Panaszt tett az ANI Antal Árpád ellen

2023. november 17., péntek, Közélet

A Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék mellett működő ügyészségen tett panaszt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) Sepsiszentgyörgy polgármestere ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt. Antal Árpád erről a sajtóból értesült, és elmondása szerint nagyon meglepődött, de biztos benne, hogy sikerül tisztázni az ügyet, mert nem követett el semmilyen törvénytelenséget.

  • Fotó: Facebook / Antal Árpád
    Fotó: Facebook / Antal Árpád

Az ANI pénteki közleménye szerint az elöljáró haszonra tett szert azáltal, hogy szolgáltatási szerződést kötött egy olyan céggel, amely a korábban általa birtokolt kereskedelmi helyiségben munkapontot nyitott. A közlemény úgy fogalmaz: léteznek arra a bűncselekményre utaló jelek, hogy Sepsiszentgyörgy polgármestere hivatali tisztségét használta fel egyes személyek javára.

Antal Árpád először meglepetésének adott hangot, majd ismertette az ügy előzményeit. Elmondása szerint 2020 októberében, az akkori önkormányzati választási kampány idején valaki – egy máig azonosítatlanul maradt személy – a helyi tanács egy RMDSZ-es tagjának nevében feljelentette a polgármestert a feddhetetlenségi hatóságnál, amely 2021 januárjában közölte vele, hogy vizsgálják az ügyet. Antal Árpád összeszedte a papírjait és lement Bukarestbe, bemutatott minden dokumentumot, és hazajött. Akkor úgy tűnt neki, hogy belátták: nincs semmilyen törvényszegés; ezt igazolja az is, hogy azután nem történt semmi. Egészen mostanáig. Két év és tíz hónap után azonban az ANI panaszt tett az ügyészségen, így új szintre került az ügy.

Maga a történet a következő: a polgármester egyik cége eladott egy ingatlant, amelyben egy másik cég munkapontot jegyzett be, és valamilyen kis értékű szolgáltatói szerződést kötött az önkormányzattal – közölte Antal Árpád, hangsúlyozva, hogy nem vesz részt a cégek kiválasztásában, és nem írt alá semmilyen rendeletet vagy szerződést ezzel kapcsolatban. Meglepőnek tartja, hogy az ANI nem vette figyelembe az általa benyújtott dokumentációt, és egy hamis néven tett feljelentés alapján tesz bűnvádi panaszt, de meggyőződése, hogy tisztázni lehet a dolgokat, és amint tudni fogja, melyik ügyészség foglalkozik a feljelentéssel, kérni fogja kihallgatását. Hozzátette: nem követett el törvénytelenséget, és ezt igazolni is tudja. Azt nem kívánta latolgatni, hogy ennek a lépésnek köze lehet-e a jövő évben esedékes választásokhoz.

Az ANI panasza nem jelenti azt, hogy bűnvádi eljárás indul a polgármester ellen, erről csak az ügyészség dönthet. 

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2023-11-17: Máról holnapra - Mózes László:

A szórvány mint lehetőség

Ha november közepe, akkor a magyar szórvány napja. Ebben az időszakban hagyományosak az erdélyi magyar szórványközösségekre összpontosító rendezvények, november tizenötödike, Bethlen Gábor (1580–1629) erdélyi fejedelem születésének és halálának napja az erdélyi szórványmagyarság ünnepe is. Idén sincs ez másképp, a szórványt támogató nyilatkozatok az érintettek számára megerősítést, következetességet jelentenek, e bátorító szavak tehát értelemszerűen fontosak is, hiszen az erdélyi magyar szórványközösségeknek valóban szükségük van a támogatásra, felkarolásra, mert a nyelvi és kulturális beolvadás őket fenyegeti leginkább.
2023-11-20: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Zenés-verses tudományos előadás
November 21-én, kedden 18 órától diákoknak és felnőtteknek is ajánlott, zenével és versekkel tarkított, élményszerű tudományos ismeretterjesztő előadást tartanak a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében Szimmetriák címmel.