Mi, hol, mikor?

2023. november 21., kedd, Mi, hol, mikor?

Színház
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától A lecke című darabot játssza. Rendező-koreográfus: Arcadie Rusu. Jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon.

UDVARTÉR SZÍNHÁZ. A kézdivásárhelyi színház gyerekbérleteseit várják előadásra ma 10 és 12 órától a Vigadó Művelődési Központ nagytermébe, ahol a székelyudvarhelyi Tomcsa Sándor Színház produkcióját, Ulrich Hub Nyolckor a bárkán című mesejátékát tekinthetik meg Márkó Eszter rendezésében. Jegyár: 13 lej, regisztráció és további információk a 0730 600 279-es telefonon.

Zene
ORGONAKONCERT. Szabó-
Siklódi László Levente orgonakoncertje hallható a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban november 25-én, szombaton a 18 órakor kezdődő szentmisén és azt követően.
OPERETT- ÉS KABARÉEST. November 28-án, kedden 19 órától a Kovásznai Művelődési Központ színpadán fellépnek a Pesti Művész Színház művészei: Czető Roland, Egyházi Géza, Fogarassy Bernadett, Fritz Éva, Nyertes Zsuzsa és Várfi Sándor. A jegyek ára 40 lej. Jegyvásárlás 8–15 óráig a Kovásznai Városi Művelődési Ház jegypénztárában. Érdeklődni a 0744 364 250-es telefonszámon lehet. * Sepsiszentgyörgyön a Székely Mikó Kollégium konferenciatermében december 2-án 19 órától vendégszerepelnek a Pesti Művész Színház színészei. Jegyek elővételben a Treff utazási irodában mától válthatóak a következő program szerint: kedden, szerdán és csütörtökön 16–17.30 óráig. Telefon: 0745 589 214, 0746 208 811.

Zenés-verses tudományos előadás
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében Szimmetriák címmel ma 18 órától diákoknak és felnőtteknek is ajánlott, zenével és versekkel tarkított, élményszerű tudományos ismeretterjesztő előadást tartanak. A szimmetria sokat emlegetett, de tán kevésbé ismert fogalmát világítja meg több szemszögből Nagy Péter csíkszeredai tudománytörténész, Göllner Boróka sepsiszentgyörgyi színművész és György László gyergyószentmiklósi gitárművész. A házigazda intézmény Háromszéki TÉT-estek (Tudás – Élmény – Tapasztalat) sorozatába illeszkedő előadás célja ugyan a tudományos ismeretterjesztés, de nem klasszikus tudományos előadásként, hanem inkább egy színházi darab és egy laza beszélgetés ötvözetét kínálja.

Kiállítás
November 23-án, csütörtökön 17 órai kezdettel kerül sor a kovásznai Kádár László Képtárban a 31. Incitato művésztábor Ló a vadonban című zárókiállításának megnyitójára. A tárlatot megnyitja Lénárt Tamás kézdivásáhelyi művészettörténész. Fellép a kovásznai Boldog Apor Vilmos Gyermek­otthon Sicton együttese. A belépés ingyenes.

Tortoma Önképzőkör
A Baróti Művelődési Ház Bodosi Dániel-termében ma 19 órától bemutatják Vargyasi Levente és T. Bányai Péter Keserédes című, az erdélyi cukorrépa-termesztés végnapjait nyomon követő, 2017–2022 között készült dokumentumfilmjét. A vetítést követően beszélgetésre kerül sor a film alkotóival. Társszer­vezők: Kovászna Megyei Művelődési Központ, Székely Gazdaszervezetek Egyesülete. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Mozi
A sepiszentgyörgyi Művész mozi mai műsora: 16 órától Marvelek román feliratos és 18.15-től magyarul beszélő, 16.15-től Trollok: Együtt a banda (magyarul beszélő), 18 órától Egy amerikai Párizsban (magyarul beszélő), 20 órától Magyarázat mindenre (magyar játékfilm), 20.15-től MMXX (román filmdráma)

Műsorajándékozásra hívnak Sepsiszentgyörgyön
Ünnepváró műsorokra várnak felajánlásokat a karácsonyi vásár idejére Sepsiszentgyörgyön. A Kónya Ádám Művelődési Ház és az önkormányzat által évek óta megszervezett kulturális programokra a kormány által elrendelt megszorítások miatt az eddigieknél jóval kevesebb pénzt lehet fordítani, ezért arra szólítják fel a város lakóit, művészeti csoportosulásait, egyesületeit, hogy ajándékozzák meg a közösséget egy-egy alkalmi előadás élményével.
A karácsonyi vásárt december 16-a és 23-a között szervezik meg a főtéren, ebben az időszakban szeretnének hangulatos ünnepváró műsorokat is kínálni a lakosságnak. A felhívásra november 29-ig korosztálytól függetlenül bárki jelentkezhet, egyénileg vagy csoportosan, verssel, énekkel, tánccal vagy más produkcióval, személyesen a Kónya Ádám Művelődési Ház székhelyén vagy videófelvétel elküldésével; a befutó felajánlásokat november 30-án bírálják el. Külön felhívást tettek közzé a sepsiszentgyörgyi tanintézmények – óvodák, iskolák – számára abban a reményben, hogy a vásár nyolc napja alatt minél több gyermekcsoport fogja bemutatni karácsonyváró műsorát a főtéri színpad tágabb közönségének is.
Az érdeklődők előzetesen jelentkezhetnek a Kónya Ádám Művelődési Ház székhelyén (Kossuth Lajos utca 13. szám) személyesen vagy elküldhetik a bemutatandó produkciót videóformátumban legkésőbb november 29-ig a danciuhelga.kultura@gmail.com e-mail-címre. A jelentkezőket november 30-án várják személyesen a produkciók zsűrizésére.

Hitvilág
TÁMOGATÓCSOPORT. Szenvedélybetegeket és hozzátartozóikat várják ma 18 és 20 óra között Sepsiszentgyörgyön a Szemerjai Református Egyházközség könyvtártermében.
KOSARAS BÁL. A sepsiszentgyörgyi nagycsaládosok közössége, a Nagycsaládosok Oázisa november
25-én, szombaton 19 órától Katalin-napi kosaras bált szervez a rétyi kultúrotthonban házaspároknak. Lesz élő zene és tombola. Érdeklődni és részvételi szándékot jelezni a 0742 413 269-es telefonszámon lehet (Bucsi Zsolt Tamás).
BÚCSÚ. Vasárnap a sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-temlom búcsús ünnepe 12.30-tól kezdődik. Előtte november 23–25. között triduumra, lelkigyakorlatra kerül sor, amelynek szónoka Kiss Endre spirituális.

Tinta- és festékkészítő műhelymunka
Újabb felnőtteknek szóló műhelymunkára kerül sor Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum főépületében november 25-én, szombaton 10–18 óráig Páll Etelka szövő, növényi festő vezetésével. A régi festőmesterek, illuminátorok képek festésére és írásra növényekből készítettek tintát. Erre a célra sokféle növényt használtak: bodzabogyó kivonatát, festőbuzért, a dió burkát vagy az égerfa kérgét. A program a növényi tinták és festékek elkészítésének gyakorlati fortélyaival ismerteti meg a résztvevőket. Jelentkezni és érdeklődni a lazarpkinga@gmail.com e-mail-címen és a 0744 863 495-ös telefonszámon lehet november 23-ig. A résztvevők száma korlátozott.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–6 óráig a Stadion utcai Szemerja gyógyszertár teljesít éjszakai szolgálatot (telefon: 0267 313 942). Kézdivásárhelyen ma a Gábor Áron utcai Dr. Max (0752 168 734) gyógyszertár a szolgálatos.

Röviden
LAKOSSÁGI KONZULTÁCIÓ. A Sepsi Helyi Akciócsoport Egyesület szervezésében Sepsiszentgyörgyön ma 18 órától a Gödri Ferenc Általános Iskolában tartanak közösségi konzultációt Sepsiszentgyörgy 2024–2029 közötti fejlesztési tervéről.
VÍZELZÁRÁS. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy Sepsiszentgyörgyön ma 8–18 óráig digitális vízórák felszerelése miatt a következő utcákban szünetel az ivóvízellátás: Sajtó utca 1, 2, 3, 4, 15 és 16-os tömbház, Múzsák sétány 12 A, B, C és D lépcsőház, Vasile Goldiș utca 1, 2, 13 és 14-es tömbház, a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház épületében, Egészség sétány 13, 14, 15 A, B, C és D lépcsőház, a Farm és a Jókai Mór utcában, a Szalomér negyedben illetve Sepsiszentkirályban, Illyefalván és Aldobolyban. * Szerdán 8–18 óráig Sepsiszentgyörgyön a Vojkán utcában, a Kálvin téren, a Vár, a Borvíz, a Grigore Păltineanu, a Gyárfás Győző, a Gát, illetve a Malomgát utca Borvíz utca felőli részén, valamint a Daczó és a Dakó utcában nem lesz ivóvíz.
ÁRAMSZÜNET. Sepsibükszádon ma 8–16 óra között szünetel az áramszolgáltatás.
SZORGOS KEZEK. A sepsiszentgyörgyi Szent Jó­zsef-plébánia könyvtárában ma 15 órától kézműves-népművészeti tevékenységre (hímzés, kötés, horgolás, gyöngyfűzés) várja az érdeklődőket a Szorgos Kezek Díszítőművészeti Szakkör.
CSEREBEREKLUB ÉS HUMORPINCE. A sepsiszentgyörgyi Kónya Ádám Művelődési Házban szerdán 16 órától a Cserebereklub, 18 órától az alagsorban a Humorpince várja az érdeklődőket, szórakozni vágyókat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2282
szavazógép
2023-11-20: Közélet - Nagy D. István:

Decemberre halasztották az ittasan balesetező rendőr ítélethirdetését

Elhalasztotta az ítélethirdetést a Brassói Táblabíróság a két évvel ezelőtt Sepsiszentgyörgy határában halálos közúti balesetet okozó, ittasan vezető rendőr feljebbviteli büntetőperében. A táblabíróság hétfői döntése értelmében december 21-én hoznak ítéletet a sepsiszentgyörgyi bíróság által gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kirótt büntetés kapcsán. Mint ismert, a 28 éves Lorenzovici Lehel halálával végződő balesetben vétkesnek talált rendőrt egyrészt gondatlanságból elkövetett emberölésért, másrészt ittas vezetésért összesen három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a bíróság. Az alapfokú döntés ellen az áldozat szülei fellebbeztek a táblabíróságon.
2023-11-21: Riport - Fekete Réka:

Isten áldásával kezdték, bizakodással folytatják a tanévet (Moldvai magyar oktatás / 2.)

A bákói Szent Miklós-templomban Măriuț Felix forrófalvi plébános magyar nyelvű szentmiséjével indította szeptemberben a Moldvai Csángómagyarok Szövetsége (MCSMSZ) a huszonnegyedik tanévet a magyar oktatási programban. Jelenleg harmincnégy csángó településen fogadják naponta a gyermekeket délelőtti és délutáni váltásban a pedagógusok, hagyományőrzők és zeneoktatók. Olyan ez, mint egy körforgás: egyik csoport megy, másik érkezik. A magyar nyelv oktatását érintő csángóföldi körutam következő állomásai Csík falu, Dumbravén, Diószén és Rácsila.