Szilágyi Péter KolozsváronA magyarságnak tervei vannak a jövőre

2023. november 20., hétfő, Belföld

Minden intézmény, minden megvalósult beruházás azt hirdeti a világ számára, hogy a magyarságnak reménysége, sőt, tervei vannak a jövőre nézve – jelentette ki a magyar miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helytettes államtitkára szombaton Kolozsváron az unitárius bölcsőde felújított épületének avatásán.

  •  Fotó: Facebook / Magyar Unitárius Egyház
    Fotó: Facebook / Magyar Unitárius Egyház

Szilágyi Péter a Kolozsvár első magyar bölcsődéjének felújításáért tartott hálaadó istentiszteleten vett részt a belvárosi unitárius templomban. A belvárosi épületet a magyar kormány Kárpát-medencei óvodafejlesztési programja részeként korszerűsítették, és három csoportnak, 45 kisgyereknek biztosít helyet.

Az államtitkár beszédében emlékeztetett arra, hogy a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program keretében csaknem kilencszáz intézmény épült vagy újult meg, több száz Erdélyben. Az építkezés pedig nemcsak fizikai értelemben valósult meg, hanem „lelki és szellemi vonatkozásban is”. Mint rámutatott, a korszerűsítés, a modernizálás a magyarság megtartására irányul, a családokra, a nemzetre van tekintettel, hiszen ahol van beruházás, ott élő magyar közösség is van.

Wesselényi Miklóst idézve rámutatott, hogy az unitárius ifjak előítélettől, babonától mentesen nevelkedtek, és úgy vélte, erre ma is nagy szükség van, hiszen az előítéletek egész közösségek sorsát pecsételik meg.

A megfelelő nevelést már a legkisebb korban el kell kezdeni – mondta, hozzátéve: a kolozsvári bölcsődében a gyerekek magukba szívhatják a magyarság bölcsességét és értékeit, amelyeket egy életen át magukkal vihetnek, a helyi magyarság nemzedékei nőhetnek fel benne.

Andrási Benedek, a Magyar Unitárius Egyház püspökhelyettese Benkő Samu akadémikus szavaira emlékeztetett, miszerint a kolozsvári unitáriusok tudták, hogy a magyar oktatást az alapoktól kell kezdeni. Köszönetet mondott a magyar kormánynak a támogatásért, az unitárius egyháznak és a bölcsőde tantestületének pedig azért, hogy a legnehezebb időkben is kitartott, amikor évekig akadályozták terveiket.

A bölcsőde történetét Rácz Norbert Zsolt belvárosi unitárius lelkész idézte fel, aki szerint bár az értékes belvárosi épület több pénzt hozott volna, ha bérbe adják, a belvárosi egyházközség magától értetődően döntött úgy, hogy közösségi célra fordítja.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-20: Sport - :

Verstappen nyert Las Vegasban (Forma–1)

A harmadik világbajnoki címét már korábban bebiztosító Max Verstappen nyerte a villanyfényes Las Vegas-i Nagydíjat vasárnap. A holland mögött az első rajtkockából startoló, monacói Charles Leclerc ért célba másodikként, míg a dobogó alsó fokára a mexikói Sergio Pérez állhatott fel.
2023-11-20: Belföld - :

Felhívás a közlekedési áldozatok emléknapján

„Ne ülj kormányhoz ittasan vagy kábítószer hatása alatt! Válaszd az életet” – írta tegnap Facebook-oldalán a közúti közlekedés áldozatainak nemzetközi emléknapja alkalmából közzétett bejegyzésében a miniszterelnök.