemzet végvárai, és a magyar kormány feladata ezeket a végvárakat erősíteni, hogy szilárd és erős „építmények” legyenek – jelentette ki Szili Katalin magyar miniszterelnöki főtanácsadó tegnap Avasújvárosban.

  • Szili Katalin köszönetet mond az avasújvárosi közösségnek. Fotó: MTI
    Szili Katalin köszönetet mond az avasújvárosi közösségnek. Fotó: MTI

Szili Katalin a magyar szórvány napján látogatott el Szatmár megye szórványtérségébe. A magyar többségű községben a Rákóczi Szövetség ösztöndíjait nyújtotta át az anyanyelvükön tanuló előkészítő osztályos diákoknak.

Beszédében hangsúlyozta, hogy a szórványmagyar közösségek a nemzet végváraiként őrzik a magyar kultúrát, nyelvet, hagyományokat, melyek a magyarság tartását, önazonosságát adják.

Megköszönte a szülőknek, hogy a magyar nyelvű oktatást választották gyerekeik számára, és a pedagógusoknak is köszönetet mondott a nemzeti identitás megőrzése érdekében végzett mindennapi munkájukért.

Hangsúlyozta: Magyarország és a magyar kormány nagyon fontosnak tartja a határain kívül élő magyarság támogatását, hogy a szülőföldjükön tudjanak boldogulni, gyarapodni a családok. Ebben nagy szerepe van a Rákóczi Szövetségnek – mondta –, mely 33 éve támogatja a külhoni gyerekek magyar nyelvű beiskoláztatását, és „állhatatosan teszi a dolgát” Erdélyben is.

Emlékeztetett, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) 2011-ben, a magyar Országgyűlés pedig 2015-ben nyilvánította a magyar szórvány napjává november 15-ét, Bethlen Gábor erdélyi fejedelem születésének és halálának napját.

Az avasújvárosi és vámfalvi általános iskola kéttucatnyi kisdiákja részesült a magyar iskolaválasztást ösztönző támogatásban, az ünnepség a gyerekek műsorával ért véget.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-16: Világfigyelő - :

Felrobbantották a Hamasz parlamentjét

Az izraeli hadsereg tűzszerészei felrobbantották a Hamasz törvényhozó tanácsának épületét – a gázai parlamentet, két nappal azután, hogy a Goláni nevű kommandós egység elfoglalta azt.
2023-11-16: Belföld - :

Beüzemelték az első rakétaelhárítót

A Fekete-tenger partján rendezett tesztelő és hitelesítő éleslövészettel Románia beüzemelte tegnap első Patriot rakétaelhárító ütegét.