Elfogadták a nyugdíjtörvényt

2023. november 21., kedd, Belföld

Gyorsított eljárással, nagy többséggel a képviselőház is elfogadta tegnap az új nyugdíjtörvény tervezetét, amelyet a szenátus múlt héten szavazott meg. A képviselőház munkaügyi bizottsága módosított a szövegen, az ülés után azonban Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter csak annyit közölt, hogy többé nem lesznek különbségek az azonos munkakörből és azonos szolgálati idővel nyugdíjazott személyek járandóságai között.

  • Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter. Fotó: Facebook / Simona Bucura-Oprescu
    Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter. Fotó: Facebook / Simona Bucura-Oprescu

Az eddigi bejelentések szerint januártól a tavalyi inflációval, 13,8 százalékkal emelik a nyugdíjakat, szeptembertől pedig átlag 40 százalékkal. Addig 4,7 millió nyugdíjat kell újraszámolni, s habár lesznek kiegyenlítések, a tervezet szerint senkinek a nyugdíja nem csökkenhet: ha az újraszámoláskor esetleg kisebb összeg jönne ki a jelenleginél, akkor a járandóság ugyanakkora marad, de addig nem igazítják az infláció után, amíg az új számítás szerinti szintre nem kerül. A bányászok nyugdíjazási feltételein az érintettek tiltakozása miatt nem változtattak. A tervezetet más szakszervezetek és pénzügyi szakértők is bírálták.

Az új nyugdíjtörvény, illetve a fenntartható nyugdíjrendszer kidolgozása az egyik feltétele annak, hogy a helyreállítási alap (PNRR) egy újabb, hárommilliárd eurós részletét megkapja Románia, az ellenzéki pártok szerint azonban éppen ezt a fenntarthatóságot nem biztosítja a tervezet, hiszen nem tudni, honnan lesz pénz ekkora emelésekre, a kormány az idén is képtelen volt betartani a saját maga által megszabott hiánycélt; az USR azt is sérelmezi, hogy a speciális nyugdíjakat nem törölték el.

A jogszabályt két napig lehet megóvni az alkotmánybíróságon, ezután elküldik Klaus Iohannis államfőnek kihirdetésre, hogy 2024. január elsejétől már életbe lépjen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-21: Szabadidő - :

A nap fotója

2023-11-21: Belföld - :

Új tisztségek és egy állásfoglalás (Székely Nemzeti Tanács)

A román parlamentben és európai uniós ügyekben is megbízottal képviselteti magát ezután a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amelynek a székely jelképekért felelős megbízottja és ügyvivője is lett – tudatja tegnap kiadott közleményében a szervezet.