Székely Nemzeti TanácsÚj tisztségek és egy állásfoglalás

2023. november 21., kedd, Belföld

A román parlamentben és európai uniós ügyekben is megbízottal képviselteti magát ezután a Székely Nemzeti Tanács (SZNT), amelynek a székely jelképekért felelős megbízottja és ügyvivője is lett – tudatja tegnap kiadott közleményében a szervezet.

  • Fotó: Facebook / Székely Nemzeti Tanács
    Fotó: Facebook / Székely Nemzeti Tanács

Az újonnan létrehozott négy tisztségről a szombaton Marosvásárhelyen tartott 24. küldöttgyűlésen döntöttek, ahol a küldöttek elfogadták az állandó bizottság ez irányú javaslatait. Az SZNT román parlamenti megbízottja Kulcsár-Terza József parlamenti képviselő lett. A Magyar Polgári Párt (MPP) volt politikusa, aki jelenleg az újonnan létrehozott Magyar Polgári Erő (MPE) ügyvivő elnöke, az RMDSZ listáján jutott be a bukaresti parlamentbe. Az SZNT-küldöttgyűlés határozata értelmében az a feladata, hogy parlamenti megbízatása idején megjelenítse az SZNT célkitűzéseit Románia törvényhozó testülete előtt, illetve törvénytervezeteket nyújt be, mint amilyen például az SZNT által kidolgozott autonómiastatútum. További feladata, hogy interpellációkat intézzen a román kormány tagjaihoz és rendezvényeket szervezzen a bukaresti parlamentben. Megbízatása parlamenti mandátuma idejére szól.

Az Európai Unióval kapcsolatos kérdések megbízottja Szilágyi Zsolt, az Európai Szabad Szövetség alelnöke lett. Feladata kapcsolatokat létesíteni és fenntartani az EU politikusaival, szervezeteivel, regionális mozgalmakkal, az unión belül működő autonómiák vezetőivel. Az ő megbízatása az ügyvivőhöz és a székely jelképekért felelős megbízotthoz hasonlóan négy évre szól.

Az SZNT újonnan létrehozott ügyvivői tisztségét Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke tölti be, aki adminisztratív feladatokat lát el.

A székely szimbólumokért Bíró Edith, a Székely­udvarhelyi Székely Tanács elnöke felel. Feladata népszerűsíteni a székely jelképeket, kezdeményezni a székely zászló kitűzését Székelyföld egész területén, megszervezni az ezekkel kapcsolatos megemlékezéseket.

Az SZNT küldöttgyűlése egy, a Magyar Autonóm Tartományról szóló elvi nyilatkozatot is elfogadott, amelyben tiltakozik annak évtizedekkel ezelőtti határmódosítása, majd megszüntetése ellen.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Ön szerint ki a felelős a közel-keleti konfliktusért?


eredmények
szavazatok száma 2403
szavazógép
2023-11-21: Belföld - :

Elfogadták a nyugdíjtörvényt

Gyorsított eljárással, nagy többséggel a képviselőház is elfogadta tegnap az új nyugdíjtörvény tervezetét, amelyet a szenátus múlt héten szavazott meg. A képviselőház munkaügyi bizottsága módosított a szövegen, az ülés után azonban Simona Bucura-Oprescu munkaügyi miniszter csak annyit közölt, hogy többé nem lesznek különbségek az azonos munkakörből és azonos szolgálati idővel nyugdíjazott személyek járandóságai között.
2023-11-21: Belföld - :

Hírsaláta

CSAK KÉT JÁRAT MARADT VIDOMBÁKON. A Dan Air légitársaság Bákóba való költözése, november 13-a óta mindössze egy légitársaság használja a vidombáki repülőteret, a Wizz Air, de az is mindössze két rendszeres járatot működtet, azokat sem mindennap.