Mi, hol, mikor?

2023. november 20., hétfő, Mi, hol, mikor?

Zenés-verses tudományos előadás
November 21-én, kedden 18 órától diákoknak és felnőtteknek is ajánlott, zenével és versekkel tarkított, élményszerű tudományos ismeretterjesztő előadást tartanak a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében Szimmetriák címmel.

A szimmetria sokat emlegetett, de tán kevésbé ismert fogalmát világítja meg több szemszögből Nagy Péter csíkszeredai tudománytörténész, Göllner Boróka sepsiszentgyörgyi színművész és György László gyergyószentmiklósi gitárművész. A házigazda intézmény Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) sorozatába illeszkedő előadás célja ugyan a tudományos ismeretterjesztés, de nem klasszikus tudományos előadásként, hanem inkább egy színházi darab és egy laza beszélgetés ötvözetét kínálja.

Színház
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház e heti előadásai a Háromszék Táncstúdióban: november 21-én, kedden 19 órától A lecke, rendező-koreográfus: Arcadie Rusu; 23-án, csütörtökön 19 órától Pappa mia!, rendező-koreográfus: Fehér Ferenc; 25-én, szombaton 19 órától Are we human or are we dancers?, koncepció, koreográfia: Ioana Marchidan. Jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon.
UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház gyerekbérleteseit várják előadásra november 21-én, kedden 10 és 12 órától, akik a Vigadó Művelődési Központ nagytermében a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház produkcióját, Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című mesejátékát tekinthetik meg Márkó Eszter rendezésében. Jegyár: 13 lej, regisztráció és további információk a 0730 600 279-es
telefonon.

Zene
KARÁCSONYVÁRÓ KONCERT. Sebestyén Márta népdalénekes, UNESCO-díjas előadóművész és Andrejszki Judit Liszt-díjas barokk énekes Angyali szó zengedez címmel karácsonyváró koncertet tart Kovásznán és Kézdivásárhelyen. A koncertekre november 24-én, pénteken 18 órától a Kovászna Városi Művelődési Központban, valamint november 25-én, szombaton 19 órától a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Központ nagytermében kerül sor. A koncertekre díjmentes, mától elérhető helyfoglaló jegyet kell váltani. Az ingyenes előadás az RMDSZ Háromszéki Nőszervezetének és az RMDSZ Háromszéki Területi Szervezetének ünnepváró ajándéka.
OPERETT- ÉS KABARÉEST. A Pesti Művész Színház színészei – Nyertes Zsuzsa, Fogarasy Bernadett, Egyházi Géza, Czető Roland, Várti Sándor, Fritz Éva – lépnek fel Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében december 2-án 19 órától. Jegyek elővételben a Treff utazási irodában november 21-től válthatóak kedden, szerdán és csütörtökön 16–17.30 óráig. Telefon: 0745 589 214, 0746 208 811.

Előadás Kézdivásárhelyen
Ma 18 órától a Vigadó Művelődési Központ dísztermében Kozma Orsi tart előadást Hogyan és miért támogathatjuk a szív- és érrendszerünk egészségét a XXI. században címmel.

Tortoma Önképzőkör
November 21-én, kedden 19 órától a Baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében bemutatják Vargyasi Levente és T. Bányai Péter Keserédes című, az erdélyi cukorrépa-ter­mesztés végnapjait nyomon követő, 2017–2022 között készült dokumentumfilmjét. A vetítést követően beszélgetésre kerül sor a film alkotóival. Társszervezők: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Képernyő
RTV1. Ma 15 órától: Heti krónika – a legfontosabb hírek háttérrovata. * Erdélyben bóklászva.  Ezúttal olyan középkori eredetű templomok láthatóak, amelyek a szakma, a művészettörténet művelői számára is a legutóbbi időkig jobbára ismeretlenek voltak. * Bárkivel tudok beszélgetni. Minden szakterületen vannak olyan emberek, akik szívvel-lélekkel végzik a dolgukat, a marosvásárhelyi rádió munkatársa, Sármási-Bocskai János is ilyen. Szülőföldünk az a hely, amelyet nem elég szeretni, ismerni kell – vallja, felkeresi az eldugott falvakat, rengeteg eseményen vesz részt, több műsora van és az archívum rendezését is vállalta.

Tinta- és festékkészítő műhelymunka
Újabb, felnőtteknek szóló műhelymunkára kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum főépületében november 25-én, szombaton 10–18 óráig Páll Etelka szövő, növényi festő vezetésével. A régi festőmesterek, illuminátorok képek festésére és írásra növényekből készítettek tintát. Erre a célra sokféle növényt használtak: bodzabogyó kivonatát, festőbuzért, a dió burkát vagy az égerfa kérgét. A program a növényi tinták és festékek elkészítésének gyakorlati fortélyaival ismerteti meg a résztvevőket. Jelentkezni és érdeklődni a lazarpkinga@gmail.com e-mail-címen és a 0744 863 495-ös telefonszámon lehet november 23-ig. A résztvevők száma korlátozott.

Mozi
A sepiszentgyörgyi Művész mozi ma zárva tart. A keddi műsor: 16 órától Marvelek román feliratos és 18.15-től magyarul beszélő, 16.15-től Trollok: Együtt a banda (magyarul beszélő), 18 órától Egy amerikai Párizsban (magyarul beszélő), 20 órától Magyarázat mindenre (magyar játékfilm), 20.15-től MMXX (román filmdráma); szerdán: 16 órától A canterville-i kísértet magyarul beszélő és 16.30-tól románul beszélő, 17.30-tól Dzsungelhajsza (román feliratos), 18.15-től Warboy (román háborús dráma), 19.30-tól Megfojtott virágok (magyarul beszélő), 20 órától Az éhezők viadala: Énekes madarak és kígyók balladája (román feliratos); csütörtökön: 16 órától Apró hősök (magyarul beszélő), 16.30-tól Space pups (románul beszélő), 17.45-től Dzsungelhajsza (magyarul beszélő), 18.15-től Miért hívnak Nórának, amikor az ég felettem tiszta (magyar feliratos), 19.45-től Megfojtott virágok (román feliratos), 20 órától Jeanne Du Barry – A szerető (román feliratos).

Rádió
A MÁRIA RÁDIÓ sepsiszentgyörgyi stúdiójának mai élő adásai: 13 órától Szeretetláng rózsafüzér, 13.20-tól zenés köszöntő, 14.40-től és 17 órától imaszándékok fogadása, 15 órától Irgalmasság rózsafüzére, 17.15-től Örvendetes rózsafüzér, 18 órától szentmise Szatmárnémetiből a Szentlélek-templom búcsújáról, 19.40-től műsorismertető, 19.45-től Zsolozsma – esti dicséret. Honlap: mariaradio.ro.

Ügyelet
GYÓGYSZERTÁR. Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Stadion utcai Szemerja gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 313 942). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734) gyógyszertár a szolgálatos.
FOGÁSZAT. Sepsiszentgyörgyön egész héten 9–12 óráig a Sport utca 3. szám, 1/I/1. alatti Oral Care rendelőben fogadják a sürgősségi eseteket (telefon: 0267 708 465).

Röviden
LAKOSSÁGI KONZULTÁCIÓ. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében Sepsiszentgyörgyön ma 14 órától a Néri Szent Fülöp Multifunkcionális Központban és 18 órától a Sepsi Ipari Park konferenciatermében, 21-én, kedden 18 órától a Gödri Ferenc Általános Iskolában tartanak közösségi konzultációt Sepsiszentgyörgy 2024–2029 közötti fejlesztési tervéről.
VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy Sepsiszentgyörgyön ma 8–18 óra között digitális vízórák felszerelése miatt a következő helyeken szünetel az ivóvízellátás: Vasile Goldiș 19., 20., 21., 7/23., 24., 11/24., 22. (4 emeletes), 8., 13/A, B, C, D, 14/A, B, C, D, 15/A, B, C, D, 16/A, B, C, D lépcsőházak; Stadion utca 22/A, B, 15/C, D, 16/A, B, C, D, E, F, 17/A, B, C, 18, 19-es lépcsőházak, valamint 1., 2., 4., 6., 8., 10., 16., 30. és 32. házszám; a Domb utcai magánházakban és tömbházakban; a Gulliver-óvodában, a Hőközpont és Rövid sétányon; az Andrei Șaguna utca 8-as tömbházában; a Fáklya sétány 12., 13., 14., 15. tömbházaiban; a DHD fogászati rendelőben és a Virág utcában.
ÁRAMSZÜNET. Sepsibükszádon november 21-én, kedden 8–16 óra között szünetel az áramszolgáltatás.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2090
szavazógép
2023-11-17: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Panaszt tett az ANI Antal Árpád ellen

A Legfelsőbb Ítélő- és Semmítőszék mellett működő ügyészségen tett panaszt az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) Sepsiszentgyörgy polgármestere ellen hivatali visszaélés gyanúja miatt. Antal Árpád erről a sajtóból értesült, és elmondása szerint nagyon meglepődött, de biztos benne, hogy sikerül tisztázni az ügyet, mert nem követett el semmilyen törvénytelenséget.
2023-11-20: Elhalálozás - :

Elhalálozás