Indulnak az állattenyésztési pályázatok

2023. november 21., kedd, Gazdakör

A megyei vidékfejlesztési hivatal felhívja a megye állattenyésztőinek figyelmét, hogy rövidesen, november végén elindítják az állattenyésztési beruházásoknál a pályáztatást. A hivatal szakemberei remélik, hogy sokan élnek a lehetőséggel, akárcsak az előző években. A pályázható összeg elég jelentős, így szerintük jó esély lesz a pályázatok sikerére.

  • Hamarosan pályázhatnak a szarvasmarha-tenyésztők.  Albert Levente felvétele
    Hamarosan pályázhatnak a szarvasmarha-tenyésztők. Albert Levente felvétele

A hivataltól kapott információk szerint az állattenyésztési ágazat fejlesztésére ágazatonként megosztva összesen 224,6 millió eurót fordítanak. Legtöbbet, 98,8 millió eurót a sertéstenyésztésre szánnak; a szarvasmarha-tenyésztők pályázataira 67,4 millió eurót, a juh- és kecsketartóknak 15,7 millió eurót, a szárnyast és egyéb állatot nevelőknek, valamint a méhészeknek 22,4 millió eurót, a tojótyúkfarmoknak a feljavított zárt ketreces tartásra és a szabadtartásos átállásra 22,2 millió eurót biztosítanak.

A támogatás maximális értéke egyszerű gépvásárlás esetén 300 ezer euró, ha építkezés is megvalósul, akkor 2 millió euró. A támogatás intenzitása 65 százalékos, vagyis a pályázat értékének 35 százalékát a pályázónak saját forrásból kell biztosítania.

A pályázónak a pályázat letevése előtt kell szerepelnie az APIA, a DSVSA vagy az állattenyésztési ügynökség nyilvántartásában. Kivételt képez, ha a pályázó teljesen új beruházást valósít meg, ebben az esetben az állatokat utólag, a beruházás megvalósítása után fogják ellenőrizni. A takarmánytermelésre szolgáló területek kötelezően be kell legyenek jelentve az APIA-hoz. Vegyes farmok esetében kizárólag csak a takarmány előállítására használatos gépek vásárolhatók meg a pályázati pénzből.

A pályázó cég pénzügyi mérlege pozitív kell legyen a pályázat letevését megelőző évben.

A pályázó gazdaság minimális mérete legkevesebb 12 ezer euró SO lehet.

Nagyon fontos a gazdaságban az állománynak megfelelő trágyatároló megléte vagy megépítésének a vállalása.

Azon pályázatoknál, ahol feldolgozás is megvalósul, az alapanyag felének a saját farmról vagy (szövetkezet esetében) a tagoktól kell származnia.

A megszerzett pályázati pénzből a következők valósíthatók meg: istállóépítés, -bővítés vagy -korszerűsítés; gép-, utánfutó és a takarmánytermeléshez szükséges eszközpark vásárlása; termék- és takarmánytárolók, a termékek eladásra való előkészítésére használt épületek és felszerelések vásárlása; termékfeldolgozás megvalósítása a farm szintjén; elárusító pontok létesítése a gazdaságban, annak kapujában vagy árusításra (pl. vásárokon) megfelelő hűtős járművek vásárlása; farmszintű öntözés megvalósítása; vágópontok létesítése a farm szintjén; trágyakezelésre használt gépek vásárlása; csirkekeltetők építése és felszerelése; megújuló energiaforrások felhasználásához szükséges berendezések vásárlása (napelemek, szélturbinák, vízturbinák stb.); biomassza felhasználására alkalmas berendezések vásárlása. A támogatás továbbá felhasználható a feldolgozott termékek reklámozására (legtöbb 30 ezer euró pályázatonként), valamint farm­vezetési számítógépes programok vásárlására.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a december elsejei parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1297
szavazógép
2023-11-21: Gazdakör - Incze Péter:

Tegnaptól pályázható az ismeretátadás támogatása (Vidékfejlesztés)

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy tegnap elindult a pályáztatás a vidékfejlesztési stratégia DR 37-es, Az ismeretátadás támogatása nevet viselő intézkedésére. A pályázható összeg 1,8 millió euró.
2023-11-21: Gazdakör - :

Változás a fiatal gazdáknál

A megyei vidékfejlesztési hivataltól kaptuk az információt, hogy a napokban az országos ügynökség változtatott a pályázási feltételeken a fiatal gazdák vidéken történő megtelepedésének támogatásánál.