KosárlabdaSzeretném, ha bajnok lenne a csapat!

2009. január 26., hétfő, Sport

Déri Csaba, a Mikes Kelemen Sepsi BC edzője úgy érzi, az általa irányított csapatnak most kezdődik azon része a bajnokságnak, amikor mindent meg kell nyerniük, és nagyon szeretné, ha bajnok lenne a csapat.

Ezért dolgozunk ― jelentette ki határozottan a magyar edző, aki szerint az ősz legnagyobb pozitívuma Ambrus Erzsébet volt. A rendkívüli nagy tapasztalattal rendelkező centerünk rendkívül harcoló, tiszta fejű játékos volt az őszi idény teljes egésze alatt, és mindig azt csinálta, amit kellett. Bízom ebben a csapatban, amely nagyon elfáradt karácsonyra, de összeérett, és most, a szünet után nagyon szépen megy a munka — folytatta Déri (képünk).

Február 4-én rajtol a 2008―2009-es pontvadászat alapszakaszának második fele, a Sepsi BC azonban már január 27-én kezd, hiszen ekkor kerül sor a 12. fordulóból elmaradt, Sportul Studenţesc elleni találkozóra. A gyors léptekkel közeledő tavaszi rajt jó ürügyet adott arra, hogy ellátogassunk csapatunk egyik edzésére, megnézzük a gárda új szerzeményét, az amerikai Megan Duffyt, és hogy szóba álljunk az alakulat trénerével.

― Már csak szűk másfél hét választ el a tavaszi rajttól. Edző úr, hogy halad a csapat felkészülése?

― Mi már kedden bajnoki meccset játszunk Bukarestben a Sportul ellen. Így nekünk már a héten folytatódik a bajnokság. Január 5-én kezdtük meg a felkészülést, s voltak gondjaim, mert nem minden játékos ért vissza időben. Akivel tudtam, dolgoztam, és elvégeztük azokat a feladatokat, amiket ilyenkor kellett. Amíg nem volt teljes a csapat, addig sok ,,edzőmérkőzést" játszottunk a fiúkkal. Vass Ildikó nem ment a válogatottba, és ez idáig extra munkát végzett. Ahogy visszajött Sharneé Zoll, Ildikóval a csapat és az edzésmunka élére álltak, s most ők ketten iszonyatos tempót diktálnak. A belső posztokon lévő játékosok közül Ambrusra mindig lehetett számítani, Cazac és Kajdacsi is keményen edz, és a tavasszal nagyon sokat várok tőlük.

― Megan Duffyn kívül érkezik még új játékos a csapathoz?

― Megmondom őszintén, hogy én szeretek végigdolgozni egy évet egy csapattal. Egész egyszerűen kellett a Megan Duffyval való erősítés, de ha valaki garantálta volna, hogy nem lesz sérülés a bajnokság hátralévő részében, akkor talán még ő sem kellett volna. De nem szabad elfelejteni, hogy nem voltunk meg egyszerűen számban. A külső poszton csak Vass, Matovic és Zoll volt, ehhez hozzáadódik az is, hogy Zollnak nem volt igazán alternatívája. A csapat vezetősége támogatott azon elhatározásomban, hogy egy olyan amerikai kosarast — egy hátvédet — hozzunk, aki tud játszani szervezőt és szélsőt is, ezen felül még jó dobó is. Több játékos már nem jön, s ezzel a kerettel szeretném végigcsinálni a szezont. Ez a csapat már kipróbált, sok kemény szituációt vészeltek már át — itt gondolok az Európa-kupára vagy éppen az erőltetett román bajnokságra.

― Három fronton kezdte a szezont a Sepsi BC. Ott volt az Európa-kupa, a Román Kupa és a bajnokság. Szerencse a szerencsétlenségben, hogy a tavaszi idényben csak a hazai pontvadászat marad. Mi az együttes tavaszi célkitűzése?

― A csapatnak rengeteg energiáját vette el az utazás, a meccsekre való rákészülés és a nyolc nemzetközi találkozó. Most, hogy a csapat számban is növekedett, nincs nemzetközi kupa, egyértelműen a román bajnokságra való koncentrálás a cél, s minden energiát erre fogunk felhasználni. Most már tudunk olyan intenzitással játszani, mint ahogy én szeretném, hisz Duffy érkezésével több lehetősége van, nagyobb a rotáció. Én már nem szeretnék az alapszakasz hátralévő 14 — egy az őszi és 13 a tavaszi idényből — mérkőzésből egyet sem elveszíteni! Emellett szeretném, ha kiszolgálnák a közönséget is egy látványosabb, gyorsabb játékkal, hiszen a sepsiszentgyörgyi kosárlabdának ez a legnagyobb értéke, hogy akármikor, akárhol játszottunk, a szurkolók ott voltak velünk.

― Ejtsünk egypár mondatot az őszről is. Milyennek látszott a csapat teljesítménye a kispadról?

― A Román Kupában olyan játékvezetői felfogás volt, ami irreális körülményeket teremtett, de erről nem akarok többet beszélni. Hiába reklamálunk, protestálunk. Annak semmilyen értelme nincs, nekünk kosárlabdázni kell. Erre kell összpontosítanunk. A nemzetközi kupában lejátszottunk nyolc meccset, s a román férfi és női kosárlabdacsapatok közül a Sepsi BC volt a legeredményesebb alakulat. Mi szereztük a legtöbb FIBA-pontot, amelyek a győzelemért és a továbbjutásért jártak. Azt kell mondanom, hogy a román kosárlabdának idén a sepsiszentgyörgyi gárda volt a zászlóshajója. A román bajnokságban ugyanaz történt velünk, mint a labdarúgó Kolozsvári CFR-vel a Bajnokok Ligájában. Voltak olyan szituációk, amikor nem tudtunk rápörögni a hét végi meccsre, nem tudtunk edzeni, vagy éppen órákkal az összecsapás előtt érkeztünk haza. Játszottunk jobban, játszottunk rosszabbul, de mindig a legtöbbet próbáltuk kihozni a meccsekből. De ennek vége, és mostantól csak a romániai bajnokság marad számunkra.

― Nekem úgy tűnt, hogy az ősz folyamán Sharneé Zoll volt a csapat legjobbja. Miként van megelégedve a többi szentgyörgyi kosarassal?

― Én nem mondanám azt, hogy az ősz legjobbja Zoll lett volna. Újonc lévén, nehezebben indult be, és voltak gyengébb meccsei. Itt gondolok a Târgovişte és a Govora elleni idegenbeli mérkőzésekre. Egy irányítónak kell idő, hogy alkalmazkodjék, s az őszi idény második felére nagyon felpörgött, ami tényleg elismerésre méltó. Hihetetlen sebességgel játszik, nagyon magabiztos, nem tudják elvenni tőle a labdát, és sokat fejlődött a dobása is. Mellette ott van Vass Ildikó, akin mindig a legnagyobb nyomás volt. Ellenfeleink legjobban Ildikótól tartanak, így őrá vigyáznak a legjobban. Ennek ellenére tudta hozni az extrákat még úgy is, hogy a bajnokság kezdete előtt huzamosabb ideig a válogatottal volt, és nem tudott velünk edzeni. Diatta olyan játékos, aki mindig a csapat érdekét szolgálta, és hihetetlen csapatember. Nagyon megszerettem. Matovic nagyon fiatalon került hozzánk, relatív keveset játszott, de jól teljesített. Sándor Emőke és Bordás Noémi tanulási fázisban volt, s velük külön is edzettünk. Én látom rajtuk azt, hogy augusztushoz képest sokat fejlődtek. A belső játékosok közül Kajdacsi egy gyengébb kezdés után egészen jó középső őszi idényt produkált, de a végét már nem bírta. Ez vonatkozik Cazacra is, akinek az ősszel ingadozott a teljesítménye. A bajnokság első felének a legnagyobb pozitívuma Ambrus Erzsó, hiszen rendkívül harcoló, tiszta fejű játékos volt, aki mindig azt csinálta, amit kell. Ha nem lett volna az Achilles-ín-problémája, akkor talán még jobb őszt tudhatna maga mögött. Nagy Ildikó sérülésből tért vissza, így kevesebb lehetőséget adtam neki, mint amennyit szerettem volna, azt viszont jól kihasználta.

Kérdezett: Tibodi Ferenc

*

A tavaszi idény programja: 14. forduló (február 4.): Alexandria―Sportul Studenţesc, Szatmárnémeti―Gyulafehérvár, Sepsi BC―Kolozsvár, Arad―Nagyvárad, Craiova―Govora, Rapid―Jászvásár, Olimpia―Târgovişte; 15. forduló (február 7.): Olimpia―Alexandria, Târgovişte―Rapid, Jászvásár―Craiova, Govora―Arad, Nagyvárad―Sepsi BC, Kolozsvár―Szatmárnémeti, Gyulafehérvár―Sportul; 16. forduló (február 14.): Alexandria―Gyulafehérvár, Sportul―Kolozsvár, Szatmárnémeti―Nagyvárad, Sepsi BC―Govora, Arad―Jászvásár, Craiova―Târgovişte, Rapid―Olimpia; 17. forduló (február 18.): Rapid―Alexandria, Olimpia―Craiova, Târgovişte―Arad, Jászvásár―Sepsi BC, Govora―Szatmárnémeti, Nagyvárad―Sportul, Kolozsvár―Gyulafehérvár; 18. forduló (február 21.): Alexandria―Kolozsvár, Gyulafehérvár―Nagyvárad, Sportul―Govora, Szatmárnémeti―Jászvásár, Sepsi BC―Târgovişte, Arad―Olimpia, Craiova―Rapid; 19. forduló (február 25.): Craiova―Alexandria, Rapid―Arad, Olimpia―Sepsi BC, Târgovişte―Szatmárnémeti, Jászvásár―Sportul, Govora―Gyulafehérvár, Nagyvárad―Kolozsvár; 20. forduló (február 28.): Alexandria―Nagyvárad, Kolozsvár―Govora, Gyulafehérvár―Jászvásár, Sportul―Târgovişte, Szatmárnémeti―Olimpia, Sepsi BC―Rapid, Arad―Craiova; 21. forduló (március 4.): Arad―Alexandria, Craiova―Sepsi BC, Rapid―Szatmárnémeti, Olimpia―Sportul, Târgovişte―Gyulafehérvár, Jászvásár―Kolozsvár, Govora―Nagyvárad; 22. forduló (március 7.): Alexandria―Govora, Nagyvárad―Jászvásár, Kolozsvár―Târgovişte, Gyulafehérvár―Olimpia, Sportul―Rapid, Szatmárnémeti―Craiova, Sepsi BC―Arad; 23. forduló (március 14.): Sepsi BC―Alexandria, Arad―Szatmárnémeti, Craiova―Sportul, Rapid―Gyulafehérvár, Olimpia―Kolozsvár, Târgovişte―Nagyvárad, Jászvásár―Govora; 24. forduló (március 18.): Alexandria―Jászvásár, Govora―Târgovişte, Nagyvárad―Olimpia, Ko-lozsvár―Rapid, Gyulafehérvár―Craiova, Sportul―Arad, Szatmárnémeti―Sepsi BC; 25. forduló (március 21.): Szatmárnémeti―Alexandria, Sepsi BC―Sportul, Arad―Gyulafehérvár, Craiova―Kolozsvár, Rapid―Nagyvárad, Olimpia―Govora, Târgovişte―Jászvásár; 26. forduló (március 28.): Alexandria―Târgovişte, Jászvásár―Olimpia, Govora―Rapid, Nagyvárad―Craiova, Kolozsvár―Arad, Gyulafehérvár―Sepsi BC, Sportul―Szatmárnémeti.

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1790
szavazógép
2009-01-26: Sport - x:

Még jó, hogy... (Nagymohai)

Elnézést kérek, ha tévedek, de én úgy tudom, hogy a székelyek nemzeti sportja, szorosan kötődve az évszázadokon át gyakorolt határőrséghez, a fegyverforgatás, a vívás, a küzdősport, a birkózás, a lovaglás.
2009-01-26: Sport - x:

Jó év után bátran tervez a Sepsiszentgyörgyi Lovas Club (Lovaglás) - Áros Károly

Valamikor a XVII. században írta egy ismeretlen francia célozva az ember és a ló évezredes kapcsolatára: ,,Az ember rabszolga lett volna, ha a ló nem teszi királlyá." Lehet vitatkozni az ismeretlen francia állításával, de minek, hiszen tagadhatatlan tény, hogy a ló ott volt az ember mellett az élet minden fontos momentumában, elválaszthatatlanok voltak életben-halálban, békében-háborúban, szórakozásban-munkában, jóban-rosszban, dicsőségben-vereségben. Más szavakkal fogalmazva: népek, nemzetek, világrészek sorsa felett döntött a ló. Ez volt dióhéjban a múlt, a történelem. De lássuk, mit nyújtott az ember és a ló kapcsolata a Sepsiszentgyörgyi Lovas Club — igazi otthona a sepsiszentkirályi lovasfarm és lovaspálya — életében az elmúlt esztendőben.