LovaglásJó év után bátran tervez a Sepsiszentgyörgyi Lovas Club - Áros Károly

2009. január 26., hétfő, Sport

Valamikor a XVII. században írta egy ismeretlen francia célozva az ember és a ló évezredes kapcsolatára: ,,Az ember rabszolga lett volna, ha a ló nem teszi királlyá." Lehet vitatkozni az ismeretlen francia állításával, de minek, hiszen tagadhatatlan tény, hogy a ló ott volt az ember mellett az élet minden fontos momentumában, elválaszthatatlanok voltak életben-halálban, békében-háborúban, szórakozásban-munkában, jóban-rosszban, dicsőségben-vereségben. Más szavakkal fogalmazva: népek, nemzetek, világrészek sorsa felett döntött a ló. Ez volt dióhéjban a múlt, a történelem. De lássuk, mit nyújtott az ember és a ló kapcsolata a Sepsiszentgyörgyi Lovas Club — igazi otthona a sepsiszentkirályi lovasfarm és lovaspálya — életében az elmúlt esztendőben.

— A történelem igazolta az összhangot, együttműködést — mondja Ciprian Vrânceanu, a Lovas Club megálmodója (képünk), életre hívója, vezetője —, hiszen akárcsak 2007-ben, a tavaly is az országos rangsor 3. helyén végzett a Club Nagyszeben és a Steaua mögött, azzal a pozitív eltéréssel, hogy az élen állók és a Club közötti különbség 2008-ban nagyon elenyésző, ráadásul díjugratásban a Nagyszebeni CSM mögött a második helyet foglalja el. A Sepsiszentgyörgyi Lovas Club az egyetlen a sportágban, amelyik részt vett valamennyi szakág — díjugratás, lovastusa, távlovaglás, díjlovaglás, fogathajtás — bajnoki küzdelmén.

— És közben egy sor versenyt is rendezett a sepsiszentkirályi pályán és minden szakágban. Hányat egészen pontosan?

— Vegyük sorra: két Balkán-bajnokságot — lovastusában és távlovaglásban —, országos bajnokságot a ló­korosztályoknak, távlovagló bajnoki döntőt, Szent György Kupa-viadalt díjugratásban, lovastusában, távlovaglásban és fogathajtásban, na és bajnoki versenyszakaszt a kettes fogatok országos bajnoksága keretében.

— A versenyrendezés terén tett erőfeszítések megtérültek-e az eredményességben?

— Véleményem szerint igen. Alexandru Vrânceanu részt vett az athéni díjugrató gyermek Európa-bajnokságon az Acord As nevű lovával, és szerzett egy ezüstérmet, ugyancsak Alexandru a plovdivi ifjúsági Balkán-bajnokságon bronzérmet vehetett át a csapatverseny végén. Norbert Vrânceanu a gyerekek Balkán-bajnokságának csapatversenyén szerzett bronzérmet. A nemzetközi megmérettetést zárjuk a felnőtt korosztályú Bogdan Eremiával, aki lovastusában szerzett Balkán-bajnoki ezüstérmet. Az országos bajnokságok sorozatában Alexandru bajnok lett a gyerek korosztályban, Norbert ugyanitt ezüstérmes, a felnőttek díjugrató — 1,30 m — viadalán bronzérmet vehetett át. A Club frissen igazolt edző-versenyzője, a sokszoros díjugrató országos bajnok, Vadim Iavorovschi ezüstérmet nyert az 1,20 m-es és az 1,30 m-es díjugrató számban, a hétéves lovak bajnokságán Filu nevű lovával, jómagam pedig megnyertem az amatőrök országos bajnokságát. Utoljára maradt a távlovaglás, amelyben Barbara Promberger aranyérmet szerzett.

— És közben felépült a lovarda is.

— Így igaz, akárcsak az is, hogy óriási segítségünkre lesz a felkészülésben, hiszen egész télen át nem fog zavarni a hó, a fagy, nyugodtan edzhetünk, készülhetünk az új idényre. A lovarda nélkülözhetetlen egy klub életében.

— Rendezett versenysorozattal a hátuk mögött, egy szekérderék éremmel a vitrinükben milyen tanulságokkal zárták 2008-at?

— Mindenekelőtt azzal, hogy a következetes, kitartó munkával fejlődött klubunk, fejlődött díjugratócsapatunk, s ebben elvitathatatlan érdemeket szerzett edző-versenyzőnk, a frissen igazolt Vadim Iavorovschi. Óriásit fejlődtek a gyerekek, nemcsak fizikailag, hanem eredményességben is. Természetesen, fejlődtek a lovak is, tovább menve egy gondolattal, nagyot léptek előre az ember és ló párosaink. 2008 végén elmondhattam, hogy az előttünk álló évben nem kell vásárolt lovakkal erősítenünk.

— Nézzük akkor, kik azok a lovasok, akikre 2009-ben számít a klub, és vegyük sorra a lovakat is, hogy még véletlenül se sértsük meg a pacik ,,önérzetét".

— 2009-ben lesz egy újoncunk is, Edmond Vrânceanu (nyolcéves), a 13 éves Norbert és a 15 éves Alexandru testvére, ők hárman és Vadim Iavorovschi a felnőtt korosztályban, na meg jómagam az amatőrök kategóriában együtt fogjuk alkotni a díjugratók csoportját. A távlovaglásban továbbra is számítunk a Promberger házaspárra, Barbarára és Kristófra, a fogathajtó párosunk változatlanul Vlad Vrânceanu és Györgyicze László lesz.

— És Bogdan Eremia?

— Külföldre távozott, így aztán társ nélkül maradt a Luptătorul nevű ló. Természetesen, igyekszünk megfelelő párt, azaz lovast keresni melléje, aki képes lesz méltóan képviselni klubunkat a lovastusaversenyeken.

— Nézzük a lovakat.

— Vadim lovai: Filu, Legolas, Wodan — mindhárom német sportló, akárcsak Alexandru két lova, az Acord As és a Fabien, Norbert társa a Luptător (román sportló) és az Amigo (német póni), az újonc Edmond az Amigo, a Gyuszi (román sportló) és a Dark Diamant (angol telivér) hátán fog küzdeni az érmekért, a jó helyezésekért, a fogathajtók nemrég kaptak két lipicait a gyergyóalfalusi ménesből, Vegát és Siriust. Nem kizárt, hogy az idény kezdéséig szerzünk még két Saghirát a távlovaglásra.

— Milyen versenyeket ígér — természetesen a szentkirályi pályán — a 2009-es versenynaptár?

— Jegyezze:

* Szent György Kupa (április 22—26.) — díjugratás, távlovaglás és lovastusa

* nemzetközi gyermek- és ifjúsági verseny (június 18—21.)

* Szent György Kupa — fogathajtás (július 24—26.)

* nemzetközi lovastusaverseny (október 2—4.)

* a korosztályos lovak országos döntője (október 9—11.).

— A cél, melyet a Club maga elé tűzött 2009-re?

— A fogathajtó páros végezzen a mezőny első felében, Edmond a kezdő, Norbert a gyermek-, Alaxandru az ifjúsági és Ciprian az amatőr kategóriában nyerjen országos bajnoki címet, Vadim pedig a felnőttek viadalán, a csapat pedig előzze meg Nagyszebent és a Steauát is. Merésznek tűnik, tudom, de hát azért sportolunk, hogy győzzünk!

— Sok sikert hozzá!

Hozzászólások
Szavazás
Ön készül nyaralni idén?
eredmények
szavazatok száma 1789
szavazógép
2009-01-26: Sport - x:

Szeretném, ha bajnok lenne a csapat! (Kosárlabda)

Déri Csaba, a Mikes Kelemen Sepsi BC edzője úgy érzi, az általa irányított csapatnak most kezdődik azon része a bajnokságnak, amikor mindent meg kell nyerniük, és nagyon szeretné, ha bajnok lenne a csapat.
2009-01-26: Sport - x:

Európa-bajnokság (Műkorcsolya)

A finn fővárosban, Helsinkiben megrendezett Európa-bajnokságon jobb magyar szereplésre számítottunk. Arra gondolni sem mertünk, hogy a Hoffmann Nóra—Makszim Zavozin jégtáncos pár Zavozin betegsége miatt a visszalépésre kényszerül, hogy Sebestyén Júliát lepontozzák, s csak a 14. helyről várhatja a kűrt. Ez már jobban sikerült, jobban értékelték a pontozók is, így aztán hat helyet javítva végül a 8. helyen zárta az Európa-bajnokságot. Volt ez már jobb is.