Beüzemelték az első rakétaelhárítót

2023. november 16., csütörtök, Belföld

A Fekete-tenger partján rendezett tesztelő és hitelesítő éleslövészettel Románia beüzemelte tegnap első Patriot rakétaelhárító ütegét.

  • Fotó: Facebook / MAPN
    Fotó: Facebook / MAPN

A védelmi minisztérium (MAPN) a közösségi oldalán adta hírül, hogy háromévi felkészülés, az Egyesült Államokban végzett számos tanfolyam után a 74-es Mihai Bravu légelhárító ezred katonái először lőttek ki önállóan PAC-2 ATM típusú elfogórakétát, amely sikeresen megsemmisített egy 60 kilométernyire lévő, légi fenyegetést szimuláló célpontot. A tegnap beüzemelt Patriot rakétaelhárító rendszert 2020-ban vette át a román hadsereg.

A Midia-foki föld-levegő lőtéren rendezett rakétaelhárító lövészet az egy évvel ezelőtt betervezett, de végül csak november 2-án kezdődött Patriot Spark 23.11 elnevezésű hadgyakorlat részét képezi, amelyre tegnap Marcel Ciolacu miniszterelnök és Nicolae Ciucă szená­tusi elnök (volt vezérkari főnök és védelmi miniszter) is ellátogatott.

A védelmi tárca korábbi bejelentése szerint Románia idén négy Patriot rakétavédelmi üteget állít hadrendbe a tervezett hét közül, amelyek beszerzéséről 2017-ben fogadott el törvényt a parlament. A csaknem négymilliárd dollár értékű beszerzésről 2017-ben állapodott meg Washingtonban Donald Trump amerikai és Klaus Iohannis román elnök.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2023-11-16: Belföld - :

Ösztöndíj az anyanyelvükön tanulóknak

A szórványmagyar közösségek a nemzet végvárai, és a magyar kormány feladata ezeket a végvárakat erősíteni, hogy szilárd és erős „építmények” legyenek – jelentette ki Szili Katalin magyar miniszterelnöki főtanácsadó tegnap Avasújvárosban.
2023-11-16: Belföld - :

Öt év alatt háromszázezer roncs

A 2018 és 2022 közötti időszakban 327 556 használt személygépkocsit vontak ki a forgalomból a kormány által finanszírozott roncsautóprogramoknak köszönhetően – közölte tegnap a Környezetvédelmi Alap (AFM).