Decemberre halasztották az ittasan balesetező rendőr ítélethirdetését

2023. november 20., hétfő, Közélet

Elhalasztotta az ítélethirdetést a Brassói Táblabíróság a két évvel ezelőtt Sepsiszentgyörgy határában halálos közúti balesetet okozó, ittasan vezető rendőr feljebbviteli büntetőperében. A táblabíróság hétfői döntése értelmében december 21-én hoznak ítéletet a sepsiszentgyörgyi bíróság által gondatlanságból elkövetett emberölés miatt kirótt büntetés kapcsán. Mint ismert, a 28 éves Lorenzovici Lehel halálával végződő balesetben vétkesnek talált rendőrt egyrészt gondatlanságból elkövetett emberölésért, másrészt ittas vezetésért összesen három év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte nem jogerősen a bíróság. Az alapfokú döntés ellen az áldozat szülei fellebbeztek a táblabíróságon.

  • A sepsiszentgyörgyi megemlékező, szolidaritási megmozdulás október 28-án. Fotó: Nagy D. István
    A sepsiszentgyörgyi megemlékező, szolidaritási megmozdulás október 28-án. Fotó: Nagy D. István

A feljebbviteli per ítélethirdető tárgyalását hétfőn tartották Brassóban. A bíróságok portálján viszonylag hamar megjelent a 11 órára ütemezett tárgyaláson született döntésről az értesítés, eszerint a felek, illetve védőik meghallgatását követően december 21-ére halasztották az ítélethirdetést. A brassói táblabíróság ítélete már jogerős lesz, a feleknek a romániai jogrend szerint nem áll rendelkezésükre további jogorvoslati lehetőség.

A tárgyaláson páran részt vettek Sepsiszentgyörgyről is, az Igazságot Lehelnek Facebook-csoport, valamint a Vétlen Áldozatok Egyesülete felhívása nyomán. Mint ismert, a csoport tagjai és az egyesület közösen egy petíciót is megfogalmaztak, amelyben súlyosabb ítéletet kérnek az ittasan balesetező rendőrre. A kezdeményezést több mint 1800-an támogatták online aláírásukkal. A csoport létrehozói a petíciót eljuttatták a táblabírósághoz is. Ugyanők október 28-án Sepsiszentgyörgy központjában egy csendes emlékező, szolidaritási megmozdulást is szerveztek, ahol a résztvevők mécseseket gyújtottak, virágot helyeztek el a Tamási Áron Színház előtti kőszínpad lépcsőin az áldozat, Lorenzovici Lehel emlékére. A hétfői tárgyaláson részt vettek Lorenzovici Lehel szülei is, valamint az alapfokon elítélt rendőr, Sorin Fetcu is.

Mint ismert, Lorenzovici Lehel 2021 decemberében vesztette életét a város határában történt autóbalesetben, amikor gépkocsija frontálisan ütközött egy autóval, amelyet egy szolgálaton kívüli ittas rendőr vezetett. Az elhúzódó nyomozás és vizsgálat után perre került ügyben a Sepsiszentgyörgyi Bíróság idén szeptemberben hozott ítéletet, három év felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtva Sorin Fetcut gondatlanságból elkövetett emberölésért és ittas vezetésért.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2285
szavazógép
2023-11-20: Közélet - :

Hajléktalan a hulladékgyűjtőben

Vélhetően a hideg elől próbált védettebb helyre menekülni az a hajléktalan, akire előbb egy hulladékgyűjtőben, később pedig egy nagyobb szemetes konténerben bukkantak Sepsiszentgyörgyön a Tega Rt. munkatársai. Az esetről figyelemfelkeltő céllal számolt be a hulladékgazdálkodási társaság.
2023-11-21: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Színház
M STUDIO. A sepsiszentgyörgyi mozgásszínház a Háromszék Táncstúdióban ma 19 órától A lecke című darabot játssza. Rendező-koreográfus: Arcadie Rusu. Jegyek válthatóak a sepsiszentgyörgyi központi jegyirodában, illetve a biletmaster.ro honlapon.